İçişleri Bakanlığı’nın gece yarısında başlayacak olan sokağa çıkma yasağı gece yarısına yakın bir zamanda aniden alınınca halkta paniğe sebep oldu
İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasında yasak kararı hakkında, “salgının/bulaşın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma” amacından bahsedilse de, vatandaşlar İçişleri Bakanlığı’nın aceleci kararını son dakika haberlerinde duyar duymaz sokaklara fırladı; marketlere hücum etti.
Bize ulaşan video ve haberlere bakılırsa, İstanbul’da ve diğer büyük kentlerde ne toplumsal mesafe kaldı; ne de maske takıldı; yer yer kavgalar bile çıktı. Böylece “alınan tedbirlerin bulaşın yayılım hızına olan etkisinin en üst noktaya taşınabilmesi amacı”na ulaşmak istenirken, bir gecede elde edilecek yarar bir avuç sabun köpüğü gibi uçup gitmiş, toplum sağlığı büyük tehlike altına sokulmuştur.
Saat 23,00’te CNNTürk’te canlı yayına çıkan İçişleri Bakanı Soylu, “Pazar gününden sonra yasak kalkacak. Kimsenin endişesi olmasın” dedi” dedi.
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı.
10.04.2020 tarihi saat 24.00 ile 12.04.2020 tarihi saat 24.00 arasında 2 gün olmak üzere Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il sınırları içinde bulunan tüm vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları yasaklanmıştır.
Detaylar şöyle belirtildi:
2- AÇIK OLACAK İŞYERİ, İŞLETME VE KURUMLAR
a) Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamül ruhsatlı işyerleri,
b) Tüm sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin (tıbbi maske dahil) üretiminin yapıldığı işyerleri,
c) Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler,
d) Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları (huzurevi, yaşlı bakım evi, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri vb.)
e) Her bir 50.000 nüfusa bir adet olmak üzere göre valilikler/kaymakamlıklar tarafından belirlenecek akaryakıt istasyonu ve veteriner klinikleri,
f) Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (Tüpraş, termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi)
g) PTT, Kargolar vb dağıtım şirketleri,
h) Hayvan barınak, çiftlik ve bakım merkezleri,
3- İSTİSNA KAPSAMINDA OLAN VATANDAŞLAR
a- Bu genelgenin (2) numaralı başlığında yer alan “Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda” yönetici, görevli veya çalışanları,
b- TBMM çalışanları,
c- Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar,
d- Acil çağrı merkezler çalışanları,
e- Birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerini gerçekleştirecek ve katılacak olanlar,
f- Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar,
g- Ürün ve/veya malzemelerin naklinde lojistiğinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar,
h- Gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar,
i- Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları,
j- PTT, kargo ve su dağıtım şirketi çalışanları,
k- Demirçelik ve cam sektörü vb. sektörlerde faaliyet yürüten işyerlerinin, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunan
l- Bozulma riski bulunan tarım ve hayvancılık ürünlerinin hasatında çalışacaklar,
m- Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ve çalışanlar,
n- Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar,
Belirtilen istisnalar dışındaki tüm vatandaşların evlerinde kalması esastır.
Daha önceki Genelgeler kapsamında düzenlenmiş olan (sağlık ve cenaze için verilen hariç) seyahat izin belgeleri (yola çıkmış olanlar hariç) Pazartesi günü geçerli olacaktır.
Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin Valiler/Kaymakamlar tarafından ilgili mevzuatı uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda;
Gereğini önemle arz ve rica ederim.”
İKİ BÜYÜK KENTİN İKİ BAŞKANINDAN İKİ FARKLI AÇIKLAMA
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu attığı tivitinde, haberinin olmadığını ifade etti.
“Sokağa çıkma yasağı kararı ansızın alınmamalı. İBB olarak bu kritik karardan haberdar değiliz, bilgilendirilmedik. Yarın İstanbul’da hangi hizmetleri verip vermeyeceğimizi bile bilmiyoruz. Ortak akıl ve iş birliği olmayan her karar sadece kafa karışıklığı ve panik yaratır.”
ABB başkanı Mansur Yavaş ise çok daha başka şekilde açıklamada bulundu sosyal medya hesabından.
Mansur Yavaş Ankara valiliği ile irtibat halinde olduklarını belirtti. Ankaralıları sükûnete çağırdı.
“Değerli Ankaralılar, Ankara Valiliği ile irtibat halindeyiz. Ekmek dâhil tüm acil ihtiyaçlarınız için Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden geleni yapacağız. Lütfen evlerinize dönün, biz sizin için görev başında olacağız.”
PROF. DR. AYDIN: “TOPLUMSAL
İZOLASYONA UYULMADI Kİ, YASAK GELDİ”
Ulusal Kanal’a konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın sokağa çıkma yasağını şöyle değerlendirdi:
“İzolasyon çok önemli, koyulan bazı kurallara maalesef uyulmadı bu da bulaşın devam ettiği yönünde bir önsezi yarattı ki sokağa çıkma yasağı geldi. 48 saat çok uzun bir süre değil ama faydasının olabileceğini düşünüyorum. Belki uzatılabilir ya da gerektiğinde tekrarlanabilir.
“48 saatlik yasak hastaların ayrışmasına büyük katkı sunacak. Bu 2 gün zarfında hastanelere başvuruların ne düzeyde izlenecek, ihtiyaç olursa da yasağın uzatılmasında bir zarar yok. Bu yasak bizim iyiliğimiz için yapılan bir şey.
“Karşımızda yeni yeni tanımaya başladığımız, çok kolay bulaşan ve bulaştıktan sonra da tüm bedenimizde ciddi sorunlar yaratabilen bir virüs var, bu nedenle bunu iyi anlamak ve buna karşı en iyi önlem olan izolasyona uyulması gerektiğini tekrarlıyorum. 2 gün sokağa çıkmasak ne olur ki, sokağa çıkmak mı önemli kendi canımız, sevdiklerimizin canı mı?
“Bir salgından kurtulmanın en önemli yolu aşısını geliştirmektir. Aşısını geliştirirseniz geleceğe güvenle bakabilirsiniz. Bugün kızamıktan korkmuyoruz niye, çünkü elimizde aşısı var. Türkiye’de de bu aşıyı yapacak altyapının olduğunu biliyoruz. Birçok merkezin bakanlığa başvurarak aşı geliştirme çabaları içinde olması gururlandırıyor. Umut ediyorum ki bunu başarırız.
[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page"
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
- Hizbullah’a düşmanlık yapan ‘Müslümanlar’ın hayali
- Vali Bilgihan’ın Bucak ziyareti
- Saadet, Gazze için meydanlarda
- Emeklilerin TÜİK öfkesi
- Yağmanın yeni adı orman parkı!
- Atatürk savaşı göze almıştı
- Hükümet kafasını kuma gömdü; ama eylemlerinin giderek yükselten işçi kararlı
- Vatan Partisi’nden boykot çağrısı