Gittikçe artan çiftçi borçları konusunda soru önergesi

Burdur Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Dr. Mehmet Göker, siyasi iktidarın yanlış tarım politikaları sonucu borca batan ve borçları gittikçe artarak içinden çıkılmaz hale gelen çiftçilerimizin bankalara olan borçları konusunda Tarım ve Orman Bakanı Sayın Vahit Kirişci tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle bir soru önergesi verdi. Göker, Bakanlığa büyük bir zirai krizin bizi beklediği görüşüne katılıp katılmadığını da sordu.

1980 24 Ocak Kararlarından beri uygulanan yanlış tarım politikaları artık duvara gelip dayandı.

AB’ye verilen taahhütler nedeniyle tarımın çökertilmesi, çiftçiye destek akçelerinin kaldırılması gibi uygulamalar çiftçinin bankalara olan borçlarını içinden çıkılmaz hale getirdi.

Yılın başında 173 milyara dayanan çiftçinin borçları bir ay içinde 4 milyar lira daha arttı; 177 milyar liraya fırladı.

Çiftçi borçlarının yaklaşık 132 milyar lirası kamu bankalarına, 44,5 milyar lirası özel bankalara ve 4 milyar lirası da takibe düşmüş borçlardır.

Buna karşılık çiftçi, döviz artışından kaynaklı gübre, mazot, tohum ve ilaç gibi girdi fiyatlarındaki anormal artışlar sebebiyle üretimde ikircikli bir duruma düşmüş, ekemez duruma gelmiştir.

Bir zirai krizin ve gıda güvenliğimizde tehlike çanlarının çalmakta olduğunu belirten Milletvekili Göker aşağıdaki soruların Bakan tarafından cevaplanması talebiyle spro önergesi verdi.

*Çiftçilerimizin bankalara olan borçlarının 177 milyar 321 milyon liraya ulaşması hususunda düşünceleriniz nedir?

*Söz konusu bu borçların faizlerinin silinmesi ve ödeme kolaylığı sağlanması hususunda bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır?

*Ülkemizin geleceği ve gıda bağımsızlığımız için çiftçinin para kazanması ve borçlu olmaması gerekliliği düşüncesine katılıyor musunuz?

*Çiftçilerimizin olmazsa olmazı olan, gübre, mazot, tohum ve ilaç gibi girdilere ciddi oranda bir devlet desteği verilmesi hususunda bakanlığınızca planlanan bir çalışma var mıdır?

*Gerekli planlama yapılmazsa, uygun tarımsal alan kalmazsa ve üretecek çiftçi olmazsa ülkemizi büyük bir tarımsal kriz beklediği hususundaki düşüncelere katılıyor musunuz?

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.