
Uluslararası Kooperatifçiler Günü’nde Burdur Belediyesi’nden anlamlı kooperatif çıkışı
Bizim gibi üretim planlamasının yapılamadığı, üreticinin ve el sanatlarının pazarlık gücünün olmadığı, alırken de satarken de dezavantajlı durumda olduğu, gelir bölüşümünde kaybedenin hep küçük üretici ve esnaf olduğu bir ülkede Dünya Kooperatifçilik Günü’nde Burdur Belediyesi’nden anlamlı bir çıkış geldi. Belediye öncülüğünde yöresel ürünler üreten kadınlardan oluşan Hünerli Eller Kooperatifi’nin kuruluş çalışması başlatıldı.

Burdur Belediyesi, yöresel ürünler üreten kadınlar için planlı üretim, ürün üzerinden oluşan katma değerin hakça bölüşülebilmesi, aracılar sebebiyle oluşan tarla ve market makas açıklığının daraltılabilmesi gibi ülkemize has meselelerin çözülebilmesi için bir seçenek değil mecburiyet olan kooperatifçiliğe el attı.
Yöresel Ürünler Sertifikasına sahip usta kadınlarla Burdur Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda bir araya gelen Başkan Ercengiz, Hünerli Eller Kooperatifi’ni kamuoyuna tanıttı.
Toplantıda bir konuşma yapan Başkan Ercengiz, “biz Burdur’da bir ilki başarmak istiyoruz. Biz Burdur’da örgütlü yaşam içerisinde hem bir arada yaşama kültürünü, hem de ekonomik bir getiriyi sağlayabilmenin yolunu, yöntemini kadınlarımızla sağlayabileceğimize inandık. Sizlerde bizi yalnız bırakmadınız. Geçen yıl bir sertifikalandırma programı yapmıştık ve bu program kapsamında, kadınlarımız ürettikleri ürünleri satabilmelerinin önünü açacağımızı söylemiştik. Emeğin değerli kılınabilmesi için, El Sanatları Merkezimiz ve Yukarı Pazar’da vakıftan kiraladığımız dükkânlarla, yerel yönetim olarak üzerimize ne düşüyorsa bir ucundan tuttuk, başladık. Üretimden uzaklaşan ülkemizde, üretime destek verdiğiniz için özellikle siz kadınlarımıza teşekkür ediyoruz. Üretimin içinde yer almak, üretimi ekonomiye döndürmek ve bundan da bir katma değer elde edip hem kendimize, hem kentimize ilerleyen süreçlerde de ülkemize katkılar verebileceğimiz için sizleri tebrik ediyorum” dedi.

YEREL TURİZME DİKKAT ÇEKTİ
Hünerli Eller Kooperatifi’nde üretilecek yöresel gıdalardan, Burdur’a gelen yerli ve yabancı turistlerin satın alarak faydalanacağını ifade eden Başkan Ercengiz, yerel turizmi işaret etti. Başkan Ercengiz, “sizler tarhana, erişte, makarna, salça, reçel üretecek, el emeğini değerlendirecek bir takım işler yapacaksınız. Ama bunu zaten Burdur’da herkes bir şekilde bir kanaldan çözüyor. Asıl amaç bunu bir yerlere pazarlayabilmek. Belediye imkânlarının çok zorlandığı günlerde, biz bir El Sanatları Merkezi açtık. Asıl amacımız, orada el emeğinin değerli kılındığı ve Burdur kentinin değerlerinin ortaya çıkarmaktır. Değerlerimizin tanıtımlarının yapılıp, pazarlanmasının ve ülke sınırlarını zorlayıp, ülke dışına çıkarak ilerlemektir” şeklinde konuştu.
KOOPERATİFLEŞMENİN ÖNEMİ
Dünya genelinde Kooperatifleşmenin önemine de vurgu yapan Başkan Ercengiz, kooperatiflerin, “gücü birleştirme anlamında çok önemli” olduğunu, “ekonominin patronlarına karşı, halkı bir arada tutup, güçlü kılan en önemli değerlerden bir tanesi” olduğunu belirterek, “bu kooperatifin sahibi de, yöneticileri de, işleteni de, iş göreni de kadınlarımız olacak. Yani biz bunu bir kartopu olarak başlatıyoruz. Çığ gibi büyüteceğiz. 27 kişiyle başlayacak bu iş, inanın gelecek yıllarda, eğer doğru adımlar atabilirsek 270 kişiye ulaşacak ve başaracağımıza inanıyoruz” diye ifade etti.
KADIN İTTİFAKI KENTİMİZ İÇİN ÖNEMLİ
Başkan Ercengiz, Burdurlu kadınların üretimin içerinde yer almak istediklerini ve bu konu da yerel yönetim olarak destekleyeceklerini ifade ederek, “bizim kadınımız çalışkan, bizim kentimizin kadını üretken. Sadece yol gösterilmesi, yol açılması ve bu üretimin içerisinde olmak istiyor. Biz de elimizden geldiğince sizlere yol gösterebildiğimiz ölçüde, yetemediğimiz yerde de yapılmış örneklerinden istifade ederek, yararlanarak sizlerin önünü açmaya çalışıyoruz. Bir kooperatifleşmenin kadın ittifakının, kadın ortaklığının bu kent için çok değerli olduğuna inanıyoruz. Tabi önümüze bazı zorluklar çıkabilir, bunları da dayanışmayla aşacağız. Biz Burdur’da bir ilki, Türkiye’de belki örnek bir şeyleri başaracağız ben buna inanıyorum. Hepinize tekrar teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.
Başkan Ercengiz, konuşmasının ardından yöresel gıda üretimi ve satışı yapacak kadınlarla sohbet etti. Keyifli geçen toplantı, karşılıklı görüş alışverişinin ardından sona erdi.
[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page"
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
- HAKLILAR BIKTILAR!
- Antalya ÇGD’ye taze kan
- Türkiye ve Rusya, Batı ile Gerginliğin Ortasında Daha Yakın Bağlar Kuruyor
- Burdur Gölü’nün kuruyan kıyıları için yol haritası
- Antalya’da Öğrenci Eylemleri Durmak Bilmiyor
- Antalya Vatan Partisi Kurultaylarını yapmayı sürdürüyor
- “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Medyanın Sorumluluğu” Çalıştayı
- İmamoğlu destekçileri dün Kapalı Yol’daydı