‘Kendi köyümüzde mülteci gibiyiz!’

Yolu kapatıp eylem yapan köylüler: ‘Kendi köyümüzde mülteci gibiyiz!’

Isparta’da mermer ocağı yüzünden yaşanan heyelanın ardından evlerinden olan köylüler mağduriyetlerinin giderilmesi yolu kapatarak eylem yaptı. Köy muhtarının da iki mermer ocağı işlettiği Yeşilyurt köyünde yaşananlar, Türkiye’de vahşi madenciliğin geldiği noktayı gözler önüne seriyor…

Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde mermer ocağından dökülen atık malzeme yüzünden yaşanan heyelan nedeniyle evleri boşaltılan köylüler eylem yaptı. Mermer ocağına giden yolu kapatan köylüler, heyelandan sorumlu olan firmanın zararlarını karşılamasını talep ettiler. Eylem sırasında Jandarma yolu trafiğe kapatarak güvenlik önlemi aldı. Özçınar ve Karmersan adlı mermer firmalarının yetkilileri ile görüşme yapan köylüler bunun ardından olaysız şekilde dağıldı. Evi boşaltılarak mağdur olan köylülerden Bekir Demirbaş, köy muhtarının da mermer ocağı bulunduğunu belirterek, köylülere baskı yaptığını ve kendilerine destek vermediğini öne sürdü. Yeşilyurt köyü Muhtarı Galip Küçükyaman ise köyde mermer ocağı işlettiğini doğrulayarak köylüleri bir araya gelememekle eleştirdi. Heyelana köydeki bir mermer ocağının neden olduğunu dile getiren Muhtar Küçükyaman, “Benim de orada mermer ocaklarım var. Benim ruhsat sahamın içinde ev yapmak istiyorlar. Mermerin birinden kurtulup da diğerinin ruhsat sahasında izin verir miyiz sana. Beni istedikleri kadar eleştirsinler. Benim 5-6 kişi ile şahsi sıkıntılarım var. Ben onlar için on gün ayazda mahalleyi bekledim” dedi.

Ocak ayının ortasından bu yana KYK yurdunda ve yakınlarının yanında kışı geçirmeye çalışan Yeşilyurt köylüleri, Mandallar Mahallesi’nde çalışan mermer ocağının molozlarını döktüğü bölgede yaşanan heyelan nedeniyle mağdur oldu. Yaklaşık 1,5 aydır sorunlarının çözülmesi için adım atılmasını bekleyen köylüler konteynerlerde yaşamak istemediklerini belirterek bir an önce boşaltılan evlerinin yerine yenilerinin yapılmasını talep ediyor.

MERMER OCAĞININ YOLU KAPATIP EYLEM YAPTILAR

Bugün sabah saatlerinde mermer ocağına giden yolu kapatarak eylem yapan köylüler, firma yetkilileri ile görüşmek istedi. Olay yerine gelen Jandarma yolu trafiğe kapatarak güvenlik önlemi alırken köylülerin gergin bekleyişi sürdü.

HEYELANA NEDEN OLAN FİRMA YETKİLİSİYLE GÖRÜŞTÜLER

Yeşilyurt köyünde soruna neden olan mermer ocağı, Karmersan Mermer adlı firma tarafından işletiliyor. Söz konusu ocağın da içinde bulunduğu ruhsat sahası, Özçınar Mermer adındaki bir başka firmaya ait. Bu firmanın da aynı yerde mermer ocağı bulunuyor. Mermer ocaklarıyla kuşatılmış olan Yeşilyurt’ta köylüler eylem sırasında firma yetkililerinin kendilerine sorunlarının çözüleceğine dair teminat vermesini istedi. Özçınar firmasının sorumlusuyla görüşen köylüler bir süre sonra Karmersan firmasının şantiyesine giderek taleplerini ilettiler.

MERMER FİRMALARI KÖYLÜLERDEN SÜRE İSTEDİ

Evi boşaltılan köylülerden Bekir Demirbaş, yaptıkları görüşmeyi şöyle anlattı: “Karmersan firması sahibi ile görüştük. Bizden 19 Şubat’a kadar süre istediler. Kendi aralarında görüşme yapacaklar. Eğer bu süre içinde olumlu bir adım atılmaz, bir anlaşma sağlanamazsa eylemlerimize devam edeceğiz. Mermer firmasına güvenmiyoruz. Sözlerinde durmuyorlar.”

‘KENDİ KÖYÜMÜZDE MÜLTECİ GİBİ OLDUK’

Boşaltılan evlerin yerine getirilen konteynerin 21 metrekare olduğunu dile getiren Bekir Demirbaş, “Biz 7 kişilik bir aileyiz, yedi kişilik bir aile 21 metrekarelik konteyner de nasıl yaşar? Kendi köyümüzde mülteci gibi olduk, 45 gündür mahalle mahalle geziyoruz. Biz yetkililerden yaz gününe, sıcaklara kalmadan evlerimizin yapılmasını istiyoruz. Mermer ocaklarından da uğradığımız zararı karşılamalarını istiyoruz” diye konuştu.

‘İKİ MERMER OCAĞI İŞLETEN MUHTAR BİZE DESTEK OLMUYOR’

Eylemin ardından sorularımızı yanıtlayan Bekir Demirbaş, Yeşilyurt köyü Muhtarı Galip Küçükyaman’ın kendilerine destek olmamakla ve köylülere baskı kurmakla eleştirerek şu iddiaları dile getirdi: “Muhtarın bize destek olmama nedeni kendisinin de köyde ikisi çalışır durumda üç tane mermer ocağı olması. Muhtar istese bizim sorunumuz çözülecek. Bugün eylemimize de gelmedi, köylülere baskı yaparak gelmesini engelledi. Muhtarı aradık, ‘devlet adamı olarak önümüzde dur’ dedik. Bize ‘İster yapın ister yapmayın, ben karışmıyorum’ dedi. Aynen böyle söyledi. Bunu diyen bir muhtardan biz ne bekleyeceğiz?”

MUHTAR GALİP KÜÇÜKYAMAN’A KÖYLÜLERİN İDDİALARINI SORDUK

Köylülerin iddiaları ve eleştirileri hakkında görüşüne başvurduğumuz Yeşilyurt köyü Muhtarı Galip Küçükyaman ise köyde mermer ocağı işlettiğini doğrulayarak köylüleri bir araya gelememekle eleştirdi. Bir süre Isparta Spor Futbol Kulübünün 2. Başkanlığını da yapan Küçükyaman, iki dönemdir Yeşilyurt köyünün muhtarlığını yürüttüğünü belirtiyor.

‘BUNLAR EYLEM YAPIYOR, BEN BAŞKASINDAN DUYUYORUM’

“Bunlar eylem yapacaklar benim haberim olmuyor, başkasından duyuyorum” iddiasında bulunan Muhtar Küçükyaman, “Eylem yapacaksan beni arayacaksın kardeşim. Ben köyün muhtarıyım, eylemi elden duyuyorum. Ben de ‘gelmiyorum o zaman, beni aramayın’ dedim. Bir şey yapacaksanız söylersiniz. Bana söyleyin ki 300 kişiyle gideyim, yardımcı olayım” diye konuştu.

‘BENİM DE ORADA MERMER OCAKLARIM VAR’

“Benim de orada mermer ocaklarım var” diyen Muhtar Küçükyaman, “Benim ruhsat sahamın içinde ev yapmak istiyorlar. Mermerin birinden kurtulup da diğerinin ruhsat sahasında izin verir miyiz sana? Beni istedikleri kadar eleştirsinler. Benim 5-6 kişi ile şahsi sıkıntılarım var. Bunu Kaymakamı da biliyor, Alay Komutanı da biliyor, hepsi biliyor. Ben onlar için on gün ayazda mahalleyi bekledim” görüşünü dile getirdi.

MERMERCİLERE ‘BU ADAMLARIN MAĞDURİYETİNİ GİDERİN’ DEDİM

Mandallar Mahallesinde yaşanan heyelanın Karmersan firmasının döktüğü paşadan kaynaklandığını dile getiren Yeşilyurt Muhtarı Galip Küçükyaman, “Ben mermercilerin yanına bu adamlarla gittim. ‘Bu adamların mağduriyetini giderin’ dedim. Adamların yerini yurdunu alın diye mermercilerle pazarlık ettik. Kaymakamlıkta toplantı yaptık. Sonra gittiler mermercilerle benden habersiz konuştular. Ben olsam, mermerciye, ‘bu senin yüzünden oldu, doğal afet değil. Mağduriyeti gider’ derim” ifadelerini kullandı. 

‘ON YILDIR BÜTÜN KAZANCIMI BU EVE HARCADIM’

Bugün yapılan eyleme katılan köylülerden Hanife Demirbaş ise kendilerine verilen konteynerlere henüz elektrik bile bağlanamadığını belirterek yaşananları şöyle anlattı: “Mermercinin döktüğü hafriyattan dolayı evimizde çatlaklar oluştu. Evimizi boşaltmamızı istediler. Gidecek bir yerimiz yok. Ev istiyoruz biz. Açıkta kaldık şu anda. Bize kimse yardım etmiyor. Suriye’den gelen vatandaşlarımıza dahi bir şekilde yardım edildi. Biz Türkiye Cumhuriyetinde yaşıyoruz. Yani Cumhurbaşkanımızdan bir yardım istiyoruz. Mermer firması evlerimizi ucuza kapatmak istiyor. Ben 10 yıldır bütün kazancımı bu eve harcadım. Artık dökecek bir param, maddi gücüm de kalmadı. Çoluğum çocuğum var artık. Tekrar bir ev alma durumum yok.”

‘ÇIKIN EVDEN DİYORLAR, BİZ NE YİYİP NE İÇECEĞİZ’

Köylülerden Ayşe Demirbaş ise yaşadıklarını şöyle anlattı: “Evlerimizi boşalttılar, bizi KYK yurduna gönderdiler. 15 gün KYK yurdunda durduk, ondan sonra tekrar evimize döndük. Konteynerler kurulamadı. Ne elektrik ne su verebildiler. ‘Çıkın evden’ diyorlar. Biz orada ne yiyip ne içeceğiz. Biz evimizi istiyoruz. Mermerciler yapsın, yıktığı gibi. Yukarıdan taş döküyorlar. Bizim evimizi yapsınlar, ondan sonra çıkarsınlar. Biz çözüm bekliyoruz.”

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.