
İmam hatip ısrarı bir yandan 91 bin öğrenciyi
açıkta bıraktı diğer yandan da ters tepti
İmamhatip kontenjanında 107 bin boş
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), lise yerleştirme sonuçlarını açıkladı; gene duvara tosladığı ve sınıfta kaldığı görüldü. 91 bin 687 öğrenci herhangi bir tercihine yerleşemeyerek açıkta kaldı. Bütün hesapların üzerine yapılan imam hatipler boş kalırken, bu okulu istemeyenler açıkta kaldı.
Özlem Konur Usta’nın Aydınlık’taki haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), lise yerleştirme sonuçlarını dün açıkladı. Bakanlık, genel tabloyu sayılarla ortaya koydu. Buna göre 91 bin 687 öğrenci herhangi bir tercihine yerleşemeyerek açıkta kaldı. Yerel yerleştirmede, imam hatip kontenjanlarının ancak yarısı doldu.
91 BİNİ AŞKIN ÖĞRENCİ AÇIKTA KALDI
MEB’in açıkladığı yerleştirmeyle ilgili istatistiki verilere göre, tercihte bulunan 1 milyon 18 bin 373 öğrenciden 926 bin 686 öğrenci yerleştirilirken 91 bin 687 öğrenci açıkta kaldı. Bu sayı adayların yüzde 9’una denk geliyor. Merkezi sınavla yerleştirmede 197 boş kontenjan kalırken, bunun 132’sini Anadolu Teknik Program uygulayan liseler, 65’ini de Anadolu imam hatip liseleri oluşturdu.
1,7 MİLYAR LİRAYLA SÜPER BÜTÇE AYRILAN İMAMHATİPLERİN YARISI BOŞ KALDI
Yeni sistemin en çok tartışılan kısmı yerel yerleştirme olmuştu. Veliler, çoğu okul imam hatip lisesine dönüştürüldüğü için adreslerine yakın istedikleri türde okul bulamama endişesini taşıyordu. 91 bin adaydan azımsanmayacak bir kısmının istemediği okul türünü tercih listesine almadığı için açıkta kaldığı tahmin ediliyor. Anadolu liselerine ise 414 bin öğrenci yerleşirken yalnızca 21 bin kontenjan boş kaldı. MEB’in 2017-2019 yatırım planında 1,7 milyar lira bütçe ayırdığı imam hatiplerin ise ancak yarısı dolabildi. 224 bin 950 kontenjanın olduğu imam hatiplerde 107 bin 288 kontenjan boş kaldı. Anadolu meslek lisesi programı uygulayan okullarda da kontenjanların neredeyse yarısının dolmadığı görüldü.
Sınavla öğrenci alan liselerle yerel yerleştirmeyle öğrenci alan liseler birlikte düşünüldüğünde öğrencilerin yüzde 50’si Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler liselerine; yüzde 15’i imam hatiplere, yüzde 35’i meslek liselerine yerleşti.
150 BİN ÖĞRENCİ MUTSUZ OLDU
Aydınlık’a konuşan Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, “bu sistemin öğrencileri mağdur edeceğini en başından söyledik. Ancak önceki bakanımız bu sistemde ısrar etti” şeklinde eleştiri getirdi. Ve şöyle devam etti: “Hâlâ atılabilecek adımlar var. 91 bin öğrenci açıkta kaldı. Bunun dışında da 60 bin öğrenci çok da isteyerek yazmadığı üçüncü, dördüncü ve beşince tercihine yerleşti. 150 bin öğrenci bu sistemden mutsuz. Açıkta kalanların Anadolu lisesine yerleşmek istediği belli ancak boş kontenjan imam hatiplerde var. Bu öğrencileri zorla imam hatiplere mi gönderecekler? Sayılar ortada. Talep olmamasına rağmen yalnızca hükümete yaranma adına gereğinden fazla açılan imam hatipler boş kaldı. İmam hatiplerde 107 bin kontenjan var. Her okul 500 öğrenci alsa 200’ü aşkın imam hatip lisesi boş kalıyor. Demek ki en az 200 imam hatip lisesi gereksiz. Yeni Bakanımız Ziya Selçuk, çok olumlu mesajlar veriyor. Bu konuda da olumlu olmasını umuyoruz. Bakanımızın, özellikle aynı bölge içinde olan fazla imam hatipleri birleştirmesini ve bazılarını da Anadolu lisesine dönüştürmesini bekliyoruz.”
MEB’E SOSYAL MEDYADA TEPKİ YAĞDI
İstediği tercihe yerleşemeyen yüzlerce öğrenci ve velileri, MEB’in resmi twitter hesabına mesaj atarak tepki gösterdi. İşte onlardan bazıları:
– Tercihine yerleşmedi tercih etmek zorunda bıraktığınız okula yerleşti. – Ortalaması yüksek, açıkta kalmasın diye imam hatip yazdık. Çıka çıka beşinci tercihimiz imam hatip çıktı ama yollamam. Ne olacak şimdi. – İlk tercihimiz 200 metre mesafede, ikinci tercihimiz 300 metre, üçüncü tercihimiz 800 metre mesafedeki okul oldu. Oğlum, 4/5 senedir oturduğum mahalledeki yürüme mesafesindeki üç okula da yerleşemedi. Başarı puanı 93, devamsızlık 4 yılda 2.5 gün. – Tüm ölçütleri taşıdığı halde çocuğum açıkta kaldı. Bu nasıl bir sistem. Notları düşük olanlar yerleşmiş, devamsızlığı olan yerleşmiş. Adalet istiyorum. – Ortalaması 95 olan çocuklar yerleşmedi, neler oluyor. – Arapsaçına çevirdiğiniz eğitim sınav sistemiyle 14-15 yaşında çocukların psikolojisini bozdunuz. Eserinizle gurur duyun. O çocukların gözyaşında boğulun. |
SANCILI NAKİL DÖNEMİ
Haftaya başlayacak nakil döneminde yerleştirildiği liseden memnun olmayanlarla birlikte açıkta kalan 91 bin öğrenci yeniden tercihte bulunacak. Bakanlık, geçen ay açıklanan kılavuzda nakil tercihlerinde de ilk iki tercihini kayıt alanından (adresine yakın okullar) seçmek ve aynı okul türünden ikiden fazla tercihte bulunamamak gibi koşullar getirdi. Yerleştirmeye esas nakil işlemi için; tercih başvuruları 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül günlerinde saat 17.00’ye kadar yapılabilecek. Nakil sürecinde, öğrenciler istedikleri okullardaki boş kontenjanları görebilecek. Milli Eğitim Bakanlığı, daha fazla tercih edilen okul türlerinde kontenjan artırımı ile ilgili çalışmalar yapıldığını da açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada nakil tercihlerinde istedikleri okulda boş kontenjan olmasa da kontenjanın boşalması durumu nedeniyle öğrencilerin bu okulları tercih edebilecekleri belirtildi. Dört nakil döneminin ardından tercihine yerleşemeyen öğrenciler, 10-14 Eylül günlerinde komisyonca boş kontenjan olan uygun okullara yerleştirilecekler.