“NATO Gürcistan’a genişlemiş olsaydı Karabağ‘ı kurtaramazdınız”

Rusya ile Batı bloğu arasında, odağında Ukrayna’nın olduğu gerginlik hakkında Dr. Mehmet Perinçek, “Amerika Birleşik devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ile Rusya ilişkilerinin gelişmesini istemiyor.” tespitini yaptı. NATO’nun genişlemesine Türkiye’nin destek vermesini de çelişkili bulan Perinçek, “Gürcistan NATO üyesi olmuş olsaydı Karabağ’ı da kurtaramazdınız.” dedi.

ABD Doğu Avrupa’daki gerilim nedeniyle Rusya’ya yönelik tehdit mesajlarının dozunu artırdı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Ukrayna’ya karşı daha fazla saldırgan davranması durumunda Rusya’ya ağır bedeller ödetmeye hazırız.” dedi. Blinken’a göre, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı tutumu konusunda derin endişeleri olan ABD, Ukrayna’yı NATO müttefikleriyle birlikte destekleyecek.”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a göre ise askeri tansiyonu yükselten taraf Ukrayna, ABD ve NATO. Konuyla ilgili değerlendirmesinde Lavrov, Batı’nın, “Ukrayna hükümetini doğudaki krizi güç kullanarak çözebileceğine inandırdığını” belirtti.

Taraflardan gelen açıklamaları yorumlayan Moskova Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek’e göre Washington, Rusya düşmanlığı üzerinden “müttefiklerini” bir arada tutmaya arayışında. 

Perinçek, ABD’nin izlediği gerilim siyasetini “ABD’nin bölge planları, sadece Rusya ile değil kendi müttefiklerinin çıkarlarıyla da çeliştiği için Rusya ile AB’nin arasını açmak ve bu temelde de NATO içerisindeki Avrupalı müttefiklerini de Rusya’ya karşı kullanmak.”  diyerek özetledi.

CRI Türk’te Mehmet Kıvanç’ın hazırlayıp sunduğu Dünya Postası programına konuk olan Dr. Mehmet Perinçek, ABD’nin müttefiki olan ülkelerin Rusya ile iyi ilişkilerden çıkarları olduğunu vurguladı ve “ABD, bir Rusya tehdidi yaratarak Avrupa’yı kendi arabasına koşturuyor. Oysa buraya Rusya’dan değil ABD’den gelen bir tehdit olduğunu görüyoruz.” dedi.

TÜRKİYE’NİN UKRAYNA’DAKİ TUTUMU

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ikinci gününde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’nın NATO üyeliği hakkındaki değerlendirmede bulundu. Türkiye’nin NATO’nun genişlemesini desteklediğini söylen Çavuşoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da biz de NATO zirvelerinde ve bakanlar toplantılarında bunu vurguluyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin Karadeniz ve Ukrayna krizindeki tavrını değerlendiren Perinçek, “Türkiye’nin NATO’nun genişlemesine karşı alacağı tavır tamamen kendisinin kaderiyle ilgili bir tavır” diyerek meselenin önemine dikkat çekti ve şöyle devam etti:

“Türkiye’nin Suriye’den, Doğu Akdeniz’den, Trakya’dan, Dedeağaç’tan kuşatıldığını herkes görüyor. Hatta bunu Sayın Cumhurbaşkanı da ifade etti. Dedeağaç’a yığınak yapılmasının Türkiye’yi hedef aldığını da söyledi. Şimdi de diyorsunuz ki; ‘Gelin bir de bizi Ukrayna üzerinden Gürcistan üzerinden kuşatın.’ Dedeağaç’taki askeri yığınağa itiraz ediyorsunuz aynı güçler Ukrayna’ya yığınak yapsınlar, Gürcistan’a yığınak yapsınlar diyorsunuz. Bu ciddi bir çelişki tabi.”

NATO’NUN GENİŞLEME POLİTİKASI

Ukrayna’nın NATO üyeliğine verilen desteğin hata olduğunu belirten Perinçek, NATO’nun genişleme stratejisi ile Türkiye’nin menfaatlerinin çeliştiğini Karabağ savaşından örnekle açıkladı:

“Eğer Gürcistan ve Ukrayna’ya doğru NATO daha önceden genişlemiş olsaydı, Gürcistan NATO üyesi olmuş olsaydı siz Karabağ’ı da kurtaramazdınız. Karabağ’daki mücadeleyi sadece Ermenistan’a işgalci kuvvetlere karşı vermediniz. ABD, Fransa gibi ülkelere karşı verdiniz. Onların güçleri yetmedi Ermenistan’a destek olmaya. Siz, Bakü, Ankara, Moskova üçgenini kurarak Karabağ’ı özgürleştirdiniz. Gürcistan’da NATO üsleri olsaydı, Amerikan gücü olsaydı o Amerikan güçleri Ermenistan’a farklı şekilde destek olabilecekti. Türkiye’ye ve Azerbaycan’a, Rusya’ya karşı farklı baskı mekanizmaları çalıştırabilecekti.”

ARABULUCUK NE ÖLÇÜDE MÜMKÜN?

Türkiye’nin Batı kaynaklı güvenlik risklerine karşı direnmesinde Rusya ile kurduğu stratejik ilişkilerin önemine vurgu yapan Perinçek, Türkiye’nin Ukrayna konusundaki dış politikasının ise “kendi kendini kuşatmak” anlamına geldiğini söyledi. Perinçek, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapma teklifi hakkında ise şunları söyledi:

“Türkiye’nin üç günde üç tane birbiriyle uyuşmayan politikası söz konusu burada. Üç gün önce Rusya ile müttefiksiniz, Putin’le görüşüyorsunuz. İkinci günde ‘Arabulucu olalım.’  diyorsunuz. Üçüncü günde diyorsunuz ki Ukrayna NATO’ya girsin. Siz Rusya ile mi müttefiksiniz, arabulucu musunuz, Rusya’ya düşman olarak NATO’da müttefik misiniz? Hangisi siniz? Buna bir cevap vermeli. Böyle ciddiyetsiz bir politika olabilir mi? Üçü bir biriyle uyuşmuyor. Bir gün önce arabulucu olalım deyip ertesi gün ‘Ukrayna NATO’ya girsin’ dediğiniz zaman arabulucu olabilir misiniz? O zaman siz askeri müttefik oluyorsunuz Rusya’ya karşı.”

Ankara’dan yapılan bu açıklamaların, “Bir gün Galatasaraylıyım ertesi gün Fenerbahçeliyim üçüncü gün de diyorsunuz ki Beşiktaşlıyım” demeye benzediğini belirten Perinçek, sözlerini şöyle noktaladı:

“Karadeniz’de NATO’nun genişlemesi Türkiye’nin kaderini de ilgilendiriyor. Siz NATO’yu genişletelim derseniz Kürdistan’ı genişletelim demiş olursunuz. Güney Kıbrıs’ı KKTC’ye karşı genişletelim demiş olursunuz. Genişletelim de şu NATO’yu yeni 15 Temmuzlar olsun demiş olursunuz” anlamına geldiğini söyledi.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.