TBMM İdare Amiri ve Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu’na yurt ve burs sorunları hakkında yazılı soru önergesi verdi. Mv. Göker, açıklamasında öğrenci bursunun en az bin 150 lira olması gerektiğini belirtti.
Salgın gölgesinde başlayan yüzyüze eğitimin ve üniversite öğrencilerinin kanayan sorunlarından biri de barınma ihtiyacıdır. KYK yurtlarının ve burslarının yetersizliği ve günümüz şartlarına uymaması nedeniyle çoğu öğrenci açıkta kalmakta, bu nedenle tarikat ve özel yurtlarının kucağına düşmektedir. Bu kapsamda bu yıl üniversite platformlarının ve TGB’nin Barınma Öğrencinin Temel Hakkıdır sloganıyla başlattıkları kampanya çığ gibi büyüdü ve sosyal medyada TT (Trending Topic) yaptı.
Üniversite öğrencilerinin temel yaşam hakkı olan yurt ve burs sorunlarını Meclis İdare Amiri ve Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker Meclis’e taşıdı.
2021-2022 eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte üniversite öğrencilerinin birçoğunun barınma sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu ve okuyabilmelerini sağlayabilecek yeterli maddi güce sahip olmadıklarını ileri süren Dr. Göker, “Öğrencilerimiz, kalabilecekleri yeterli sayıda yurt bulamadıkları için ev tutmak zorunda kalmakta, ev kiralarındaki fahiş artışlar nedeniyle kiralık ev de tutamadıkları için ya eğitimlerini dondurmakta ya da bırakmak zorunda kalmaktadırlar” dedi.
Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından sağlanan burs miktarının da hem yeterli sayıda hem de yeterli miktarda olmadığını belirten CHP’li Vekil, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın muhalefeti eleştirmek için kullandığı, 2002 yılında 45 liracıktı şimdi ise 650 lira dediği burs miktarları karşılaştırıldığında, 2002 yılındaki burs miktarı ile 1,44 çeyrek altın alınabilirken, bugün 650 lira ile 0.81 çeyrek altın alınabilmektedir. Yani 1 çeyrek altın bile alınamayan burs miktarını büyük bir artış gibi göstermek doğru değildir. Hesaplamalara göre 2002 yılındaki ücret değerine ulaşabilmesi için burs miktarının en az 1150 TL olması gerekmektedir” dedi.
Ayrıca çok sayıda öğrenci ailesinin alım gücünün düştüğünü söyleyen Göker, “2002 yılında asgari ücretle 6,7 çeyrek altın alabilen bir çalışan, bugün asgari ücretle 3,53 çeyrek altın alabilmektedir. Dolayısıyla gelirleri reel alım gücü olarak neredeyse yarıya düşmüş ailelerinden de yeterli maddi desteği göremeyen öğrencilerimizin birçoğu eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalmaktadırlar” ifadelerini kullandı.
Mv. Göker, Bakanlığa aşağıdaki sorular yöneltti.
*2021-2022 eğitim öğretim yılında burs verilecek öğrenci sayısı kaçtır?
*2020-2021 eğitim öğretim yılında kaç öğrenciye toplam ne kadar burs ödenmiştir?
*Öğrencilere burs sağlama kriterleriniz nelerdir?
*2002 yılı ile karşılaştırıldığında alım gücü olarak öğrencilere verilen 650 TL burs miktarının, 2002 yılı burs ücretinin altında bir ücret olduğu hususunda açıklamanız nedir?
*Bu gerçek karşısında burs ücretlerini artırmayı düşünüyor musunuz?
*2021-2022 eğitim öğretim döneminde KYK yurtlarından yararlanan öğrenci sayısı kaçtır?
*Barınma sorunu yaşayan ve bu nedenle eğitimlerini bırakmak zorunda kalan öğrenciler için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
Aşağıdaki haberler de ilginizi çekebilir
- KKTC Antalya Başkonsolosu’na Vatan Partisi ziyareti
- Yıllar sonra Burdur’da ana arterlerde yeniden ücretli otopark
- Teknoloji Tutkunu Gençler MAKÜ’de Buluştu
- MAKÜ, Honamlı ve Kıl Keçisi Damızlık Oğlaklarını Satacak
- İşKur’dan alacağı sermaye hayatını değiştirecek
- Danimarka’dan tarihi kültürel iade
- DENEME- “Atalarımızın Katilliği”, Uluslararası Emperyalist Bir Yalandır1
- Yüksek Verimli ve Nitelikli Embriyo Transferiyle Hayvancılıkta Büyük Atılım