Erdoğan Hükümeti’nin piyasayı çılgına döndürerek şirazesinden çıkaran dolarizasyona karşı aldığı yeni tedbirler sonucu doların çakılmasıyla birlikte muhalefet cephesinde hazımsızlık ve yalan dolan kampanyası başladı. “Örtülü faiz” gibi bilimsel hiçbir değeri olmayan ifadelerle kamuoyunu manipüle edecek haberler yapan Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerinin ve muhalefet partilerinin iddialarına Yatırım Uzmanı Serhat Latifoğlu net bir açıklamada bulundu. Latifoğlu, “Sözcü gazetesi ısrarla dezenformasyon yapmaya devam ediyor. Konunun faizle hiçbir ilgisi yok. Böyle bir kavram literatürde yok” dedi.
Günlerdir piyasadaki dolarizasyon hayatı allak bullak etti.
Bir yanda ekonomik hiçbir temeli olmayan ve köpük yaratan fahiş kur artışı…
Zarar edileceği konusunda MB’nın uyarılarına rağmen büyük küçük herkesin dövize hücum etmesi…
Döviz büfelerinin önünde uzun kuyruklar oluşması…
Bu durumu “seçim de seçim” diye kışkırtan muhalefet kesimi…
Ve en önemlisi faizlerin artırılmasını isteyen küresel tefecilerin finansal saldırısı…
TEDBİRİN ÖZÜ: “KUR KORUMALI VADELİ TL MUVDUATI”
En sonunda önceki gün Hükümetin aldığı yeni ekonomik tedbirler sonucu döviz çakıldı.
Tedbirlerin esasını, “Kur Korumalı Vadeli TL Mevduat” kararı oluşturdu.
Basında bir gecede 1 milyar dolar satıldığı yazıldı.
Döviz ve altın geçen aydan beri fahiş ve ekonomik temeli olmayan manipülatif köpüğünü bir gecede attı.
Batı güdümlü muhalefet, Neoliberaller, Amerikancılar, Batı mandacıları eşekten düşmüş karpuza döndü, şoka girdi.
Durumu hazmedemeyince gene yalan dolana başvurdu.
“Örtülü faiz uygulaması” dendi.
“Para basılacak” dendi.
“Dış borç tetiklenecek” dendi.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuş ağzı olanlar konuştu.
MB eski Başkanı ve İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz gibileri “dolar almak için fırsat” değerlendirmesi yaparak vatandaşları dolar almaya kışkırttı.
“MB’NIN DEM İÇİN PARA BASACAĞI İDDİLARI CİDDİ MADDİ HATALARI VAR”
Alanında üstün bilgi ve deneyim sahibi Yatırım uzmanı Serhat Latifoğlu, bu paketle birlikte vatandaşların hem TL’den faiz alacağını hem de eğer olursa kur yükselişinden yararlanabileceğini ifade etti. Oluşacak farkın faizle bir ilgisinin olmadığını net bir şekilde belirten Latifoğlu, “Dövize endeksli mevduat (DEM) uygulamasının başarısız olması durumunda Hazine’ye ciddi bir yük bineceği, muhtemelen para basılacağı” şeklindeki yorumlara ilişkin, “‘Faiz artışının bir maliyeti yok, TCMB DEM için para basacak’ gibi iddialar ciddi maddi hatalar içeriyor. Her faiz artışının Hazineye büyük mali yükü var. Yıllardır bunu tartışmıyor muyuz? TCMB para basmayacak. Türev ürünlerle Kur Korumalı Hesapları sigortalayacak. Diyelim ki başarısız oldu, neden Hazine’ye yük binsin? Ya taşınan hedge pozisyonları kar ederse ne olacak? Hedgelerin zarar edeceğini nereden biliyoruz? Devlet gerektiğinde aldığı kur riskini hedge eder. Tıpkı özel bankaların yaptığı gibi. Yani bu işlemin dış borcu tetikleyeceğini söylemek hatalı bir yaklaşım. Dövizden TL’ye geçiş olduğunda mevduattaki dolarizasyon azalır. Denklem bu kadar basit. TL’nin dövize hedge edilmesi dolarizasyona sebep olmaz” dedi.
“‘ÖRTÜLÜ FAİZ ARTIŞI’ İDDİASI TAMAEN UYDURMA BİR KAVRAM. HAZIMSIZLIK”
Sözcü ve Cumhuriyet gazeteleri Erdoğan’ın açıkladığı “Kur korumalı TL mevduat” uygulaması için “örtülü faiz artışı” manşetiyle çıktı. Ne Marksist literatürde ne liberal ne de Keynesci iktisat anlayışında “örtülü faiz” diye bir kavramın olmadığını belirten Latifoğlu, “Tamamen uydurma bir kavram. Örtülü faiz eşittir hazımsızlık” diye konuştu. Gerçektente iktisat bilimi açısından faiz tanıtımına bakıldığında “TL’de kaldığında zarar edersen kamu olarak ben karşılarım” diye özetlenebilecek uygulamanın faiz tanıtımına uyan herhangi bir yanı yok.
Bu haberler de ilginizi çekebilir.