Depo artığı sebze ve meyveler, lokanta artığı bayat ekmekler Bursa Uludağ Milli Parkı’ndaki yaban hayvanlarına destek amacıyla döküldü…
Yaban hayvanlarına zorlu kış şartlarında yem desteği sağlanması, bir tür yaban hayatına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla ve iyi niyetle başladı ve son yıllarda çoğu bölgede uygulanıyor.
Ancak gelinen noktada iş biraz çığırından çıkmış gibi görünüyor. Ülke genelinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bölge müdürlükleri bünyesinde yürütülen “yemleme” çalışmaları kapsamında birçok bölgede saman, yem ve kuru ot yanında pazar artığı sebze ve meyveler ile lokanta artığı ekmekler öne çıkıyor.
Bursa’daki DKMP 2. Bölge Müdürlüğü’nün 12 Mart’ta Uludağ Milli Parkı’nda gerçekleştirdiği yemleme çalışması hakkında şu bilgilere yer veriliyor: “DKMP 2. Bölge Müdürlüğümüz ile Gürsu Kaymakamlığı, Gürsu İlçe Tarım Müdürlüğü ve Gürsu Ziraat Odası Başkanlığı arasında Yaban Hayvanlarını Yemleme Protokolü imzalanmış, Gürsu Kaymakamlığı öncülüğünde, Gürsu Ziraat Odası Başkanlığının destekleri ile tedarik edilen 2.300 kg Pazar artığı ve 150 kg ıskarta ekmek olmak üzere toplam 2.500 kg yem malzemesi, Uludağ Milli Parkı, Çobankaya mevkiinde 1750 m rakımda Gürsu Kaymakamı Naif Yavuz, Bölge Müdürümüz Adil Şencan, Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hidayet Topcu ve Uludağ Milli Park Müdürü Yüksel Akdoğan’ın katılımları ile doğaya bırakılmıştır. Aynı zamanda yemleme yapılan bölgeye yerleştirilen foto kapanlar ile yemleme sonuçları gözlemlenmektedir.”
Gürsu Kaymakamı Naif Yavuz, ilçede 80’e yakın soğuk hava deposunda ciddi anlamda meyve stoğu bulunduğunu ve atılacak, çöpe gidecek meyvelerin mevcut olduğunu belirterek “haftada iki sefer olmak üzere 2,5 ton meyve artığını buraya getireceğiz” görüşünü dile getirdi.
Küflenmiş ekmekler, bozulmuş sebzenin hayvanlara verebileceği zarar düşünüldü mü peki?
Sadece Bursa’da değil, ülkenin dört bir yanında benzer görüntüler yaşanıyor. Tonlarca pazar artığı kamu kurumları eliyle yaban hayvanları için doğaya bırakılıyor. Ege ve Akdeniz gibi karın çok etkili olmadığı bölgelerde de durum aynı. Son günlerde yaban hayatına yönelik yemleme çalışmalarının artmasında DKMP’nin yemleme faaliyetlerini artırmaya yönelik aldığı kararın etkili olduğu belirtiliyor.
Özellikle yaban hayatı koruma sahaları ve avlaklarda benzer görüntüler yaşanıyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün pazar artığı meyve sebzelerde bir kalıntı kontrolü yaptırıp yaptırmadığını, bayat ve kısmen de küflenmiş artık ekmeklerin yaban hayvanlarına ne tür bir etkisinin olacağını hesaplayıp hesaplamadığı, bu tür besinlerin hayvanların sağlığını ve beslenme düzenlerini nasıl etkileyeceğinin araştırılıp araştırılmadığı bilinmiyor. Ancak kurumun bölge müdürlüklerinden gelen görüntülere bakıldığında, çuvallarla, plastik torbalarla tonlarca atık malzemenin doğaya döküldüğü görülüyor.
Bu konuda yaban hayatı uzmanlarının ve ilgili kurumun bir açıklaması olursa kamuoyunun bilgilenmesi açısında yararlı olacaktır.
- Almanya ve Türkiye’nin Afrika’da yolları nerede kesişti?
- MAKÜ’lü Fatmagül Çevik Avrupa İkincisi Oldu
- Husumetlisini öldüren katil zanlısının polis ifadesi ortaya çıktı
- Halkı dehşete düşüren olay: Beli silahlı caniler aramızda dolaşıyor
- Cumhuriyet Coşkusu Farklı Kuşakları Buluşturdu
- Cumhuriyet Bayramı bu yıl daha coşkulu kutlandı
- Cumhuriyet konseri coşkusu
- Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlanmaya başladı