
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Kırmızı ete acil önlem şart…”
2008 yılındaki iktidarın yanlış tarım ve hayvancılık politikalarının hayvancılığı çöküşe götürmesi ve Türkiye’ye 5 milyar kaybettirmesine rağmen yıllar sonra hala aynı politikalarda ısrar, kamuoyuna pes dedirtti. Bugün gene Bakanlığın yanlış hayvancılık uygulamaları ve ithalatta ısrarı kırmızı ette alarm vermeye başladı; Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “kırmızı ete acil önlem şart” dedi.
KIRMIZI ET İTHALATI, KIRMIZI ET ÜRETİMİNİ VURDU
Siyasi iktidar ve Bakanlık yanlış politikalarda ısrar ediyor. Et ithalatı pupa yelken artarak sürüyor. Üretici perişan, tüketici şaşkın…
Et ithalatı politikaları et üreticisini vurdu. TÜİK verilerine de yansıyan rakamlara göre, 2017 üçüncü çeyreğinde kırmızı et üretimi yüzde 23,6 oranında azaldı; 3 çeyrek boyunca ise yüzde 11,2 oranında düştüğü belirtildi.
KIRMIZI ET ÜRETİMİ, 107 BİN 837 TON AZALDI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Bayraktar, geçen yıl 1 milyon 173 bin 42 ton olan kırmızı et üretiminin Eylül ayı itibariyle son bir yıllık dönemde 1 milyon 65 bin 105 tona indiğini, kaybın 107 bin 837 kg olduğunu belirtti.
Siyasi iktidar ve Bakanlığın, kırmızı ete ithalat çözümü üretimi vurdu. Durum Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı resmi verilere yansıdı. Dün açıklanan verilere göre kırmızı et üretimi bu yılın üçüncü çeyreklik döneminde geçen yıla göre yüzde 23,6 azalarak 301 bin 331 tona geriledi. Yılın ilk 9 aylık döneminde de üretim yine geçen yıla göre yüzde 11,2 azaldı. Söz konusu dönemde 1 milyon 65 bin 105 tona indi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ilk çeyrekte yüzde 2.3, ikinci çeyrekte yüzde 3.4 düşen kırmızı et üretiminin hem 2015 hem 2016 hem de 2017 yılında Kurban Bayramı’nı içeren üçüncü çeyrekte yüzde 23.6 azalmayla 394 bin 665 tondan 301 bin 331 tona gerilemesine dikkat çekti.
KIRMIZI ETTEKİ DÜŞÜŞÜN
TEK NEDENİ SIĞIR ETİ ÜRETİMİNDEKİ DÜŞÜŞTÜR
Bu yılın 9 aylık döneminde kırmızı et üretimindeki azalmanın 107 bin 937 tonu bulduğunu belirten Bayraktar, kırmızı et üretimdeki düşüşte tek nedenin, sığır eti üretimindeki düşüş olduğunuifade ederek koyun eti üretiminin 9 aylık dönemde yüzde 10,2, keçi eti üretiminin yüzde 14, manda eti üretiminin de yüzde 330 arttığını ifade etti.
EN İYİ TEDBİR, BESİYE ALINAN SIĞIRA 1000 TL DESTEK
Üretimi artırmak için acil önlemin şart olduğunu, bun un da en iyi yolunun besiye alınan sığıra 1000 TL destek vermekten geçtiğini, bu tedbirin ahırları yeniden dolduracağını ve kırmızı et üretimini artıracağını ileri süren Bayraktar, “en kısa zamanda harekete geçilmezse, 2010-2016 döneminde 5 milyarı aşan miktarda döviz ödediğimiz damızlık, besilik, kasaplık ve et ithalatımız çok daha yüksek rakamlara ulaşır. Et maliyetinin yaklaşık yüzde 60-70’inin besi hayvanı, yüzde 20-30’u ise yemdir. Besi hayvanı ve yem maliyetini indirmeden ucuz et yemenin imkanı yok. Üreticimiz, karkas etin kilogramını 27 TL 57 kuruşa mal ediyor, ortalama 25 TL 69 kuruşa satıyor. Bazı yerlerde satış fiyatı 23 TL’ye kadar iniyor. Ortalamaya baktığımızda bile üreticimizin karkasta kilogram başına zararı 1 TL 88 kuruşu buluyor. Hayvan başına zarar da 495 TL 93 kuruşa ulaşıyor. Bu zarar karşılanır, besicimize de hayvan başına 500 TL kar elde etme imkanı tanınırsa ahırlar dolar. Üreticimiz tedirgin, pazarlarda yaprak kımıldamıyor. Ahırları doldurma konusunda kararsız. Üreticiye, önünü görebileceği bir piyasa fiyatı oluşturmak, ithalat söylemlerinden vazgeçmek gerekir” dedi.