
Antalya Aspendos Antik Kenti’nde yapılan hafriyatlarda Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait Hermes heykeli bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Antalya Aspendos’ta yapılan kazılarda büyük bir keşfe imza atıldığını duyurdu.

Bakan Ersoy paylaşımında, “zamanın sessiz tanığı Aspendos’ta, yüzyıllardır gömülü kalan figürler gün ışığına kavuştu. Aspendos Antik Kenti’nde #GeleceğeMiras projemiz kapsamında süren kazılarda, Roma İmparatorluk Dönemi’ne ait Hermes heykeli gün yüzüne çıktı. Aynı alanda Aphrodite ve Eros’un başları ile Artemis ve Nemesis’e ait heykel parçaları da keşfedildi. Projede emeği geçen @kvmgm çalışanlarımıza gönülden teşekkür ediyor, ayağa kaldıracağımız bu eserlerin ülkemiz kültür ve turizm hayatına hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

AFRODİT VE EROS’A AİT BAŞ HEYKELLER DE BULUNDU
Öte yandan aynı alanda Afrodit ve Eros’a ait baş heykelleri ile Artemis ve Nemesis’e ait heykel parçaları da bulundu.
MİTOLOJİDE HERMES Yunancada “Hermes Trimegustus” (üç kere kutsanmış Hermes) anlamına gelmektedir. Zeus ve Maia (Maya’’nın) oğludur. Zeus’un habercisidir. Tanrıların en kurnazı sayılır, tanrıların en hızlısıdır. Bir de Caduceus adında büyülü bir altın değnek taşır. Gigantlar (Yunan mitolojisinde Tartarus ve Gaia’nın birleşmesi sonucunda yaratılan yılan ayaklı ölümsüz devler) arasındaki karşıtı Hippolytos’dur. Üstün nitelikleri olan Hermes, efsaneye göre daha bir günlükken ayağa kalkar, beşiğinden çıkar, kaplumbağa kabuğundan yaptığı bir liri çalıp ondan çıkan seslerle eğlenir. Bir gün kırlarda dolaşırken tanrı Apollon’un koruması altındaki inekleri çalar. Apollon olayı öğrenince çok kızar; cezalandırılması için Hermes’i kolundan tutup Zeus’a götürür. Ne var ki, Hermes’in lirinden çıkan sesler Zeus’u ve Apollon’u büyüler. Zeus, cezalandıracağı yerde Hermes’e kanatlı bir başlıkla bir çift ayakkabı vererek onu tanrıların habercisi yapar. Haberci Hermes ölülerin ruhlarını yeraltına götürür; çobanlarla, yolunu şaşıran yolculara kılavuzluk eder. Yaşlı Kral Priamos’u, Hektor’un ölüsünü almak için Aşil’in barınağına götüren de odur. Ayrıca Odysseus’a Moly isimli bir bitkiyi vererek Kirke’nin tuzağından kurtaran da odur. Hermes’in, Yunan mitolojisinde Zeus’un ölümlü âşıklarından biri, bir Argos prensesi, Inachus’un kızı ve nehir tanrısı İo efsanesinde de önemli bir görev üstlendiği görülür. Zeus, sevgilisi su perisi İo’yu kıskanç karısı Hera’dan kurtarmak için, onu ineğe dönüştürür. Hera ineği armağan olarak ister ve alır. Kocasının kendisini aldattığından kuşkulandığı için, başına da bekçi olarak yüz gözlü canavar Argos’u diker. Argos uyurken bile birkaç gözü açık kaldığından, her şeyi görür. Bu yüzden ona yanaşmak çok tehlikelidir. İo’nun kurtarılması için Zeus, Hermes’i görevlendirir. Hermes canavarın yanına oturarak eline lirini alıp tatlı tatlı çalmaya başlar. Bu hoş müzikle Argos Panoptis’un gözlerinin tümü ağır ağır kapanır, giderek derin bir uykuya dalar. Hermes de uyuyan canavarın kafasını keser. Çevik haberci Hermes tüm atletlerin koruyucusu olduğu gibi akıllı ve kurnaz olduğu için hırsızların, kumarbazların ve tüccarların da koruyucusudur. Liri, kavalı, notaları, astronomiyi, ölçü birimlerini ve sporu icat etmiştir. Hermes mitolojistlerce eril öğenin temsilcisi olarak kabul edilir. Farklı mitolojilerde Hermes Mehmet Bayraktar, “İslam Düşünce Tarihi Ders Kitabı”nda, “Hermes Roma mitolojisinde Merkür olarak anılır. Güneş’e en yakın gezegene onun adı verilmiştir. Hermes’in aslen Mısır mitolojisindeki Thot olduğu iddia edilmektedir. Bazı düşünürler Hermes’in İslam mitolojisindeki İdris olduğu kanaatindedirler. Hermes veya İdris geleneği Babil, Mısır ve Yunan düşüncelerinin temeli olmakla birlikte İslam düşüncesinin de temelini oluşturan yabancı kaynaklardan sayılır.” ifadelerine yer verir. |
