Başkan Kotan’dan bayram öncesi işçi kıyımı

Cem Kotan’ın, CHP ile DEM arasındaki Kent Uzlaşısı çerçevesinde başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana suların bir türlü durulmadığı Konyaaltı Belediyesi’nde şimdi de bayram öncesi 57 işçi kod 26 ile kapı dışarı edildi. İşçiler bayram öncesi bu kıyım karşısında, “Süt izninde olan, yeni doğum yapan, engelli arkadaşlarımız var. Gerçekten zor durumdayız” dedi.

ANTALYA Konyaaltı Belediyesi’nde aylardır süregelen maaş krizi, 67 işçinin işten çıkarılma teşebbüsü, memurların Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi (SDS’inin) yatırılmaması gerilimin gittikçe yükselmesine ve sonunda belediye önünde kurulan çadırlarla eyleme dönüşmesinden sonra şimdi de 57 işçinin kod 26 ile işlerine son verilmesiyle doruğuna çıktı.

“TEK AMACIMIZ İŞİMİZE DÖNMEK”

Kod 26 ile işten çıkarılan işçiler bir yandan kıdem tazminatlarından olmaktadır diğer yandan işsizlik maaşı haklarından olmaktadır. Belediyenin önünde çadır kurarak 9 gündür eylem yapan emekçiler, “Tek amacımız işimize geri dönmek” dedi.

Kod 26 gerekçesiyle iş akitleri feshedilen işçiler, bu maddenin “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık” gibi ağır ithamlar içerdiğini, oysa yıllardır belediyeye sadakatle hizmet verdiklerini dile getiriyorlar. İşçiler, “Burada 3-4 aylık çalışan yok; 5, 10, hatta 15 yıldır bu kurumda çalışanlar var. E-devlette belgeli, resmi çalışanlarız. Kimsenin usulsüzlüğe bulaştığı yok” sözleriyle yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

ÖĞRETMENE, MÜHENDİSE TESİSLERDE GARSONLUK ÖNERİSİ

Belediye yönetiminin bazı işçilere alternatif olarak sunduğu “tesislerde garsonluk” önerisi ise tepkiyle karşılandı. İşçiler, bu teklifin mesleki yeterlilikleri ve yıllardır edindikleri deneyimlerle örtüşmediğini vurguladı. Bir işçi, “Ben fizyoterapistim, arkadaşım yazılımcı. İçimizde mühendis, öğretmen, antrenör var. Bu bir iş teklifi değil, lütuf da değil” dedi.

Kod 26’nın iş bulma süreçlerini de olumsuz etkilediğini belirten işçiler, “Bu kodla başka kurumlara başvuramıyoruz, işsizlik maaşı da alamayacağız. Tek başıma çocuk büyüten bir anneyim ve dayanacak gücüm kalmadı” ifadeleriyle çaresizliğini dile getirdi.

Bayram öncesi temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma gelen işçiler, çocuklarına bayramlık alamadıklarını, kurban kesemeyeceklerini, memleketlerine gidemeyeceklerini söylüyor. “Süt izninde olan, yeni doğum yapan, engelli arkadaşlarımız var. Gerçekten zor durumdayız” sözleriyle tabloyu özetliyorlar.

“DİRENİŞ ÇADIRIMIZ BURADA DURMAYA DEVAM EDECEK”

CHP’li belediyeye yıllarını verdiklerini hatırlatan işçiler, genel merkezin konuya sessiz kalmamasını istiyor. “Biz partimizin çocuklarıyız. Sokak sokak CHP için çalıştık. Genel başkan yardımcımız ve genel başkanımız konuyu biliyor ve mağdur edilmeyeceğimizi söylediler. Direniş çadırımız burada durmaya devam edecek” dediler.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.