
İran Devrim Muhafızları Donanması, dün Hürmüz Boğazı’nda çok yoğun askeri tatbikatlara başladı. Herhangi bir gerginlik artışı, herhangi bir yanlış adım körfezi ateşe verebilir, uluslararası denizciliği tehdit edebilecek gelişmelere yol açabilir, öngörülemeyen sonuçlar ortaya çıkarabilecek geniş çaplı çatışmaları tetikleyebilir. Bir anda petrol fiyatlarının dünya ekonomisini altüst edebilecek şekilde olağanüstü yükselmesine yol açabilir. İran Devrim Muhafızları Donanması Komutanı Amiral Alireza Tangsiri, “Hürmüz Boğazı birkaç saat içinde kapatılacak.” dedi.
Gerçi tatbikatın adı “Hürmüz Boğazı’nın Akıllı Kontrolü”
(Smart Control of the Strait of Hormuz)
Çok yoğun bir deniz tatbikatı.
Tatbikat, Devrim Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Muhammed Pakpur’un doğrudan saha denetimi altında yürütülüyor.
Tatbikat, Basra Körfezi ile Hürmüz Boğazı’nı kapsıyor.
Tatbikatın Resmi Amaçlarını ve ana hedeflerini İran resmi kaynakları (IRNA, Tasnim, Press TV)
- Operasyonel birliklerin hazırlık seviyesini test etmek
- Muhtemel güvenlik ve askeri tehditlere karşı senaryoları gözden geçirmek ve karşılık verme kapasitesini prova etmek
- İran’ın jeopolitik avantajlarını (özellikle boğazdaki konumunu) akıllı ve etkin şekilde kullanma becerisini göstermek
- Hızlı, kararlı ve kapsamlı yanıt mekanizmalarını güçlendirmek
Bu tür tatbikatlar genellikle canlı ateş, füze atışları, mayın döşeme simülasyonları, hızlı hücum botları, denizaltılar ve gemisavar bataryaların koordinasyonunu kapsamaktadır. IRGC, (küçük tekneler, kamikaze dronlar, anti-gemi füzeleri gibi) asimetrik öz savaş kapasitesini sergileme, düşman kuvvetlere (ABD ve İsrail’e) gözdağı verme, görüşmelerde psikolojik savaş baskısı uygulamak odaklı olduğu anlaşılıyor.
Tatbikatın zamanlaması manidar.
ABD ASKERİ YIĞINAĞI
ABD emperyalizmi deniz kuvvetlerinin neredeyse üçte birini İran’ı çevreleyen Orta Doğu denizlerine yığmış durumda. Geçen haftayı dünya ve Batı Asya ülkeleri, ABD ve İsrail’in İran’a ha saldırdı ha saldıracak teyakkuzunun yarattığı gerginlikle geçirdi. Ancak özellikle ABD tarafı 12 Gün Savaşı’nın tecrübesiyle ve İran’ın psikolojik savaşa sert ve yoğun cevap vermesiyle temkinli tutum takınarak işi ağırdan aldı. Ve nükleerle sınırlı görüşmeler için masa kurulmasına sıcak baktı.
İran da buna karşılık mesajı veriyor: Boğazda herhangi bir abluka veya saldırı durumunda petrol akışını riske atabileceğini hatırlatıyor.
Trump yönetimi, nükleer anlaşma olmazsa askeri seçenekleri (hatta rejim değişikliği söylemini) masaya koyuyor.
NÜKLEER GÖRÜŞMELERE YÖNELİK KUVVET POZİSYONU GÖSTERİSİ
17 Şubat 2026’da Cenevre’de ABD ile İran arasında dolaylı nükleer müzakerelerin ikinci turu yapılacak. İran Dışişleri Bakanı Araghchi (Arakçi) bugün Cenevre’de, aynı zamanda IAEA Başkanı ile de görüştü. Tatbikat, müzakerelere girerken “kuvvet pozisyonu” gösterisi olarak okunuyor. İran, masada taviz vermeyeceğini ve baskıya boyun eğmeyeceğini ima ediyor.
İran, “anlaşma olmazsa boğazı kapatabilirim” sinyali vererek ABD’yi masada daha esnek olmaya zorluyor. Tarihsel olarak benzer tatbikatlar (2019, 2021, 2025’lerde) gerilim anlarında sıkça yapıldı ve doğrudan çatışmaya dönüşmedi.
ABD, içeride kargaşa içinde. Hakim sınıfları parçalanmış durumda. İçe kapanmacı olarak gözüken Trump, son zamanlarda ABD derin devletine teslim olmuş gibi gözüküyor ama Batı Akdeniz’de geniş çaplı bir savaşı göze alacak durumda değil.
Trump da “konuşmaya şans verelim” açıklamalarında bulunmaktadır.
Yani geniş çaplı bir savaş taraftarı değil gibi görünüyor.
Bölge ülkeleri de savaşa karşı olduklarını ve hava sahalarını kapattıklarını açıkladılar.
Ayrıca Çin ve Rus savaş gemileri de İran’ın yanında körfezde bulunmaktadır.
Bu nedenle büyük bir çatışma ihtimali çok düşük.
Ancak herhangi bir kaza, yanlış bir adım ya da provokasyon ihtimali de yok değil!
Boğaz çok dar ve yoğun trafikli.
Her ne kadar İran tarafı “kontrollü tatbikat” vurgusu yapsa da Amerikan ve İran gemileri arasında yakın bir temas sonucu küçük bir olay hızla gelişebilir ve genişleyebilir. Öngörülemez bir yangına yol açabilir.
Ortam çok hassas.
Gerginlik hat safhada.
Ancak ABD-İsrail haydut devletleri İran halkını ve devletini asla dize getiremeyecektir.

- Tahran izlenimleri3
- ABD-İsrail saldırganlığı İran’ın bileğini bükemeyecek
- Köylünün özellikleri üretimin erdemleri bu sergide
- TOKİ’ye dere yatağı uyarısı
- İran izlenimleri2

