
Son dönemde örgütlerinin adındaki “Türkiye” sözcüğüne tahammülsüzlük kapsamında iç politikaya malzeme yapılan, zaman zaman faili meçhul kurşunlara hedef olan avukatlar, Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak ve şehitlere saygı duruşunda bulunarak günlerini kutladı. BARO Başkanı Gedik, “yargıya olan güven kaybının önlenebilmesi için, avukat yargılama içinde etkin, eşit ve serbest olmalı ve adalet/ adliye mekanizmasında savunma önündeki engeller kaldırılmalıdır” dedi.
YARGIYA OLAN GÜVEN KAYBI
Demokrasinin, insan haklarının, bağımsız yargının, bütün kurum ve kurallarıyla işleyen hukuk devletinin ve savunma hakkının ayrılmaz parçası olan ve son dönemde örgütlerinin adındaki “Türkiye” sözcüğüne tahammülsüzlük kapsamında iç politikaya malzeme yapılan, hain bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi örneğinde olduğu gibi zaman zaman faili meçhul kurşunlara hedef olan avukatlar, Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak ve şehitlere saygı duruşunda bulunarak günlerini kutladı. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan BARO Başkanı Ramazan Gedik, “yargıya olan güven kaybının önlenebilmesi için, avukat yargılama içinde etkin, eşit ve serbest olmalı ve adalet/ adliye mekanizmasında savunma önündeki engeller kaldırılmalıdır” dedi.
HERKESE ADALET, ADALET İÇİN AVUKAT
“Herkese adalet, adalet için avukat”ın mecburiyet olduğunu başlığa oturtan Başkan Gedik, “avukatla vücut bulan savunma hakkı”nın, “mahkemelerin varlık ve meşruluk sebebi” olduğunu vurgulayarak, savunmanın ortadan kaldırıldığı şartlarda yargılamanın “adeta bir oyun”, “bir göz boyama (illüzyon)” olacağının altını çizdi. “Gerçek ve adil bir yargılama için avukat olmazsa olmazdır. Bu sebeple savunma hakkı kutsaldır; savunmanın temsilcisi avukatlık kutsal ve onurlu bir meslektir” diyen ve Türkiye’de yargıya güvenin seviyesinin düştüğü değerlendirmesinde bulunan Av. Gedik, “yarıya olan güven kaybının önlenebilmesi için, avukat yargılama içinde etkin, eşit ve serbest olmalı ve adalet/ adliye mekanizmasında savunma önündeki engeller kaldırılmalıdır. Ancak bu yolla avukat yargı organlarına yardımcı olabilir; yargı organlarının adalet ve hakkaniyete uygun davranması denetleyebilir ve destekleyebilir. Yargıya güven, yargının kurucu unsurlarının birbirini denetlemesi ve desteklemesi ile sağlanır” dedi.
DAĞLAR GİBİ MESLEKİ SORUNLAR
Avukatların mesleki sorunlarına da değinen Av. Gedik, “avukatın ısrarla yargı mekanizmasının dışına çıkartılma çabaları”na, “avukat sayısının kontrolsüz olarak hızla artması”na, “iş alanlarının daraltılması”na ve “yeni iş alanlarının yaratılamaması”na, “haksız rekabet koşullarının artması ve reklam yasağı ihlalleri”ne dikkat çekti.
Başkan Gedik sözlerine, “ülkemize gereken, eksiksiz demokrasi, tarafsız ve bağımsız ancak hesap verebilir yargı ile hukukun üstün kılınmasıdır. Ancak bu yolla ülkemizin önü açılacaktır” sözleriyle son verdi.