Avrupalı genç dansçılar skolyoza dansla meydan okudular

Türkiye’de 1-30 Haziran tarihleri Skolyoz Farkındalık Ayı olarak değerlendirilmektedir. Bu kapsamda geçen yıl skolyoz tedavisi için Türkiye’ye gelen ve başarılı bir tedaviyle rahatsızlıklarından kurtulan iki İngiliz kızı, Acıbadem Maslak Hastanesi’nde bu yıl 7’ncisi düzenlenen Skolyoz Farkındalık Ayı etkinliklerinde şimdi danslarıyla skolyoza meydan okudu.

Alice McLoughlin ve Megan Fleming;

İngiliz ve İrlandalı dansçı iki genç kız…

Geçen yıl ülkelerinden Türkiye’ye skolyoz tedavisi için geldiler.

Dans hayatlarına engel olacak skolyoza karşı, başarıyla tedavi edildiler ve şimdi skolyoza danslarıyla meydan okuyorlar.

Acıbadem Basın Bürosundan alınan bilgiye göre, Acıbadem Sağlık Grubu’nun skolyoz tedavisinde erken teşhise dikkat çekmek amacıyla 15 Haziran 2019, Cumartesi günü Acıbadem Maslak Hastanesi’nde bu yıl 7’nci kez düzenlediği geleneksel Skolyoz Farkındalık Ayı Etkinlikleri kapsamında ülkemize gelen iki genç dansçı, bu kez de kendileri gibi skolyoz hastalarına örnek olmak için dans etti. Türkiye’den ise bateri performansıyla Nevin Süeda Gümüşer sahnede özel bir şov yaparak katılımcılardan tam not aldı.

Acıbadem Maslak Hastanesi Omurga Sağlığı Ünitesi’nin açılışının da yapıldığı etkinlikte hastalar, hasta yakınları ve sağlık profesyonelleri her yıl olduğu gibi bir araya geldi. Acıbadem Maslak Hastanesi Omurga Sağlığı Ünitesi Kurucusu ve Başkanı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay skolyozda kişiye özel tedavi dönemi ile ilgili bilgi verirken erken teşhisin önemini vurguladı. Etkinliğin moderatörlüğünü oyuncu, ikiz çocuk annesi Doğa Rutkay Kamal ile Acıbadem Maslak Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve ÇABA Derneği Onursal Başkanı Dr. Özlem Cankurtaran yaptı. Omurga Sağlığı Merkezi’nin açılışına cemiyet hayatının önde gelen isimlerinden Ayşegül Dinçkök, Eda Kosif ve Sedef İybar’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Omurganın yana doğru eğriliği anlamına gelen skolyoz her hastada kendine has bir şekilde görülüyor, buna göre tedaviden alınan sonuç da değişebiliyor. Günümüzde her 100 çocuktan 3’ünde görülen skolyozda erken tanı, tedavi yöntemini de değiştiriyor! Bu nedenle skolyoza karşı farkındalık yaratmak büyük önem taşıdığından her yıl Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı olarak kutlanıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi’nde 15 Haziran 2019, Cumartesi günü 7’nci kez halka açık, skolyoza karşı farkındalık etkinliği düzenlendi; “Erken Teşhis ile Kişiye Özel Tedavi” konulu etkinlikte hastalarla uzmanlar bir araya geldi. Toplantıda konuşan Acıbadem Maslak Hastanesi Omurga Sağlığı Ünitesi Kurucusu ve Başkanı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay son yıllarda skolyoz tedavisinde çok önemli ilerlemeler sağlandığını, artık ‘dikte eden doktor değil, aile ile konuşan ve hastaya özel tedavi modeli uygulayabilen ekip’ kavramının ortaya çıktığını belirterek “Özellikle skolyoz erken teşhis edildiğinde, mevcut cerrahi olmayan yöntemlerle (korse, egzersiz) veya büyümeyi engellemeyen, hareketi kısıtlamayan minimal invaziv cerrahi yöntemlerle (bant ile gerdirme) eğriliklerin kontrolü ve tedavisi mümkün olabilmekte ve füzyon (omurganın sabitlenmesi, büyümenin durdurulması) gibi büyük cerrahi işlemlere gereksinim ortadan kaldırılabilmektedir” dedi.

Ekip çalışması tedavide çok önemli!

Tedavi başarısında erken teşhis dışında en önemli unsurun cerrah, fizyoterapist, psikolog ve korse ekibinin, aile ile iyi bir işbirliği yaparak aynı çatı altında, bir arada çalışabilmesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Alanay şunları söyledi: “Hastanın uzmandan uzmana taşındığı dağınık sistemlerde tedavi başarısı düşmektedir. Oysa profesyonellerin sıkı işbirliği ile kişiye özel en uygun tedavi seçilmekte ve birden fazla tedavi yöntemi aynı hastada duruma göre uygulanabilmektedir.” Günümüzde tedavi seçiminin sadece eğriliğin derecesine göre değil, kişisel özelliklere, beklentilere ve skolyozun yaşam kalitesinde yarattığı etkilere göre de yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Alanay, bu şekilde klasik yöntem olan tedavi odaklı, tek bir doktorun dikte ettiği bir tedavi yönteminden ziyade, birden fazla profesyonelin rol aldığı kişiye odaklı tedavi uygulanımının başarıyı artırdığını vurguladı. Prof. Dr. Ahmet Alanay, tedavi edilmediğinde akciğer, solunum ve kalp problemlerine, ağrıya neden olarak yaşam kalitesini bozabilen skolyozda geç teşhis durumunda da günümüzde füzyon yöntemi ile yaşam kalitesinde bozulmanın önüne geçilebildiğini belirterek; “artık ameliyat edilemez denilen ya da ameliyatın hayati risk taşıdığı ifade edilen hastaların dahi büyük kısmı günümüzde başarıyla ameliyat edilebilmektedir” diye konuştu.

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.