
ANAYASA Mahkemesi (AYM), taşeron işçi olarak çalışan kişinin geçici işçi pozisyonunda kadroya geçme talebinin reddedilmesi üzerine yaptığı başvuruyu kabul ederek hak ihlali kararı verdi. Taşeron işçiliğinde bir dönüm noktası olacak değerdeki karar taşeron işçileri arasında sevinç yarattı
Erhan A. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Toplulaştırma Başkanlığı emrinde taşeron işçi olarak 2011-2017 yılları arasında çalıştı. Erhan A’nın 5 Ocak 2018 tarihinde geçici işçi kadrosuna geçmek için yaptığı başvuru, istihdam koşullarını taşımadığı gerekçesiyle reddedildi. Ankara 18. İdare Mahkemesi bu işlemi iptal etti ancak istinaf sürecinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi yerel mahkeme kararını kaldırarak davayı reddetti. Erhan A. da bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.
YÜKSEK MAHKEMENİN GEREKÇESİ

Başvuruyu inceleyen AYM İkinci Bölümü, adil yargılanma hakkı kapsamındaki hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Kararın bir örneği, yeniden yargılama yapmak üzere Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesine gönderildi. AYM kararında şöyle denildi: “Başvurucunun idarenin ihale yolu ile iş verdiği bir şirkette 24 Temmuz 2013- 30 Nisan 2017 tarihleri arasında çalıştığı anlaşılmıştır. Daire de başvurucunun 30 Nisan 2017 tarihinde işten çıktığı tespitini yapmıştır. Ancak gerekçenin devamında başvurucunun 375 sayılı KHK’nın geçici 23. maddesi gereğince 4 Aralık 2017 tarihi itibarıyla çalışmadığı sebebiyle davanın reddine karar verildiği belirtilmiştir. Ancak 4 Aralık 2017 tarihi itibarıyla çalışma şartı, sürekli işçi olarak istihdam taleplerinde aranmaktadır. Başvurucu geçici işçi pozisyonunda istihdam edilmek istemektedir. Bu istihdam şekli için de 4 Aralık 2017 tarihi itibarıyla çalışma şartı aranmamaktadır. Sonuç olarak somut olayın açıkça belirli olan koşullarının gözetilmeyerek kanun hükümleri hatalı bir biçimde uygulanmıştır. Bu durumun ise yargılamanın hakkaniyetini zedelediği sonucuna varılmıştır.”
