
Fazilet adaları olan Anadolu basınına sahip çıkılmalı, İnternet Yasası başta olmak üzere temel basın düzenlemeleri acilen yapılmalı
Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Gaye Coşkun, 24 Temmuz Basın Bayramı ile ilgili konuştu. Önemli ve birçok olayın cereyan ettiği 24 Temmuz’un sorunların gölgesinde kaldığını belirten Coşkun, “Pandemi gölgesinde, korona salgınının dördüncü dalga endişeleri içerisinde, mübarek Kurban Bayramı’nı geride bırakırken, yakın tarihimizde iz bırakan gelişmelerden biri olan 24 Temmuz 1908 tarihini, ikinci Meşrutiyet’in ilanının ve basında sansürün kaldırılışının 113’üncü yıl dönümünü de kutluyoruz” dedi.
24 Temmuz, tarihimizin önemli köşe taşlarından, iz bırakan gelişmelerden biri…
24 Temmuz 1908 tarihinde 2’imnci Meşrutiyet ilen edildi, Hürriyet Devrimi yapıldı.
Basında Abdülhamid sansürü kaldırıldı; demokrasi ve hürriyet yolunda önemli bir hamle yapıldı.
Mygazete internet gazetesinin haberine göre, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Gaye Coşkun, “Pandemi gölgesinde, korona salgınının dördüncü dalga endişeleri içerisinde, mübarek Kurban Bayramı’nı geride bırakırken, yakın tarihimizde iz bırakan gelişmelerden biri olan 24 Temmuz 1908 tarihini, 2’inci Meşrutiyet’in ilanının ve basında sansürün kaldırılışının 113’üncü yıl dönümünü de kutluyoruz. 24 Temmuz yani basında sansürün kaldırılışı, Türk basınındaki en özel, sembolik değeri olan günlerden birisi. Günümüzde değişik adlar altında kutlanmakta.24 Temmuz 1908 tarihinde basında sansürün kaldırılması ile demokrasi ve özgürlük yolunda önemli bir adım atılmıştır. Haber alma hürriyetinin dönüm noktası olarak nitelendirebileceğimiz bu adımın bir göstergesi olarak, her yıl 24 Temmuz günü Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlasak da; aradan geçen 113 yıllık gibi uzun bir sürede, basının, medyanın temel, yapısal sorunları değişmedi, günümüzde ise; ne yazık ki ağırlaşarak devam etmekte!” dedi.
YEREL MEDYAYA EN BÜYÜK TEHDİDİ
“Günümüzde sansürün biçimi”nin, “bu topraklarda 113 yıl önceki gibi olmasa da şekil değiştirdiği”ni, “artık, ekonomik sıkıntılar, ekonomik yaptırımlar, Türk basınının, Anadolu’da yerel medyanın önündeki en büyük tehdit!” olduğunun altını çizen Coşkun, “Tüm bunların üstüne, iletişim çağının getirdiği yenilikler, teknolojik dönüşümler, maddi problemlerin üzerine, dijital çağa, yeni medya süreçlerine uyum gibi gereklilikleri de zorunlu kılıyor. Akdeniz bölgesindeki meslektaşlarımız da, tüm yurt genelinde olduğu gibi, medyadaki sorunları yaşıyor. Giderlerin sürekli arttığı, gelirlerin azaldığı, bayram öncesinde bir de tasarruf tedbirleri şokunu yaşayan yerel basın, tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen, bölgemizin sesi, illerimizin gözü- kulağı olma görevini sürdürüyor” diye konuştu.
HÜKÜMETE ÇAĞRI
“Akdeniz’den sesleniyoruz” diyerek siyasi iktidara çağrıda bulunan Başkan Coşkun sözlerine, “beklentimiz, 24 Temmuz’lardaki basına yönelik o sıcak mesajların, olumlu dilin, bu ilginin, klasik bir gün kutlaması olmaktan öte, somut kazanımlara dönüşmesidir. Hep söylediğimiz gibi; fazilet adaları olan Anadolu basınına mutlaka sahip çıkılmalı, desteklenmelidir. Basına verilen destek, demokrasi kalitemizin, özgürlükler çıtasının yükselmesi demektir. Başta; basın meslek yasası olmak üzere, internet yasası gibi temel yasal düzenlemelerin de artık hayata geçirilmesini bekliyoruz” diyerek son verdi.

