Bilim Kurulu üyesinden çarpıcı aşı açıklamaları

Aşı olanın virüs bulaştırma riski

İnaktif aşı mı mRNA aşısı mı güvenli

Aşılama sonrası rahatlama ne zaman

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, CNN TÜRK canlı yayınında Tunç Arslanalp’in sorularını yanıtlayarak, yeni tip Koronavirüs (Kivid19) aşılarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Dr. Fahreddin Koca’nın Çin aşısı SinoVac’ın bu akşam yola çıkacağını duyurduğunu belirten Kara, aşının ülkemize gelmesinden sonra dünyaca akredite edilmiş laboratuvarlarda tekrar testlerden geçeceğini, testlerden sonra kullanılabilirlik izninin verileceğini, testlerin bir kısmının da asgari 14 gün sürdüğünü, bu sebeple öne çekilme ihtimalinin bulunmadığını ifade etti.

HANGİ AŞI İYİ

Aşıların içeriğine de değinen Kara, aşılar arasında tercihin çok doğru olmadığını ifade ederek, ancak yine de inaktif aşıda daha rahat hareket edilebileceğinin altını çizdi. Bunun nedenini olarak da mikroorganizmanın, virüsün öldürüldükten sonra verildiğini, bu yöntemin aşının ilk çıktığı yıllardan beri dünyanın bildiği, tanıdığı yöntem olduğunu vurguladı. Bunun bir basamak daha avantaj sağladığını ifade etti.

Öte yandan mRNA aşısının ise teknolojik olarak gelecek için insanlığa ışık olduğunu, bugüne kadar aşı geliştirilemeyen enfeksiyonlara, bazı kanser türlerine karşı umut verici bir teknoloji olduğunu belirtti.

AŞI SONRASI RİSK

Aşılanan kişinin virüsü tekrar bulaştırıp bulaştırmayacağına dair soruyu Kara, “aşı olsak da virüs bulaştırma riskimiz sürer” şeklinde cevaplandırdı. 

AŞI SONRASI SÜREÇTE RAHATLAMA NİSAN-MAYIS’TA

Aşı sonrasındaki süreçte büyük bir rahatlama olacağına dikkat çeken Kara “aşı büyük oranda koruma sağlayacak” dedi. Ayrıca aşı sonrası genel rahatlama Nisan-Mayıs ayında olabileceğini söyledi.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.