
Burdur Belediyesi desteğinde Öykü Sahaf Kitabevi’nin düzenlediği Burdur Belediyesi 7’nci Kitap Günleri Fuarı bugün törenle başladı.
Geleneksel Burdur Belediyesi Kitap Günleri Fuarı, bugün (6 Şubat 2018 günü) törenle başladı. 7’ncisi düzenlenen fuarı Öykü Sahaf Kitabevi düzenliyor. Eylül Sahaf Kitabevi de katılıyor. Fuar 18 Şubat’a kadar devam edecek. 9 yazar kitapseverlerle buluşacak ve kitaplarını imzalayacak.
Düzenleyicisi Öykü Sahaf Kitabevi sahibi İlker Bektaş’ın ifadesiyle “bir kamyon kitap”la bin kişilik konferans salonunun silme doldurulması sonucu oluşan fuarın açılış törenine Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, CHP İl Başkanı Osman Gök, Belediye Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürü Ferit Çelikbaş, Burdur Ziraat Odası (BZO) Başkanı İbrahim Çelik, vatandaşlar ve kitapseverler katıldı.
Şehitlere saygı duruşu ile başlayan tören İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sürdü.
Daha sonra bir konuşma yapan Başkan Ercengiz, bizleri bir Batılıdan ayıran temel özelliğin kitap okumak olduğunu, tatilde deniz kenarında şezlonguna oturup kitap okuyan birinin mutlaka Batılı, açık büfede yemek peşinde koşanların ise mutlaka bizden biri olduğunu vurgulayarak, “bunu özeleştiri olarak lütfen kabul edelim. Okumak bir alışkanlıktır. Hepimizin yazacak bir şeyleri yoktur ama okuyacak çok şey vardır. Hele günümüz teknolojisinde dünyada en kolay ulaşılan şey bilgi. Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığını hepimiz aşılamamız gerekir” dedi.
EĞİTİM KENTİ BURDUR’UN EĞİTİM KENTİ OLMA
ÖZELLİĞİNE KATKI KOYUYORUZ; DURAKLARA KİTAPLIKLAR YERLEŞTİRİYORUZ
Bir kampanya başlattıklarını, kapalı duraklara birer kitaplık koyduklarını hatırlatan Başkan Ercengiz, “içerisine her kesime hitabedebilir anlaşılır kitaplar koyduk. En başına da Atatürk’ün Nutkunu koyduk. Alabilirsiniz ama çalmayın dedik. Hatta çalabilirsiniz ama mutlaka okuyun dedik. O kitaplıkların boşalmasından rahatsız değiliz. Şuna inanıyorum ki, o kitaplar okunduktan sonra tekrar yerine konulacak, hatta evde okunmuş kitapların da o kitaplıklara kazandırılacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Başkan Ercengiz konuşmasını şöyle sürdürdü:
DURAK KÜTÜPHANESİNİ, 51 KÖYE YAYGINLAŞTIRIYORUZ
“Dün bir köyümüze gittik. Köyümüzde muhtarımız bizden kitaplık istedi. Muhtarımızın bir cümlesi bizim için çok önemliydi. Başkanım dedi, çocuklarımızın kötü alışkanlıklardan uzak tutulabilecek bir yer yaptık. Burada da sohbetle vakit geçiremiyoruz. Hiç olmazsa şuraya kitaplık koyabilirsek, çocuklarımız burada kitap okur; o çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığını kazandırabiliriz, dedi. Bizim de çok hoşumuza gitti. Buradan hareketle 51 köy muhtarımıza bu açılış da vesile olsun, bir çağrıda bulunalım; bizden kitaplık isteyen merkezdeki 51 köy muhtarımıza kitaplık ve kitaplarımızı götürelim.
Başkan Ercengiz sözlerine, “bugün kitap çok ucuz. Gerçekten eskiden çok pahalıydı. Yayıncılığın artması, matbaaların bu konuda kendisini geliştirmesi sonucu bugün bir kitabı iki ekmek fiyatına alabiliyorsunuz. Bizim kalleşçe sırtımızdan hançerlenmekten, terörden, savaşlardan kurtuluşumuz yolu aydınlanmadır. Eğer çocuklarımız aydınlatılırsa o çocuklar dağa çıkmaz, kandırılmış çetelerin tuzağına düşmez” diyerek son verdi.
Konuşmadan sonra heyet ve vatandaşlar fuarı gezmeye başladı.
FUARI, BİN KİŞİLİK BİR SALONU BİR KAMYON KİTAPLA DOLDURARAK DÜZENLEDİK
Etkinliği “bir kamyon kitap”la düzenlediğini söyleyen fuarın organizatörü Öykü Sahaf Kitabevi sahibi İlker Bektaş KıvılcımHaber’e açıklamada bulundu. Bu yıl 7’ncisini düzenlediklerini belirten Bektaş, fuarı daha geniş mekânda, daha çok çeşitle düzenlediklerini, bu sebeple bu yıl daha iyi olacağını ifade etti. Bektaş, “yaklaşık 2 bin 5 yüz kitapla salonu doldurduk. Halkımızın ilgisi şu an çok iyi. İki kitabevi, Öykü ve Eylül Sahafları olarak yapıyoruz” diye konuştu.
İLK GÜNÜN İMZACISI YAZAR MAKÜ
TARİH BÖLÜMÜ BAŞKANI PROF. DR. BABACAN,
ERMENİ SOYKIRIMI/ TEHCİR Mİ, SOYKIRIM MI KİTABINI İMZALADI
İlk günün imzacı yazarı olan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ( MAKÜ) Tarih Bölümü Başkanı Tarihçi Prof. Dr. Hasan Babacan da Ermeni meselesi/ Tehcir mi, Soykırım mı adlı kitabını imzaladı.
Bir soykırım iddiası bulunduğunu, gerçekten bir soykırım mı var, yoksa zorunlu bir göç mü var sorusunun izini sürdüğünü belirten Babacan Hoca KıvılcımHaber’in sorularını cevaplandırdı.
“Osmanlı’da Ermeniler ne oldu da isyan aşamasına geldiler?” diye sorgulayan Babacan Hoca kitabında, “Avrupalı devletlerin Ermenileri nasıl desteklediklerini, Birinci Dünya Savaşı içinde Ermenilerin zorunlu göç ettirilmelerini anlattım” dedi.
ERMENİ SOYKIRIMI İDDİASI, ÖZELLİKLE
İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASI SOYKIRIM İFADESİYLE ÖRTÜŞMÜYOR
Prof. Dr. Babacan, Batı’nın sözde Ermeni soykırımı yalanları hakkında ne düşündüğü sorusunu, bu gelişmeyi, Ermenilerin Batı’ya kendilerini iyi anlatmalarına, ayrıca Hristiyanlar arasındaki dayanışmaya ve Osmanlı’nın ise kendini Batı’ya iyi anlatamamasına bağlayarak cevaplandırdı. Babacan Hoca, “Ermeni soykırımı iddiaları örneğin İkinci Dünya savaşı sonrasındaki soykırım ifadesiyle örtüşmediği halde, Batı yine de soykırıma inandı” diye konuştu.
AİHM PERİNÇEK KARARI SİYASİ BİR KARARDIR/ TARİH SİYASETLE YÖNLENDİRİLEMEZ
AİHM’nin son Ermeni soykırımıyla ilgili kararı hakkında ne düşündüğü sorusunu ise, bunun “siyasi bir karar olduğu” şeklinde cevaplandıran Babacan Hoca sözlerine, “Cumhurbaşkanı diyor ya bu işi tarihçilere bırakalım diye. Siyasetin karar vermesiyle tarihi olaylar yönlendirilemez. Tarihi olayları siyasetle değiştiremezsiniz. Bir nehri aktığı yönün tersine döndüremeyeceğimize göre, tarihin olguları ve algıları da siyasetle, parlamentoda soykırımdı değildi diye tarihi yönlendiremezsiniz. Ne zaman ki Türkiye güçlü olur, o kararlar bir daha alınmaz” diye son verdi.