BZO Başkanı Kubilay: Gıda, istiklal demektir

Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, 14 Mayıs Uluslararası Çiftçiler Günü münasebetiyle KıvılcımHaber’e kritik konularda açıklamalar yaptı. Başkan Kubilay, Çiftçiler Günü’nde gıda meselesinin bir istiklal ve istikbal meselesi olduğunun algılanmasının önemine değinerek, çiftçilerin devletten milyarlarca lira alacağı olduğunu, bunun ödenmesi gerektiğini ifade etti.

Bir zamanlar, 12 Eylül Darbesinden önceki dönemlerde kendi kendini besleyebilen dünyanın yedi harika ülkesinden biriydik.

Tarım ve hayvancılığımızın seviyesi dünyada sayılı ülkeler arasında yer alıyordu.

Sonra 24 Ocak Kararları geldi.

Dünya ekonomisiyle Türkiye ekonomisinin bütünleştirilmesi (meşhur deyişle “entegrasyonu”) programı uygulandı 1980’lerden sonra.

Cumhuriyet’in 60 yılda büyük emek ve meşakkatle yaptığı birikim özelleştirmeler adı altında “babalar gibi” satıldı.

Tarım küçültüldü; köylülük yüzde 20’lere kadar düşürüldü AB’ye uyum yasaları aşkına.

Geldiğimiz noktada çiftçi ekemez hale geldi.

Kendi üretebildiğimiz ürünler –saman, buğday, mercimek vs- dışardan satın alır olduk.

Patates üreticisinin ürünü tarlada çürürken patates ithal ettik.

Yabancı ülkelerinin çiftçilerine kucaklar dolusu para ödeyerek…

Ama şimdi bir koronavirüs çıktı.

Tüm dünyayı esir aldığı gibi eski uygulamaları da tersine döndürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dediği korona salgını sonrası “hiçbir şey eskisi olmayacak.”

Hükümet, şimdiden 5 bini aşkın üründe gümrük duvarlarını yükseltti, iç piyasayı korumaya almak için.

Bakanlık, ekilmeyen toprak parçası kalmayacağını, üretilen ürünlerin devlet teminatında olduğunu açıkladı.

Yani üretim odaklı bir ekonomi uygulamasına doğru bir gidişat ortaya çıktı.

Ve bugün, 40 yıldır ayaklar altında sürünen, efendilikten çıkartılmış olan, ekemez duruma getirilmiş olan çiftçilerimizin günü…

14 Mayıs Uluslararası Çiftçiler Günü…

 Bu münasebetle çiftçilerimizin örgütü olan Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay’a konu hakkında duygu ve düşüncelerini sorduk.

KıvılcımHaber’e konuşan Başkan Kubilay, “dünya milletler ailesi içinde başımız dik yaşamak istiyorsak, tarım üretiminde yeterli, dünyada yeniden kendi kendini besleyebilen ülke olmamızın şart olduğu”na vurgu yapıyor.

BİR İSTİKLAL VE İSTİKBAL SORUNU OLARAK TARIM VE GIDA GÜVENLİĞİ

1946 yılında Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAB’ın) Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanması için aldığı karar üzerine ülkemizde 14 Mayıs’ın, 1984 yılından bu yana Çiftçiler Günü olarak kutlanmakta olduğunu hatırlatarak düşüncelerini sorduğumuz Başkan Kubilay, Çiftçiler Günü münasebetiyle “tarımın ve gıda güvenliği”nin “istiklal ve istikbalimiz için taşıdığı önemi hatırlatmak ve farkındalık yaratmak, tarım sektörünün ve çiftçilerimizin sorunları üzerine dikkat çekmek istiyoruz” dedi.

MİLYARLARCA LİRALIK YASAL ÇİFTÇİ ALACAĞI ÖDENMELİ

Başkan Kubilay, çiftçiler için en kritik konu olan bütçe alacakları konusuna değinerek şunları söyledi:

“Memleketi yönetenler, Çiftçiler Günü’nde çiftçilerimizin hakları ve çalışma şartları üzerinde bir kere daha düşünmelidirler. Her yıl bütçeden tarıma ayrılan ama hiçbir zaman yasal oranlarıyla uygulanmayan, bundan dolayı da devletten milyarlarca lira alacağı bulunan çiftçilerimizin alacakları ödenmelidir.”

“Tarımsal desteklemeye ayrılması gereken bütçenin, milli gelirin asgari yüzde biri olması gerektiğini bildiren, ancak şimdiye kadarki uygulamalara bakıldığında yasal hakkın ancak yarısı kadar destekleme yapıldığı bilinen Tarım Kanunu eksiksiz uygulanmalıdır. Çiftçinin yasal hakkı ödenmelidir.

BAŞTA MAZOT OLMAK ÜZERE DESTEKLER ARTIRILMALI

Destekler zamanında ödenmeli ve artırılmalıdır.

Bugün çiftçimiz, girdi maliyetlerinin ağırlığı altında ezilmektedir.

Mazot desteği ayrıca düşünülmelidir.

KÖYLÜ YENİDEN MİLLETİN EFENDİSİ YAPILMALI

Tarih boyunca Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “kılınç ve saban; bu iki fatihten birincisi, ikincisine daima yenildi.”

Köylü yeniden milletin efendisi yapılmalıdır.

Koronavirüsün herkesi esir olduğu bugünkü şartlarda tüm toplum kesimleri gibi zaten şartları çetin olan çiftçimizin durumu iyice bozulmuştur.

ÇİFTÇİLERİMİZE ÖZEL PAKET GEREĞİ

Hükümetimiz, bu özel durumu dikkate almalı, çiftçilere özel paket hazırlamalıdır.

Tarım üretimi planlanarak özendirilmeli, bunun şartları hazırlanmalı, üreten çiftçimizin ürünün pazarlama teminatı verilmelidir.

Koronavirüs salgını ortadan kalktıktan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı, her şeyin tersine döneceği söylenip durmakta, Sayın Cumhurbaşkanımız da bu gerçeği ifade etmektedir.

ÜRTETİM HAMLESİNİ DESTEKLİYORUZ

Tarım üretimi konusunda Bakanlığımızın attığı üretim adımlarını destekliyoruz. Ekilmemiş bir karış toprak kalmamalıdır.

PİYASA TEMİNATI VERİLMELİ

Ancak bunun karşılığında ülke içinde kendi üretebileceğimiz ürünlerin ithalatı da yasaklanmalı, üretici ve piyasa ithalatla terbiye edilmemelidir. Piyasa ve fiyatlar ithalatla değil, dengeleme organizasyonlarının marifetiyle ayarlanmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle halkımızın ve çiftçilerimizin Çiftçiler Günü’nü kutluyor, bol üretimli, bol kazançlı bir yıl diliyorum.”

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.