
Haraç gibi giriş ücreti alan Mermerli Plajı kapandı!
Antalya Valiliğinin şirketi AYDAŞ AŞ’den kiraladığı Mermerli Plajı’nı Kurban Bayramı haftasında hizmete açarak kişi başına 1000 liralık fahiş giriş ücreti alan işletmenin ruhsatının olmadığı ortaya çıktı. Yoğun tepkilerin ardından kapanan Mermerli Plajı’nın girişine “Tadilat nedeniyle kapalıyız” tabelası konuldu…
Ülkede kamu idareciliğinin yerini yoğu bir şekilde şirket işletmeciliği almaktadır.
Şirket işletmeciliği de eşyanın tabiatı gereği cüzdanını düşünmektedir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kaleiçi Yat Limanı’ndaki Mermerli Plajı’nı Antalya Valiliği uhdesine devretti.
Antalya Valiliği plajda yılın başında onarım ve iyileştirme faaliyeti başlattı.
Vali Hulusi Şahin tarafından bu gelişme Antalya halkına müjde olarak duyuruldu.
Kamunun işleteceği plajın halka ve turistlere makul fiyatlarla hizmet vereceği duyurulmuştu.
Projeye Valilik 80 milyon liradan fazla harcama yaptı.
Ancak Mermerli Plajı’nın işletmeye açılmasıyla birlikte altından çapanoğlu çıktı.
Vali Şahin’in söylemleriyle eyleminin birbirini tutmadığı anlaşıldı.
VALİLİK ŞİRKETİ BİR OTELCİYE KİRALADI, 1000 TL GİRİŞ ÜCRETİ KONDU
Aynı zamanda gazetemizin de köşe yazarı olan Yusuf Yavuz’un Körfez Gazetesi’ndeki haberine göre,
Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) bünyesinde AYDAŞ AŞ adında bir şirket kuruldu. Bu şirket aracılığı ile sit alanı olan tarihi bölgede bulunan Mermerli Plajı 28 Mayıs 2025 tarihinde sözleşmeyle sessiz sedasız özel bir şirkete kiraya verildi. Kamuoyunda patlak veren sert tepkiler, girişte 1000 lira giriş ücretiyle karşılaşılınca infial derecesine tırmandı. İki farklı şirket üzerinden hizmet fişi kesildiği görülen plajda, yiyecek içecek hizmeti de verilirken fiyatların astronomik rakamlarda tutulması dikkat çekti.

Yoğun tepkiler ve basında yapılan haberler sonucu Antalya Valiliği yaptığı açıklamada şirketle görüşüldüğü, ücretin 500 liraya düşürüleceği belirtildi.
Ancak ilerleyen süreç içinde gelişmelerin arkasındaki çapanoğlunun sadece fiyatlarla sınırlı kalmadığı anlaşıldı. Belediyede yapılan sorgulama sonucu işletmenin ruhsatının da olmadığı anlaşıldı.
BELEDİYEDEKİ SORGULAMADA RUHSATIN DA OLMADIĞI ANLAŞILDI
Antalya Körfez Gazetesi Yusuf Yavuz’un haberine göre; Valilik eliyle kamu kaynağı aktarılarak restore edilen ve çevre düzenlemesi yapılan Mermerli Plajı’nın daha uygun fiyat, temiz ve güvenli biçimde hizmete açılması beklenirken, Kurban Bayramı haftasında yapılan 1000 TL’lik plaj giriş ücreti vurgununa tepki gösteren Antalya halkı, otel ve halıcılık şirketinin fişi kesilen plaj işletmesinin ruhsatının olup olmadığını da sorgulamaya başladı. Mermerli Plajıyla ilgili bir ruhsat verilip verilmediği konusunda bilgisine başvurduğumuz Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, konuyla ilgili yetkinin ilçe belediyesi olan Muratpaşa’da olduğunu bildirdi. Muratpaşa Belediyesi yetkilileri ise Mermerli Plajı’yla ilgili kendilerine ulaşan bir ruhsat başvurusunun bulunmadığını belirtti.
VALİLİK ŞİRKETİ ELİYLE YAŞANAN SKANDALLAR ZİNCİRİ
Ruhsat başvurusunun olmadığı öne sürülen Mermerli Plajında hizmet veren personelin de başka işletmelerden getirildiği belirtilirken, cankurtaran platformunun da boş olduğunun görülmesi, Kurban Bayramı tatili boyunca binlerce insanın sağlığının ve can güvenliğinin tehlikeye atıldığını gözler önüne serdi. Türk turizminin başkenti Antalya’da valiliğin kurduğu şirket eliyle yaşanan skandallar zincirinde, ruhsatı bile olmadığı öne sürülen işletmede Kurban Bayramı haftasında binlerce insan haraca kesilirken, vatandaşlar sorumlular hakkında idari ve adli soruşturma başlatılmasını talep etti.
TEPKİLERİN ARDINDAN PLAJ İŞLETMESİ HİZMETE KAPANDI
Gelen tepkilerin ardından bugün Mermerli Plajının kapısına kilit vuruldu. İşletmenin girişine konulan tabelada, işletmenin tadilat dolayısıyla kapalı olduğu belirtildi. Ancak edindiğimiz bilgilere göre; Valilik şirketinden plajı kiralayan turizm şirketi yetkililerinin, oluşan tepkilerden rahatsızlık duyduğu ve sözleşmeyi sonlandırmak istediği iddia edildi.
DENETİM VE YAPTIRIM YETKİSİ VALİLİKTE
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2021 yılında çıkarılan ‘Basit Konaklama Tesisleri ile Plaj İşletmelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Yönetmelik’, ruhsat, işletme belgesi ve personelle ilgili düzenlemeleri içeriyor. Plaj işletmelerinde uygulanacak fiyat tarifesinin İl Müdürlükleri tarafından onaylanmasını öngören Yönetmelik, iki ayrı cankurtaran zorunluluğu ile hijyen kuralları ve yeterli personeli zorunlu kılıyor. Plajların mevzuata uygun olup olmadığının denetimi ve yaptırım yetkisi ise Valiliklere veriliyor. Ancak Antalya Valiliği’nin açıklamasında “Şezlong günlük kira bedeli Kemer, Konyaaltı ve Lara bölgesinde uygulanan kira bedelleri dikkate alınarak işletici firma tarafından tespit edilmiştir. İşletici firma ile yapılan görüşme neticesinde bugünden itibaren şezlong kira bedeli 500 TL olarak uygulanmasına karar verilmiştir” ifadelerine yer verilmesi, idarenin fiyat belirleme ve denetim yetkisini de kullanmadığını ortaya koyuyor.