E-arşiv fatura uygulaması ortalığı karıştırdı

Dijital Takograf uygulaması ise ülke çapında fiilen bir kontak kapama eylemine neden oldu

Perşembenin gelişi Çarşambadan b elli oldur denilmiştir. Bu işlerin böyle olacağı aylar öncesinden belliydi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 34-5 ay önceden 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanacağını duyurduğu e-fatura ve dijital takograf uygulaması ortalığı karıştırdı. Mali müşavirler odaları şiddetle eleştiriyor; trafiğe çıkamayan şoförler ülke çapında fiilen kontak kapama eylemi düzenledi.

“Esnaf odaları ne iş yapıyor?”, “”e-fatura düzenleme bizim işimiz değil” diyerek meslek odalarına veryansın eden mali müşavirlerin sosyal medyadan feryatları yayınlaşınca ve dijitak takografsız trafikte birinci yakalanmada 400 bin lira ceza, ikinci yakalanmada trafikten men edilme cezası alma olasılığı kamyoncuları da sokağa dökerek kendiliğinden ve fiilen bir kontak kapamaya itince konuyu Burdur Ticarete ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik’e sorduk.

Kendisi de bir nakliyeci esnafı olan Keyik Başkan KıvılcımHaber’e konuştu. Aylar önce üyelerine yönelik bilgilendirme toplantıları yaptıklarını, “e-fatura bizim ilimiz değil”, “odalar ne iş yapar” şeklindeki yaklaşımların yanlış olduğunu, sorunları elbirliği ile çözüme kavuşturacaklarını, nakliyeci esnafının durumunun çok kötü olduğunu, Dijital Takografa ve Dijital Ehliyete geçmenin, öyle bir anda hemen mümkün olmadığını, bunun  bir altyapısının hazırlanması gerektiğini, uygulamanın ertelenmesini b eklediklerini belirtti.

Antalya’da Mali Müşavir olan Salih Şimşek çok ağır bir eleştiri bombardımanına tuttu odaları.

Esnaf odaları ne iş yapıyor?

E-Arşiv Fatura Uygulamasına dâhil olmayan mükelleflerce tutarı 5.000,00 TL – 30.000,00 TL’yi aşan Faturaların nasıl kesileceği,

Tarifesiz Yolcu ve ticari amaçlı yük taşımacılığı yapan firmaların Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemine (U-ETDS) yapacakları veri girişleri ile üyelerine bilgilendirme eğitimleri yapmayan esnaf odaları, ne iş yapıyor?

Sadece protokollerde boy göstermek ile üyelerin hakları savunulmuyor.

Basit Usule tabi mükelleflerin beyannamelerini muhasebecilerin tarifesinden ucuza tutmak değil bu işler. Onlarında nasıl tutulduğu muammaya.

Fatura düzenlemek biz Mali Müşavirlerin görevleri değildir. Bu eğitimleri ve bilgilendirmeleri toplantılarını yapmak, üyelerinden her yıl aidatını alan odalarındır.

Şimşek’in paylaşımının altında şu yorum yapıldı:

Salih Şimşek
Mali Müşavir

“E-Arşiv Fatura vb konularında mali müşavirlik hizmetlerini yerine getiren uzman kişiler tarafından bilgilendirilmesi gerekmektedir. Fatura düzenlemek mali müşavirlerin değil, işletmeden çalışan muhasebe birimini bakan kişinin görevidir. Bu muhasebe birimine bakan kişilerin bilgilendirilmesi ise konunun uzmanı olan muhasebeci odaları tarafından yapılması daha sağlıklı olur.”

“Türkiye de ki meslek odalarının hepsi ahbap çavuş ilişkisi içinde yürüyen arpalık olmuş, bazıları Hanedan gibi babadan oğula geçecek durumu geldi. Üç dönem şartı olan meslek odalarına bazıları çakıldı. Al aidat ver aidat, ora gezi bura gezi, bazıları protokol süs biberi, bazıları mevzuattan yoksun, işi götüren çalışan kişilerdir. Bunların hepsini tek çatı altında birim olarak iş bölümü yapmak daha akıllı ve karlı olanıdır. Her meslek odası binlerce para harcayarak şatafatlı binalar yapma yarışı ile israf yuvası olmuştur. Buna TÜRMOB da dâhil. Bir seçimde seçilme şartı taşımayan muhterem başkan seçilmiş, itiraz neticesinde düşmüştü. Adını yazamayanlar oda başkanı olmasın arkadaş, hani derler ya harman dönmek keçinin işi değil diye…”

“Yönetim kurulu başkanları makam saltanat, harcırah ve aldıkları huzur haklarını kendileri biliyor. İçin de 15-20 bin alanların olduğu söylenmektedir.”

BUTSO Başkanı Yusuf Keyik’e bu paylaşımları ve “e-Arşiv Fatura ne demektir?” diye sorduk.

E-Arşiv Fatura tanzimi konusunda bazı mali müşavirler tarafından meslek odalarına çok ağır eleştiriler var. Odalar ne iş yapar şeklinde sorgulamalara neden oluyor. Bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Başkan Yusuf Keyik şu bilgileri verdi:

5 BİN LİRA VE ÜZERİ FATURALAR E- FATURA OLACAK

Maliye Bakanlığı’nca 3-4 ay önce kamuoyu e-fatura ve e-irsaliye konusunda bilgilendirildi. 01 Ocak 2020’den itibaren 5 bin liradan fazla olan faturaların e-fatura şeklinde düzenleme uygulaması başladı. Biz de Mali Müşavirler Odası ile koordinasyon içinde bu konuda bilgili bir hocayı davet ederek üyelerimize seminerler verdirdik.

Sözkonusu Mali Müşavir kardeşimiz birtakım serzenişte bulunmuş ama şimdi artık bu yeni bir değişiklik. Bunu şimdi odalar şunu yapıyor, odalar bunu yapıyor, bu bizim işimiz değil demekten ziyade elbirliği ile muhasebeciler bir taraftan odalar bir üyelerimiz diğer taraftan bu yeniliklere nasıl sağlıkla ayak uydurabiliriz onlara bakmamız lazım. Yoksa ben çıkıp bu bizim işimiz değil demekle mali müşavirler çıkıp bu bizim işimiz değil demekle bu işleri çözemeyiz. Sorun hepimizin sorunudur. Sonuçta hepimiz bu mükelleflerden ekmek yiyen tarafız. Biz aidat topluyoruz, bu çark böyle dönüyor. Benim üyelerim mali müşavirlere ücret ödüyor. O çark da o şekilde dönüyor. Artık bu kısır döngülerden çıkıp neler yapabiliriz onları tartışmamız lazım.

E-ARŞİV FATURAYI CEP TELEFONUNDAN DÜZENLEYEBİLİRSİNİZ…

E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Tutarı 5.000 TL ve 30.000 TL’yi Aşan Faturaların GİB Portalından E-arşiv portal kullanıma açıldı. Sistem cep telefonlarında çalışıyor.

KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA KANUNU DA YENİ ÇIKTI

Sadece e-fatura değil başka yeniliklerde geldi. Örneğin Kişisel Verileri Koruma Kanunu da çıktı. 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek diye bilgilendirmiştik. Bunun toplantılarını da yaptık. İstanbul’dan değerli bir hocamızı getirdik. 25 milyon üzeri TL sermayesi olan firmalar veya 50 üzeri işçi çalıştıran firmalar bu kanuna tabi tutulacak.  Bunları cezaları da çok ağır. Üyelerimizi toplayıp bilgilendirdik.

DİJİTAL TAKOGRAF VE DİJİTAL EHLİYET

UYGULAMASI NAKLİYECİLERİ FİİLEN KONTAK KAPAMAYA ZORLADI

Gene nakliyecilikle ilgili olarak 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere dijital takograf, dijital ehliyet kullanım sistemi getirildi. 1996 ticari ağır vasıta araçların dijital takograf takma zorunluluğu vardı. Bu tür çalışmalar bir süre uzatıldığı için üyelerimiz de uzatılacağı umuduyla bu çalışmalardan uzak kaldı. Nakliyeciler Türkiye’nin dört bir yanında artık bu işin yapılamayacağı konusunda tepkiler var. Bunun bir alt yapısını hazırlamak lazım. Nakliyeci esnafının tahsil seviyesi bellidir. En tahsillisi lisedir. Ortaokuldur, ilkokuldur. Evet, çok başarılıdırlar. Türkiye’nin, Dünyanın her bir köşesine gidip gelebilecek kabiliyetli insanlardır. Ama bu dijital ortam öyle hemen oldubittiye gelebilecek işler değildir. Mutlaka bunların altyapıları hazırlanmak lazımdır. Bu konuda az önce Milletvekilimiz Bayram Özçelik’i arayarak bu konuda destek vermesini istedim. Bakan Beyle, Müsteşar ya da Genel Müdürle görüşüp bunu bir şekilde uzatılması gerektiğini anlattım. Şu anda kilitlendi; araçlar trafiğe çıkamıyor. Çıkan araç 400 küsur bin lira trafik cezası, ikinci yakalandığında da trafikten men! Doyasıyla bugün ve yarın kendiliğinden bir kontak kapama var Türkiye’de.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın “dijital takograf” uygulaması da kamyoncuları isyan ettirmişti.

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.