
Kanal15 Televizyonunda Bilal Karasakal’ın sunduğu “Burdur’un Nabzı” programında konuşan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur’un içme suyu ve altyapı sorunlarıyla ilgili olarak son günlerde kendisine yönelik eleştirilere belgelerle cevap verdi.
Burdur’u içme suyu ve altyapı sorunları üzerinden asıllı asılsız, yetkili yetkisiz ağzı olanın konuştuğu şartlarda Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu’nun Burdur Belediyesi’ne ayar vermeye çalışması, Senir suyu üzerinden ve Burdur içme suyu ile ilgili olarak DSİ’nin çalışmaları üzerinden AK Parti İl Başkanı Volkan Mengi’nin yerli yersiz çıkışları Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’i kızdırdı. Başkan Ercengiz, anılan saldırılara Kanal15 Televizyonunda Bilal Karasakal’ın sunduğu “Burdur’un Nabzı” programından cevap verdi.
SENİR SUYU ‘ÖKSÜZ’ VE ‘BİR KENARA
BIRAKILMIŞ’ DEĞİL, KONUYLA BAŞINDAN BERİ İLGİLİYİZ
Son dönemde içme suyu konusundaki tartışmanın üzerinden yapıldığı Senir suyu konusuna başından giren Başkan Ercengiz, 2014 yılında göreve geldiklerinde Burdur’un Senir göl geçişli projesini masaya yatırdıklarını, İller Bankası’yla Senir suyu üzerindeki Burdur Belediyesi’nin ekonomik kayıplarının giderilmesi, kayıplar giderilemiyorsa Senir Suyu projesinin yeniden hayata geçirilmesi için mahkemelik olduklarını vurgulayarak, “Süreç hala devam ediyor. Yani biz kaybımızın telafi edilmesinden çok projenin hayata geçirilmesini istiyoruz. Çünkü her bir kuyumuzda saniyede 40-45 litre su mevcutken 8 ya da 9 pompayla saniyede 300-350 litre arası bir su potansiyelini şu anda kullanamıyoruz. Nitelik açısından da düzgün bir su. Yani sanıldığı gibi “öksüz” bırakılmış, “bir kenara bırakılmış”, “kıyıda köşede bırakılmış” bir proje değil. Biz onu takip ediyoruz. Biraz sonra ben size belge de göstereceğim bu konuyla ilgili” dedi.
Başkan Ercengiz, Devlet nezdinde içme suyu sorununun çözümü için harcadığı çabaları şöyle aktardı:
“Diğer yandan 2015 yılında Milletvekilimiz Ramazan Kerim Özkan ve Bayram Özçelik Beyle birlikte Bakan Beyi ziyaret ettik Meclis’te; fotoğrafları, belgesi, kayıtları hepsi elde var. Biz o görüşmemizin ardından Burdur’un içme suyu sorununun çözümlenmesi için harekete geçtik. O dönemde çok gayret sarfettik birlikte. Süreç tabii ki kolay olmuyor devlette; sen bana evrak getir, ben işi çözerim gibi değil. Devletin projelendirme aşamaları var. Bu projenin rasyonel olup olmadığı gibi…“
2016 yılındaki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Burdur ziyareti sırasında belediyedeki ağırlama sırasında su sorununu ilettiklerini, dönemin Bakanı Veysel Eroğlu’na talimat vererek DSİ’nin su sorununa el atmasını sağladığı aktararak süreci şöyle özetledi:
“Ve içme suyu işimiz başladı. Bize vaadedilen 2053 yılına kadar Burdur’un kısa vadede, yani 30 yıllık bir süreç için su sorunun ortadan kalktığı yönündeydi. Bu sosyal medya platformlarında paylaşıldı. Hatta o dönemde ilin Valisi Sayın Şerif Bey, haber kanallarına röportaj olarak verdi.”
SUYUN SİYASETİ YOK, YANİ HEPİMİZİN; BUGÜN BİZ VARIZ, YARIN BAŞKALARI
Devletin Burdur’un su sorununun çözümünde yaptığı eski dalgıçların, pompaların yenilenmesi, isale hattının ve büyütülmüş yeni depoların yapımı olduğunun altını çizen Başkan Ercengiz, “Suyun siyaseti yok, yani hepimizin; bugün biz varız yarın başkası” diye konuştu.
Ancak gelinen noktada “bölgede korkunç bir tarım faaliyeti”nin başladığını, “Çine ve İnsuyu Ovasında yağış yetersizliğinden dolayı suyun olağanüstü dip seviyesine indiği”ni belirterek “Su yetersizliği içerisindeyiz” dedi.
SENİR SUYUNU BURDUR’A GETİRİRSEK
KISA VADEDE İÇME SUYU SORUNU ÇÖZÜLMÜŞ OLUR
Senir Suyu ile ilgi olarak yeni gelişmelere imza atıklarını söyleyen Başkan Ercengiz, “İller Bankası yetkilileriyle alanda inceleme yaptık. Senir’den Burdur’a geçişi planlamaktayız. Bu sağlanırsa yine kısa vadede Burdur’un içme suyu sorununun çözümlenebileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
BURDUR’UN İÇME SUYU SORUNUNUN KESİN VE KÖKTEN ÇÖZÜMÜ
“Asıl çözümlenmesi gereken Burdur’a bir içme suyu barajının yapılmasıdır” diyen Başkan Ercengiz, “Bir içme suyu barajının mutlaka yapılması lazım. Neden? Suyu görsel olarak ölçebilmemiz lazım. Yani rezervde ne var? Ne miktar suyumuz var? Bizim bunu ölçebilmemiz lazım. Sonuçta deprem bölgesindeyiz. Tektonik hareketteki bir bölgedeyiz. Allah korusun en ufak depremde o kuyuları kaybettiğimizde ya da suyun yeraltında kaybı durumunda Burdur’un 24 saatlik içme suyu haznesi var. Büyük bir riskle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.
Başkan Ercengiz, AK Parti ile en büyük sorunun ve tartışmanın yaşandığı DSİ çalışmaları hakkında da şu bilgileri verdi:
DSİ BURDUR’A NE YAPTI?
“DSİ Burdur’a isale hattı, yani ana şebeke olarak adlandırdığımız hattın yenilenmesi, sondajların yenilenmesi, 10 bin m3’lük, 5 bin m3’lük yeni depoların yapılmasını sağladı. Buradan da uzunca bir süre polemik yaşadık. O yaptı, bu yaptı, kim yaptı? Ben şöyle bir görüntü paylaşacağım. Siyasi rakibimiz. İktidarı Burdur Belediyesi’nde biz olarak düşünürseniz iktidarın muhalifi ama ülke iktidarının siyasi partinin İl Başkanı dedi ki, “su sorununu biz çözdük. Burdur Belediyesi’nin işi değil bu iş, biz yaptık” dedi. Biz de dedik ki “mademki siz yaptınız bu işi, bunun borcunu kim ödeyecek?” Dedik. Biz bu soruyu sorunca böyle bir laf kalabalığı, oraya girmeme falan… Hatta bu soru vekilimize de soruldu. O da çok üzerinde durmadı. Geçtiğimiz günlerde Burdur Belediyesi’nin hesabı çıktı DSİ’den. 1 milyon 583 bin 201 lira 66 kuruş bu yıla ait ödememiz. Projenin bir bölümüne istinaden. Daha ikinci bölümü var. Arıtma yumuşatma tesisiyle ilgili ödeme henüz gerçekleşmedi. Ödeyecek miyiz, tabii ki ödeyeceğiz. Bu işin sahibi kimdir? Bedelini ödeyendir. Bunun üzerinden polemik yapmak, suyu biz yaptık siz yaptık değil; bu borcu Burdur halkı ödeyecek. Kimsenin kimseye hibesi değil, bağışı değil. Sadece bizim adımıza DSİ bu işi bugüne kadar getirdi. Emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Ancak emeği geçen herkes sadece bu işin kolaylaştırılması, yürütülmesi için çaba sarfetmişse de bu işin bedelini Burdur halkı ödeyecek. Bun bir kere daha hatırlatmakta yarar görüyorum”
Başkan Ercengiz, Senir suyuyla ilgili olarak eğer Burdur içme suyu şebekesine dâhil edilebilirse sorunun 5-6 ay içinde gündeme gelebileceğinin altını çizerek, mevcut su sıkıntısının esas nedenine değindi ve Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu’na tankerle su hizmeti konusundaki eleştirilerine cevap verdi.
SENİR SUYU NE ZAMAN ŞEBEKEYE KATILACAK?
“İnşallah Senir Göl geçişinde İller Bankası ile projemizi hayata geçirebilirsek bir 5-6 ay içerisinde onunla da ilgili önemli adımlar atacağız. Bakın bir ara çeşmelerdeki suyumuz azaldı. Bugün de bir sosyal medya paylaşımı yapmış ilçe belediye arkadaşımız. Onu da açıklayalım. Tankerden su verilmesini meselesi… Burdur Belediyesi daha bunu beceremedi diye. Olay o değil. Vatandaşımızın yoğun su kullanımı, bir yandan da tarım başladı. Vatandaşımız pandemi döneminde ziraata yöneldi. Fide dikmeye başladı. İçme suyundan bahçe sulama başlayınca mevcut saniye 300 litrelik su bize yetmemeye başladı. Biz yüksek kesimlere suyu gönderemediğimiz vakitlerde vatandaşımızın anlık ihtiyaçlarını karşılayabilmek talebine karşılık en azından vatandaşı susuz bırakmama adına tanker gönderdik. Hemen bunu siyasete malzeme yaptık. Hemen döndürdük bir şeyler yaptık.
Biz 47,9 km yağmur direnej hattı döşemiz Burdur’da. Bir hafta 10 gündür bu memlekete yağmur yağıyor. Hatırlıyor musunuz eskiden İstasyon caddesinden oluk oluk akan, Kışla Cadde’sinden oluk oluk akan, eskiden Karasenir Mahallesinden gelen su oluk oluk akar gider Bağlar Mahallesini tehdit ederdi. Şimdi biz bütün bunları bitirdik. Şimdi bize sataşan belediye başkanı arkadaşın yaptığı altyapı 60 km. Kendi ifadesi. Şimdi 60 km altyapıya karşılık belediyeyi ne kadar borçlandırmışız bunu araştırmak lazım. Bizim buradan kalkıp Eskişehir Büyükşehir Belediyesine akıl vermemiz neyse bir ilçe belediye başkanının kalkıp o üslupla bize akıl vermesi bence Burdur halkına haksızlık olur. Tarihi bir mekânın önündeyiz. Hani bunun ilk sahibi? Var mı hayatta kalan? Ne söylenildiği gibi atıl vaziyette bir yerleri bırakmadık –bize sorulsa biz doğrusunu söyleyeceğiz anlatacağız- ne de bu sorunu görmezden gelip yok sayıp birilerine bırakmadık. Başından beri takip ediyoruz.”
KARAMANLI BELEDİYE BAŞKANI FATİH SELİMOĞLU:
Bakın hele şu Ali Başkan’a!

BİR CEVAP DA MERKEZ İLÇE’DEN GELDİ
Başkan Selimoğlu’na bir cevap ta Merkez İlçeden Serkan Şimşek’ten geldi. Sosyal medyadan cevap veren Başkan Şimşek şunları kaydetti.
“Başkan çok uzağa gitmeye gerek yok: İller Bankasından gelen altyapı yenileme parasını göz boyamak için asfalt döken yöneticilere sor. Kalkmış bizim bir muhtarla yönettiğimiz kadar nüfusu olan İlçenin Belediye Başkanı Burdur için akıl veriyor. Sayın Başkan çok uzağa gitmeye gerek yok. Burdur’da AKP’li Belediye varken İller Bankasından altyapı yenilemesi için gelen parayı göz boyamak adına asfalt döken yöneticilerinize sor. Şimdi alt yapıyı yeniliyoruz diyorsun, kaç km su hattı, kaç km kanalizasyon, kaç km drenaj hattı yaptın ve Karamanlı Belediyesini toplam ne kadar borca soktun. Uzaktan akıl vermeye benzemez bu işler!!! Şu Karamanlı halkına söz verdiğin ve Burdur Belediye Başkanının da günlük 10 bin ekmek alma sözü verdiği 1 liraya ekmek işi ne oldu buna cevap ver. Küçük yerde iktidarın Belediyesi olmak kolay, önemli olan büyük alanda muhalefet Belediyesini yöneterek halkın sevgisi ve teveccühüne layık olabilmektir.”


- Kifayetsiz muhteris yöneticinin ülkesine ve halkına verdiği zarar
- Jandarma yangına yönelik devriye atıyor
- Erdoğan’dan çiftçiye yeni kredi paketi müjdesi
- Cuma’da ders gibi hutbe: “Kamu hakkı dokunulmazdır”
- Yazarımız, Sagalassos’ta tarihi dokudaki tahribatı altı maddede gösterdi
- Hükümet krizin yükünü emekçinin sırtına yükleme kararından vazgeçmiyor
- GÜNAH HARİTAMIZ
- Antalya Valiliği Mermerli Plajı Restorasyon İhalesinde skandallar bitmek bilmiyor