
BURDUR Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Kâmil Özcan, Burdur İl Genel Meclisi’nde düzenlenen bir toplantıda enerji kooperatifi projesini anlattı. Başkan Özcan, “Gençler artık çiftçiliği tercih etmiyor, köyleri terk ediyor. Üreticinin yaş ortalaması 60’lara dayandı” dedi.

KÖYLERDE YAŞAM KALŞÇİTESİ DÜŞÜK, GENÇLŞER KÖYLERİ TERKEDİYOR
Burdur İl Genel Meclisi’nde düzenlenen bir toplantıda enerji kooperatifi projesini anlatan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Genel Birliği (DSYGB) Genel başkanı ve Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Kâmil Özcan, köy hayatının kalitesinin düşmesi nedeniyle gençlerin artık çiftçiliği tercih etmediğinin altını çizerek, köylerin hızla boşaldığını, çiftçilerin yaş ortalamasının 60’lara dayandığını vurguladı.

KÖYDEN KENETE GÖÇÜN ÖNLENMESİ
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Genel Birliği (DSYGB) Genel başkanı ve Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Kâmil Özcan, köylerde yaşam kalitesinin artırılması gerektiğini, köyde konforun artırılması durumunda gençlerin yeniden üretime yönelebileceğini ve göçün önüne geçilebileceğini ifade etti.

KÖYDE GÜNEŞ ENERJİSİYLE HEM ISINMA HEM SICAK SU İHTİYACI KARŞILANABİLİR
Başkan Özcan, enerji kooperatifi projesiyle köylerde hem ısınma hem de sıcak su ihtiyacının elektrik üretimi sayesinde karşılanabileceğini belirtti. Özcan, “Belki doğalgazı köye getiremeyiz ama güneş enerjisiyle elektrik üretip vatandaşın evinde sıcak su ve ısınma ihtiyacını karşılayabiliriz.” Değerlendirmesinde bulundu.

BURDUR TÜRKİYE SÜT ÜRETİMİNİN YÜZDE 3’ÜNÜ KARŞILAMAKTADIR
Burdur’un coğrafi olarak küçük olmasına rağmen hayvancılıkta Türkiye süt üretiminin yüzde 3’ünü sağladığını ifade eden Özcan, bu alandaki potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Özcan, “Burdur, yüzde 99 oranında Holstein ırkıyla Türkiye’ye damızlık satan bir ildi. Tekrar bu noktaya gelmeliyiz. Süt verimliliğini artırmalı, üreticilerimizi kaliteli üretime teşvik etmeliyiz.” şeklinde konuştu.
