Göl havzasında 30 baraj ve göletle 9 bin sondaj var

Ekosistemi Koruma ve Burdur Gölüne Hayat Verelim Derneği Başkanı Burhan Cahit Karakurt dün Göl kenarında bir basın açıklaması yaparak kuruyan ve ölen Burdur Gölü’ne dikkat çekti ve Göl’ün kurumasında ve ölmesinde temel etkenleri kamuoyuna ilan etti: “1960’lı yıllarda Burdur il sınırları içinde 14 adet doğal gölün varlığından bahsedebilirken bugün sadece 5 adet gölümüz, varlıklarını tehlikeler içinde sürdürüyorlar. Burdur Gölü havzasında 30 baraj ve gölet ile beraber resmi ve gayrı resmi 9 bin sondaj olduğu tahmin ediliyor.”

İşte Karakurt’un açıklaması!

Bir Kez bile olsun Burdur’un havasını soluyan HERKESE,

Bir Kez bile olsun Burdur GÖLÜ’ne bakan HERKESE,

Görmese de, Gelmese de, Kalbi Burdur Gölü için güzel duygular hisseden HERKESE,

 DEĞERLİ BURDUR GÖLÜ KAMUOYU’NA;

15 gündür yapılan açıklamalar hem üzücü hem sevindirici olsa da ulusal basında yer alan Burdur Gölü’ne kamuoyunun dikkatinin çekilmesi sağlayan haberler özellikle memnuniyet verici gelişmelerdir.

Öncelikle çabalarını Burdur Gölü için vakfeden cesur bilim insanı Prof. Dr. İskender Gülle’yi kamuoyunun dikkatini Burdur Gölüne çeviren demeçleri için tebrik ediyor ve hararetle kendisini desteklediğimizin kamuoyu tarafından da bilinmesini istiyoruz.

Burdur Gölü’ne Karakuyu Gölü’nden su sağlanmasının mümkün olduğunu ispatlayan ve çalışma sonuçlarını bundan 5 yıl önce kamuoyuna duyuran bir başka Bilim İnsanı Prof Dr. Nurfettin Kahraman’ın ilimizdeki çalışmaların saygıyla anımsıyor kendisine teşekkür ediyoruz.

Burdur Belediye Başkanımız Ali Orkun Ercengiz’de her zaman olduğu gibi düzenlediği etkinlikler ve verdiği mesajlarla Burdur Gölünün yaşatılabilmesi için çabalıyor ve bilinç yaratmaya uğraşıyor. Kendisine teşekkür ediyor ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Burhan Cahit Karakurt

Bizi ve Burdur Gölüne sahip çıkanları umutlandıran bir güzel açıklama da konunun en önemli muhataplarından olan Ak Parti Burdur Milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur’dan geldi. Sayın milletvekillerimiz Ankara’da yaptıkları temaslar sonrasında Burdur Gölü’ne su takviyesi yapılması için çalışmaların başlatıldığı bilgisini kamuoyu ile paylaştılar. Bu açıklama Burdur Gölü için çabalayan her insanı gerçekten çok sevindirdi. İktidarı ve muhalefetiyle her üç milletvekilimize de çabaları için şükranlarımızı sunmakla beraber Sayın Bayram Özçelik ‘e ayrı bir pasaj açmak isteriz.

Çok tecrübeli bir siyaset insanı olarak tanıdığımız Sayın Özçelik’in konuya bakışının değişmiş olduğunu sevinçle görüyor, bundan sonra Burdur ili içindeki göller için aktif eylem içeren bir tutum içinde olacağını umuyor, bu durumun sadece söylemlerle kalmayıp konunun Hükümet ayağında sayın Milletvekilimizin koordinasyonunda tüm ilgili kurumların ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile pozitif sinerji şeklinde büyütülmesini bekliyor, kamuoyu adına süreci de takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.

Biz Göle Hayat Derneği olarak 2013 yılından bu yana pek çok sanatçı, bilim insanı, siyasetçi ve doğaseverlerle birlikte yaptığımız pek çok eylem ve etkinlikle Burdur Gölü’ndeki kurumanın bakanlık, ülke ve dünya gündemine alınmasını sağladık. Bu çalışmalarımızı aralıksız sürdürmekteyiz.

Kurucu Başkanımız Yönetmen Şafak Türkel, yaklaşık 3 yıla ulaşan çalışmaları ile Göle Yas Belgeseli’ni çekerek, bu belgeselle, ülkemizde ve dünyada 1 milyon kişinin, Burdur Gölü’nün kurumasının önlenmesi duyarlılığına ortak olmalarını sağladı.

     Değerli Burdur Gölü Kamuoyu;

Meke Gölü, Akşehir Gölü, Esmekaya Sazlıkları, Yarışlı Gölü, Acıgöl, Seyfe Gölü, Akyol Sazlıkları ve neredeyse Beyşehir gölü! Adlarını saydığım göl ve sazlıkları tamamı Burdur Gölü ile aynı kaderi paylaşıyorlar.  Nedir o kaderleri? ÖLDÜLER YA DA ÖLÜYORLAR.  Kimisi için bilimsel ve teknik çalışmalar devam ediyor, kimisi için ise artık çok geç. Bizim amacımız Burdur Gölü’nün şu andaki durumunun muhafazasını sağlayarak daha fazla kayıp vermesini önlemek olmalı. 1960’lı yıllarda Burdur il sınırları içinde 14 adet doğal gölün varlığından bahsedebilirken bugün sadece 5 adet gölümüz, varlıklarını tehlikeler içinde sürdürüyorlar. Burdur Gölü havzasında 30 baraj ve gölet ile beraber resmi ve gayrı resmi 9 bin sondaj olduğu tahmin ediliyor. Çevre Kirliliği her gün artıyor. Bu güç koşullar Burdur Gölü’nün yaşam ve fiziki korunmasını zorlaştırıyor.

Değerli Burdur Gölü kamuoyu;

Tüm bu zorluklar altında bile Burdur Gölü’nün yaşaması ve bakanları kendisine hayran bırakan eski günlerine döndürülebilmesi için bir umudumuz var; O UMUDUMUZ GÖLE SEVGİ BESLEYEN İNSANLAR OLARAK SİZDEN KAYNAKLANIYOR. Yapılacak her çalışmada, somut olarak ortaya konan her kampanyada, Burdur Göl Havzasında yaşayan her insanın bize ve bizim gibi çabalayan kişi ve kurumlara ellerinden gelen desteği vereceklerine hem inanıyoruz hem de kendimize olan güvenimiz kadarda eminiz.

Bugünden itibaren konuyla ilgili her kişi, kurum ya da kuruluşun, başta konuya yaklaşımı çok olumlu ve ileri görüşlü olduğunu bize hissettiren Sayın Burdur Valisi Hasan ŞILDAK Beyefendinin yol göstericiliğinde her tür çalışmanın ve önerinin destekleneceğine inancımız sonsuz.

Biz Göller Bölgesinin zamanla Çöller Bölgesine dönmemesi için çalışıyoruz herkesi de bu çalışmaya destek vermeye davet ediyoruz.

Saygılarımızla

Ekosistemi Koruma ve Burdur Gölüne Hayat Verelim Derneği Yönetim Kurulu Adına

Başkan Burhan Cahit Karakurt

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.