Hayvancılık alarm veriyor; Süt inekleri kesime gidiyor

Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hükümete ve Tarım Bakanlığı’na seslendi. Başkan Özel, süt ineklerinin kesime gittiğini, çiftliklerin hızla boşaldığını belirtti.

Ekonomimizdeki krizi kırbaçlayan salgının üzerine Avrasya’ya NATO saldırısına karşı Rusya’nın başlattığı kuşatmayı kırmaya yönelik savaşın döktüğü benzinle birlikte çığırından çıkan enflasyon dikiş tutmuyor.

Süt üreticilerine, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere litre başına 5,7+1 liralık prim desteği de derde çare olmadı.

Çünkü uluslararası bilimsel yem-süt paritesinin 1,5 olduğu şartlarda Türkiye’de bu oran 1’in üzerine asla çıkmadı. Girdi fiyatları aldı başını gitti.

Bu şartlarda ekonomisinin yüzde 40’ı süt üretimine dayanan, 250 bin büyükbaş varlığıyla ülkede önde gelen süt ve et üreticisi illerden biri olan Burdur’da yeni fiyatı yetersiz bulan süt üreticisi süt ineklerini kesime göndermeye devam ediyor.

ANAÇ BÜYÜKBAŞ SÜT İNEKLERİ KESİME GİDİYOR

Bu kapsamda açıklama yapan Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel, “Bugünlerde anaç büyükbaş süt ineklerimiz kesime gidiyor, çiftliklerimiz hızla boşalıyor” dedi.

Ulusal Süt Kurumu (USK’nın) 1 Nisan 2022 tarihinden geçerli olmak üzere sütün bir litre fiyatını 5,7 lira olarak açıklaması ve 1 liralık prim desteğinin sektörde yetersiz bulunduğunu ifade eden Başkan Özel, açıklanan fiyat ve desteğin maliyetlerin altında kaldığını, bu nedenle üreticinin zararının artığını belirtti.

BİLİMSEL STANDARTLARA GÖRE 1,5 OLAN YEM-SÜT PARTİTESİ TÜRKİYE’DE 1’İ ASLA GEÇMEDİ

Başkan Özel açıklamasının devamında şu görüşlere yer verdi:

 “1 TL litre başı prim desteği küçümsenecek bir meblağ değildir. Ancak süt fiyatları baz alındığında da bu meblağın yetersiz kaldığı görülmektedir.

Uluslararası platformlarda yem/süt paritesi 1,5 olarak kabul edilirken, ülkemizde bu oran 1,3 olarak baz alınmış olmasına karşılık 2021 yılı Şubat ayından günümüze kadar yem/süt paritesinin 1’in üzerine hiç çıkmadığı görülmektedir.”

ÇİFTÇİ OLMAZSA GIDA, GIDA OLMAZSA HAYAT OLMAZ

Karkas et kesiminin 50-55 lira seviyesinde olduğu şartlarda süt fiyatları gerekli çalışmalar yapılarak artırılmazsa süt hayvanlarının kesime gitmeye devam edeceğini belirten Başkan Özel, orta ve uzun vadede et ve süt tedarikinde büyük sorunlar yaşanacağı uyarısında bulundu.

Başkan Özel, ülkemizin hayvan varlığının, gıda güvenliğinin ve geleceğinin tehlikeye girmemesi için vakit kaybetmeden süt fiyatlarının revize edilerek artırılmasını isteyerek, “Unutulmamalıdır ki “Çiftçi olmazsa gıda, gıda olmazsa hayat olmayacaktır.” dedi.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.