
Kar Hırsı İnsanların Doğayı Bozmasına ve hayvanlara Kötü Muamele Etmesine Sebep oluyor
Lisinia Yaban Hayatı Koruma Merkezi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü etkinliğine ev sahipliği yaptı. Programda konuşan Burdur Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı, “kar hırsı ve doymak bilmez ihtiraslar”ın, “insanların doğayı bozmasına, hayvanlara kötü muamele yapmasına, (…) kendi cinslerine de bunu uygulaması”na yol açtığını belirtti.
Hayvanları Koruma Günü dünyada, hayvan haklarını korumak amacıyla 1822 yılında İngiltere’de Hayvan Koruma Birliğini ile Hollanda’da Hayvan Koruma Federasyonunu kuranların 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan etmelerinden bu yana kutlanmaktadır.
Ancak 4 Ekim Dünya hayvanları Koruma Günü’nde, hayvanların doğal alanlarının insanlarca sürekli gaspedildiği, zehirlenerek patilerinden çitlere asıldığı, tekmelendiği, işkence edildiği, Lisinia çevresinde Burdur Gölü havzasındaki dağlarda mermercilerce doğal alanlarının tarumar edildiği Burdur’daki ve Türkiye’deki tabloya baktığımızda kutlanacak bir durumun olmadığı görülmektedir.
Bununla birlikte Burdur/ Karakent yakınlarında Veteriner Hekim Öztürk Sarıca tarafından kurulan, Türkiye’nin dört bir yanından gelen yaralı yaban hayvanların tedavi edildiği Lisinia Yaban Hayatı Koruma Merkezinde karınca kararınca kamuoyunun dikkatlerini çekmek ve farkındalık yaratmak için Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından bir kutlama etkinliği düzenlendi.
Programa Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı, İl Jandarma Komutanı J. Albay Orhan Kılıç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Olpak, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Rıza Kamil, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür V. Oktay Darcan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Saraç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Özdemir, TKDK İl Koordinatörü Mesut Yıldıran, Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Başgül, Sanatçı Sümer Ezgü, Burdur Hayvan Dostları Derneği üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Etkinlikte ayrıca Burdurlu Sanatçı Durul Bakan tarafından mercilerin hallaç pamuğu gibi attığı ve hayvanların doğal ortamlarını tarumar ettiği Burdur Gölü havzasındaki dağlardan topladığı kuru ardıç dallarından yapılan yılan kartalının da açılışı yapıldı. Lisinia Yaban Hayatı Koruma Merkezi kurucusu Veteriner Hekim Öztürk yaptığı konuşmada, Sarıca yapım tekniği ile dünyanın en büyüğü olan yılan kartalının Lisinia’nın yeni simgesi olacağını ifade etti.
ÖNCEKİ KUŞAKLARDAN DEVRALDIK; GELECEK KUŞAKLARA KORUYARAK DEVRETMELİYİZ
Vali Yardımcısı Sandıkçı yaptığı konuşmada, “örnek bir işletme olan Lisinia’da Dünya Hayvanları Koruma Günü’nü kutluyoruz. Tabii ki kutlamaya hakkımız var mı onu irdelememiz lazım. Bir düşünür diyor ki biz bu dünyayı, bu çevreyi önceki kuşaklardan emanet aldık. Yalnızca önceki kuşaklardan değil, tüm canlılardan, hayvanlardan ve kendi kuşaklarımızdan emanet aldık. Emaneti de koruyup gelecek kuşaklara devretmek zorundayız. Ama görüyoruz ki günümüzde bütün canlılar ortak şekilde dünyayı, evreni kullanırken ihtiyacından fazla tüketiyor” dedi.
Sandıkçı şu görüşü savundu:
“Ne yazık ki kar hırsı ve doymak bilmez ihtiraslar, insanların doğayı bozmasına, hayvanlara kötü muamele yapmasına, bunu içselleştirirsek kendi cinslerine de bunu uygulaması”na yol açıyor.
Konuşmaları müteakiben, tedavi süreçleri devam eden yaralı hayvanların bakım alanları gezildi. Geziden sonra tedavisi tamamlanan Kızıl Şahin, Vali Yardımcısı Sandıkçı ve Sarıca tarafından doğaya bırakıldı.
Ardından Burdurlu Sanatçı Durul Bakan tarafından kurumuş ardıç ağacı dallarından yapılan Yılan Kartalının açılışı gerçekleştirildi.