Kenti yönetenlere “doğa okuryazarlığı” eğitimi verilmeli

Antalya, kent içerisinde yaban hayatının her şeye rağmen kendine yer bulabildiği nadir kentlerden biri. Konyaaltı’ndan Lara’ya, Döşemealtı’ndan Kepez’e birçok doğal bitki ve canlı türünün görülmesi mümkün. Örneğin kentin denize uzanan verandası konumundaki Falezlerde hala yabani makiler ve çeşitli yabani bitki toplulukları varlığını sürdürürken, hemen aşağısındaki su altı mağaralarında dünyada çok az sayıda kalan Akdeniz Foklarının zaman zaman görülebilmesi de mümkündür.

Örneğin Çakırlar ya da Ahatlı yolunda giderken önünüze birden nadir bir bukalemun türü çıkabilir. Ya da Boğaçayı’nın kıyısındayken bir Akdeniz martısı, bir yalıçapkını bile görebilirsiniz.

Atatürk Parkında mersin, defne, adaçayı, menengiç, hatta sumak bitkilerine tanık olabilirsiniz. Akdeniz Üniversitesi’nin halen betonlaşmamış makilik arazilerinin arasında eğer şanslıysanız mevsiminde akıl çelen pembe çiçekleriyle pürenleri görebilirsiniz…

Özetle Antalya dünya üzerinde bu kadar nüfusu barındırmasına rağmen yaban hayatın varlığını sürdürebildiği az sayıdaki şanslı kentten biridir.

Ne yazık ki kenti yöneten idareciler her şeyin üstünde ve değerli olan bu doğal türleri her zaman yok edilmesi gereken bir düşman olarak görme eğiliminde. Bu nedenle kenti yönetenlere tıpkı araba kullananlara ehliyet verilmesi gibi “doğa okuryazarlığı” eğitimi verilmeli. Binlerce yıldır burada yaşayan ve iklimine, havasına uyum sağlamış, sizden “gölge etmemeniz” ve “yok etmemeniz” dışında hiç bir şey istemeyen yaban hayatı her şeye rağmen direnerek varlığını sürdürmeye çalışıyor. Her yere yapay ve büyük servetlere mal olan, bir kısmı da ithal türleri getirip bu coğrafyanın dokusunu bozacağınıza keşke azıcık yabanın sesine kulak verseniz…

“Şehirdeki Yaban”, bir kaç yıl önce kentin bu doğal dokusuna dikkat çekmek için deneme çekimleri yaptığımız ve mevsimine göre bir kaç türü ele aldığımız bir projeydi. Önümüzdeki dönemde bulabildiğimiz fırsatlar çerçevesinde bu konuyu daha kapsamlıca ele almaya devam edeceğiz.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.