Kamu Emekçileri Sendikaları
Konfederasyonu (KESK’te) 7 yılda 100 bin üye kaybı
Memur konfederasyonları ve sendikalarının üye sayıları açıklandı. KESK’in son bir yılda 20 bin üye kaybetmesi dikkat çekti. Burdur’da da Eğitim Sen’in kan kaybının sürdüğü anlaşılıyor. Bunun sebebinin, HDP/PKK çizgisindeki politikalar, neoliberal ve etnik milliyetçilik politikaları olduğu ifade ediliyor.
7 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kamu emekçileri sendikalarıyla konfederasyonların üye sayılarına ilişkin 2018 Temmuz istatistiklerine göre, toplam 2 milyon 473 bin 461 memurun çalıştığı 11 hizmet kolunda sendikaya üye olanların sayısı geçen yıla göre 42 bin 233 arttı. Sendikalı memur sayısı 1 milyon 673 bin 318’e ulaştı. Sendikalaşma oranı ise yüzde 67,65 oldu. 11 hizmet kolunda geçen yıl 155 memur sendikası bulunurken bu sayı 2018’de 161’e çıktı.
EN FAZLA ÜYE MEMUR-SEN’DE
2018 Temmuz istatistiklerine göre, kamuoyunda “hükümet güdümlü sendika” olarak bilinen AKP’ye yakın olduğu ifade edilen Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) 1 milyon 10 bin 298 üyeyle en büyük konfederasyon oldu. Memur-Sen’i 394 bin 423 üye ile Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), 146 bin 287 üye ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 64 bin 730 üye ile Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş), 39 bin 148 üye ile de bağımsız sendikalar izledi.
İKİ KONFEDERASYONDA ERİME
Memur-Sen ve az da olsa Birleşik Kamu-İş, üye sayısını artıran konfederasyonlar arasında yer aldı. Geçen yıla göre Memur-Sen’in üye sayısında 13 bin 209, Birleşik Kamu-İş’in 482 artış sağlandı. Türkiye Kamu-Sen ve KESK’in ise geçen yıla göre üye sayısında düşüş oldu. Türkiye Kamu-Sen’in üye sayısı 829, HDP/PKK’ye yakın politikalar izlediği gerekçesiyle eleştirilen KESK’in 21 bin 116 azaldı. KESK’e bağlı 11 sendikanın üye kaybına uğraması dikkat çekti. KESK’e bağlı Eğitim-Sen, 10 bin 12 üye kaybı ile konfederasyonun en çok kan kaybeden sendikası oldu. 2012 yılında 240 bin 304 üyeye sahip olan KESK’in, son 7 yılda 94 bin 17 üye kaybı yaşayarak 146 bin 287’ye inmesi dikkat çekti.
KESK’E BAĞLI EĞİTİM SEN BURDUR’DA DA BİTME NOKTASINA GELDİ
Eğitim Sen Burdur’da da bitme noktasına yaklaştı. 1990’larda rahmetli Demirel’in “bir delik bulmuşlar. Oradan girdiler” diye değerlendirdiği, İLO sözleşmelerine iç hukukun üstünde bir yasal statü veren Anayasa maddesine göre kurulan memur sendikalarını dişe diş bir mücadeleyle zamanın hükümetlerine kabul ettiren en büyük kamu emekçi sendikası olan Eğitim Sen, bugün bünyesine sonradan musallat olan ayrılıkçı etnik milliyetçi HDP/PKK yanlısı, neoliberal “sol” politikalar sebebiyle eridikçe eridi; bitme noktasına geldi. Bir zamanlar en büyük üyeye sahip bir şube iken sonradan temsilciliğe düşen, ardından da 40-50 kişilik minik bir temsilcilik haline gelen Eğitim Sen, bitkisel hayatta son demlerini yaşar duruma düştü. Türk Eğitim Sen de ülke çapında olduğu gibi Burdur’da da üye kaybeden sendikalar arasında yer aldı. Geçen yıla kadar ilimizde yetkili sendika olan Türk Eğitim Sen’in bu statüsünü kaybetmesinde AKP yanlısı olduğu belirtilen “hükümet destekli sendika” diye bilinen Memur Sen’in son hamlelerinin etkisinin büyük olduğu belirtiliyor.
‘HDP-PKK ÇİZGİSİ KESK’İ ZAYIFLATTI’
KESK’te yaşanan üye kaybını (Tarık Tekgözli/ Aydınlık’a değerlendiren Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Bursa Şube Yönetim Kurulu Üyesi iken KESK’in bölücülüğe yakın politikalar izlemesi nedeniyle 2013 yılında sendikadan istifa eden, şu an Enerji-İş Sendikası Genel Başkanı olan Volkan Türkyılmaz, KESK’in, HDP-PKK’nın dışında bir siyaset izleyememesi nedeniyle üye kaybına uğradığını savundu. “Özelleştirme karşıtı mücadele emek alanında en kolay mevzi kazanılacak mücadeleydi, KESK bunu bile örgütleyememiştir” diyen Türkyılmaz, şu tespitlerde bulundu: “Sebebi, KESK’in vatan ve emek mücadelesini doğru yorumlayamaması. Çünkü özelleştirmeler ulus devleti yok eden ekonomik saldırılardı esasında. Bunu çalışanlar kavramıştı. Özelleştirme karşıtı mücadelede atılan sloganlar neydi; TEKEL vatandır vatan satılamaz, Telekom vatandır vatan satılamaz, Yatağan vatandır vatan satılamaz. Ancak KESK, HDP-PKK çizgisinde hareket ettiği için bu sloganı içselleştiremedi, özelleştirme karşıtı mücadeleyi bu anlamda örgütleyemedi. KESK hem mücadeleyi doğru mevzide yürütememesi nedeniyle hem de özelleştirmelerden dolayı kamunun elinden çıkan kuruluşlar nedeniyle üye kaybetti. Yine KESK, devletin PKK’ya karşı yürüttüğü mücadelede güvenlik güçlerinin uygulamalarına ‘insan hakları’ kılıfı altında tavır aldı, bunları eleştirdi, yürütülen operasyonların karşısında konumlandı. Bu da ciddi anlamda üye konusunda sıkıntıya girmesine neden oldu.”