Söğüt domates üreticisi eylem yaptı

Söğüt domates üreticisi kabzımallara karşı eylem yaptı; halin girişini çıkışını kapattı; domatesin fiyatını yükselttirdi

Yaz aylarında üretimi artan meyve ve sebzenin fiyatlarında düşüş yaşanması, kabzımalların liste ve fiyat oyunlarıyla birleşince yayla domatesinin başkenti Söğüt’ün domates üreticisini vurdu. Neoliberal politikalar, “bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler”ci ekonomi uygulamaları yurdun her yerinde olduğu gibi Burdur’un Söğüt beldesinde domates üreticisinin belini büktü, hayallerini bir avuç sabun köpüğü gibi uçup gitmesine sebep oldu.

Önceki gün yaz aylarının bitimine doğru üretimi iyice yoğunlaşan sebze ve meyve fiyatlarının da iyice düşmesi ve kabzımalların listeye 1,2 liradan yazıp 80 kuruştan işlem görmeleri sebebiyle zor duruma düşen ve zarar eden Burdur’un Söğüt beldesi domates üreticisi çiftçiler isyan bayrağını kaldırdı; Söğüt halinin giriş çıkışını arabalarıyla kapattı; Söğüt Belediye binasının önünde toplandı. Çare aramaya başladı ve yetkilerden yardım talebinde bulundu.

DOMATES ÜRETİCİSİ, DÜŞEN FİYATLARA İSYAN ETTİ

Ekonomik krizin derinleştiği, ekonominin kırılganlığının arttığı ve faiz-döviz-enflasyon girdabında sıkıştığı şartlarda, ülke çapında ve Burdur/ Söğüt’te domates üreticisi de yaz aylarında ürünün bollaşması, hükümetin planlama yapmaması yüzünden fiyatlar düşünce sıkıntıya girdi. Dün yayla domatesin başkenti Söğüt’te domates üreticisi domates fiyatının maliyetin yarısına düşmesi yüzünden isyan etti; halin giriş -çıkışını araçlarıyla kapattı. Belediye önünde toplanan üreticiler, Belediye Başkanı Ayhan Yurdasiper ile Çavdır Kaymakamı Mehmet Alperen Başkapan ile görüştü. Komisyonu yeniden toplayan Başkan Yurdasiper, fiyatlar 1 lirada sabitledi.

ETKİN VE İYİ İŞİLEYEN BİR PAZARLAMA SİSTEMİ

ÖRGÜTLENMEDEN ÜRETİCİ PİYASADA EZİLMEKTEN KURTULAMAZ

Mevsimsel etki ve baz etkisi sebebiyle bir yandan enflasyonda düşüş beklenirken bu kez de üretici çakılan fiyatlardan perişan oluyor. Üreticinin emeğinin karşılığını alması ve tüketicinin uygun fiyatlarla gıdaya ulaşması için, kamu eliyle ve kooperatifler aracılığı ile etkin ve iyi işleyen bir pazarlama sistemi örgütlenmediğinden Türkiye çiftçisinin ve bu arada Burdur/Söğüt domates üreticisinin piyasada ezilmekten kurtulması mümkün olmamakta, aniden düşen fiyatlar karşısında çaresiz kalan domates üreticisi isyan etmektedir.

BİR AYDA 2 LİRA BİRDEN DÜŞEREK 80 KURUŞA İNEN DOMATES ÜRETİCİSİNİN İSYANI

31 Temmuz’da 2,8-7 bandında olan domates fiyatlarının Ağustos sonlarına doğru aniden 0,8-3,5 bandına düşmesi sonucu çaresiz kalarak eylem yapan, halin giriş-çıkışını araçlarıyla kapatan, daha sonra Belediye Başkanlığına yürüyen,  Başkan ve Çavdır Kaymakamı ile görüşen yayla domatesinin başkenti Söğüt’ün domates üreticisinin hali perişanı sosyal medyaya düşünce KıvılcımHaber olarak üreticilere ulaştık. Telefonla ulaştığımız Belediye Başkanı Ayhan Yurdasiper, önemli ve acil bir işinin olduğunu, geri döneceğini belirtti ancak dönmedi.

MALİYET 1,5-2 LİRA ARASINDA; FİYAT 80 KURUŞ

Söğüt Meyve ve Yaş Sebze Komisyoncuları
Derneği Başkanı Bekir Çelik

Telefonla ulaştığımız Söğüt Meyve ve Yaş Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Bekir Çelik’in açıklamaları, üreticinin her şeyin farkında olduğunu ortaya koydu. Açıklamalarıyla neoliberalizmi eleştiren, sorunun kaynağının siyasi iktidarların tarımı çökerten politikalarından ve etkin bir planlama yapmamalarında kaynaklandığının farkında olduğu anlaşılan Başkan Çelik, domatesin kendilerine maliyetinin 1,5-2 lira arasında olduğunu, fiyatın birdenbire 80 kuruşa düşmesi üreticiyi çok zor duruma ve sıkıntıya soktuğunu belirterek, “domates 80 kuruşa düşünce –tam yarı yarıya, bırak para kazanmayı, yaptığımız masrafı dahi alma şansımız yok. Domates çok maliyetli bir bitki olduğu için –daha doğrucası örtü altının maliyeti çok yüksek, gübre, kullanılan ilaçlar derken boğulan çiftçi tak dedi; hali kapatma, mal toplamama yoluna gitti” diye konuştu.

“SORUN SÖĞÜT’TEN KAYNAKLANAN BİR SORUN DEĞİL, SORUN HÜKÜMETİN TARIM POLİTİKALARININ YANLIŞLIĞINDA

“Karar aldıkları”, “komisyoncuların tekrar toplanarak bunları aşmaya çalıştıkları”nı ifade eden Bekir Çelik, “anlaşıldı ki sorun, Söğüt’ten kaynaklanan bir sorun değil. Türkiye’deki tarım politikalarının yanlış yapılması, herkese sera kurdurulması, Türkiye’nin domates ihtiyacının çok üzerinde üretim yapılması, hükümet tarafından tarımsal planlama yapılmaması, özellikle örtü altında sıkıntı yaratıyor. Şimdi Salçalıkta da sıkıntı var, Konya, Kayseri civarlarında domatesler çiftçinin elinde kaldı” diye konuştu.

AK PARTİ HÜKÜMETLERİNİN YANLIŞ

 DIŞ POLİTİKA UYGULAMALARI ÜRETİCİYİ ZORA SOKUYOR

Fiyatların üretim fazlalığından düştüğünü, Türkiye’de “örtü altı domates üretimi”nin “haddinden çok fazla, tam iki katı olduğu”ndan dolayı fiyatın düştüğünü savunan Başkan çelik, AK Parti hükümetlerinin yanlış dış politika uygulamalarının ekonomiye ve ihracata zarar verdiğini ifade ederek,

“Arap ülkelerine giren domates çok az. Onlar da kapıyı bir açıyor bir kapatıyor. Sınır komşularıyla sıkıntılıyız. Arabistan’la zaten o şekilde. Balkan ülkelerinin de belli bir kapasitesi var, fazla değil. Bu yüzden çiftçi boğulmuş vaziyette. Sonuçta anlaşılan şu oluyor; bu durum sadece Söğüt kasabasıyla alakalı değil, tamamıyla hükümetin tarım politikalarıyla alakalı bir durum. Domates stoklanacak bir ürün olmadığı ve sorunun sadece Söğüt’ten kaynaklanan bir sorun olmadığı sebebiyle toplamama kararını gözden geçirdik, yeniden mecburiyetten toplamaya başladık” dedi.

KOMİSYONCU (KABZIMAL) OYUNU VAR

Söğüt belediye Meclis üyeliği yapmış, halen Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Söğüt Belde Başkanı Mehmet Demirbaş ise doğrudan kabzımallara yükleniyor. En son 1,1 liradan kurulan piyasada vatandaşın listesine 80 kuruş tahakkuk ettirdiklerini, üstüne üstlük 80 kuruştan yüzde 13,4 de komisyon ücreti kestiklerini, dolayısıyla domates üreticisinin eline 69 küsur kuruş geçtiğini ileri sürdü.

MHP Söğüt belde Başkan ı Mehmet demirbaş

“Bizim burada 3 günde bir piyasa kuruluyor; Pazartesi, Çarşamba, Cumartesi… En son kurulan piyasada 1,1 liradan piyasa kurulmasına rağmen vatandaşın domatesi 80-90 kuruş olarak fişlerine yazılıyor. Piyasayı 1,1 liradan kuruyoruz ama vatandaş domatesini 80-90 kuruştan satıyor” diyen Başkan Demirbaş,” komisyoncu bunu yapıyor. Hem altına imza atıyor hem de 80-90 kuruştan fiyat yazıyor. En son eylemin olduğu gün kurulan piyasada bu konu gündeme geldi. Biz de dedik ki, arkadaş tamam 80-90 kuruş işlem yapıyorsunuz ama neden 1,1 liradan piyasa kuruluyor? Hakiki piyasa neyse, yazılması gereken rakam neyse o piyasayı kuralım. Komisyoncu oyunu var” diye konuştu.

Demirbaş şu görüşleri savundu:

1,1 LİRADAN KURULAN PİYASADA

ÜRETİCİ 80 KURUŞU GÖRÜNCE ALDATILDIĞIN I DÜŞÜNÜYOR

“Fiyatı yüksek tutturup vatandaş tabi 1,1 liradan para sattığını düşünüyor. Daha sonra fişlerinin ekstrasını çektiği zaman 80-90 kuruşu görüyor. Bu sefer vatandaş aldatıldığını düşünerek komisyoncuyla kavgaya tutuşuyor; tartışmaya gidiyor.”

YÜZDE 13,4 DE KOMİSYON KESİYORLAR, OLUYOR FİYAT 69,28;

KOMİSYONCUNUN ÇİFTÇİNİN ÜZERİNDEN GEÇİNDİĞİNİ DÜŞÜNMEZ MİSİN?

Demirbaş, “bir de bunun üzerine yüzde 13,4 komisyon kesildiği”ni, “böylece 80 kuruşun yüzde 13,4’nü komisyon kesince vatandaşa ödenen miktar 69,28 l kuruşa düştüğü”nü ifade ederek, “çıkma domatesi 40 kuruşa satıyorsun. Salçalık domates 40 kuruşa satılıp dururken bölgenin en kaliteli domatesini 80 kuruşa yazıp 69 kuruşa alındığında komisyoncunun çiftçinin üzerinden geçinip geçinmediğini düşünmez misin?” diye sorguladı.

Demirbaş sözlerine şöyle son verdi:

HALİ KAPATTIK; KOMİSYON TEKRAR TOPLANDI; PİYASAYI 1 LİRADAN KURDU

“Biz vatandaşlar olarak hal giriş çıkışını kapattık. Domatesini hale sokmaya çalışan vatandaşa engel olduk. Vatandaş zaten bizimle birlikte, bize destek verdi. Sonra jandarma devreye girdi. Ardından Kaymakam geldi. Kaymakam halin kapatılmasının suç olduğunu, başkanla bizzat kendisinin görüşeceğini, görüşme yoluyla konunun halledilmesi daha doğrudur şeklinde konuşarak vatandaşı sakinleştirdi. Belediyede toplanan vatandaş Komisyon Başkanı olan belediye Başkanın a “bunu nasıl yaparsın” diye eleştirdi. Sonra komisyon Belediye’de tekrar toplandı. Fiyatta 1 lirada mutabık kalındı. 1 liranın altında yazılmayacak diye karar alındı.”

YAYINA GİTMEK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ
[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.