
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından finanse edilen Burdur Girişimci Kadınlar Derneği’nce gerçekleştirilen Teke Yöresi Kültürünü Derleme Projesinin ilk etabının tamamlandığı bildirildi. Bu kapsamda “Teke Yöresi Kültürünü Derleme Projesi Raporu” adıyla bir katalog ve rapor yayınlandı. Bu projenin koordinasyonunu yüklenen Kemal Arslan, Teke Yöresi Kültürü ürünlerinin sadece fotoğraflarını değil, örneğin kilimlerin dokuma teknik motiflerinin de hazırlanması bakımından alanında bir ilki oluşturduğunu belirtti.
Burdur Teke Yöresinin merkezi… Teke Yöresi kültürünün nabzı Burdur’da atmaktadır. Geleneksel giysi, havlu, düz, mekikli dokumalar gibi kültür varlığı unsurları genellikle kaybolmaya, zamanın acımasız karanlığı tarafından yutulmaya ve unutulmaya yüz tutmuş durumda olduğundan bunların derlenerek ve işlenerek bir yandan gelecek kuşaklara aktarılması ve yaşatılması, diğer yandan ilimizin tanıtımı bakımından turizme kazandırılması ilimizin kültürel ve toplumsal-ekonomik kimliği için bir zorunluluk olması Girişimci Kadınlar Derneğini harekete geçirdi.
PRPOJENİN İLK ETABI TAMAMLANDI; YENİ YILDA İKİNCİ AŞAMAYA GEÇİLECEK
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından finanse edilen, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından bilimsel olarak desteklenen ve Burdur Girişimci Kadınlar Derneği’nce gerçekleştirilen Teke Yöresi Kültürünü Derleme Projesinin 3 ay süren ilk etabının tamamlandığı bildirildi. Bu kapsamda “Teke Yöresi Kültürünü Derleme Projesi Raporu” adıyla bir katalog ve rapor yayınlandı. Bu projenin koordinasyonunu yüklenen Kemal Arslan, Teke Yöresi Kültürü ürünlerinin sadece fotoğraflarını değil, örneğin kilimlerin dokuma teknik motiflerinin de hazırlanması bakımından alanında bir ilki oluşturduğunu belirtti.
BÖLGESEL KÜLTÜR ESERLERİ MARKALAŞACAK
Hazırlanan raporda da belirtildiği gibi, Teke Yöresinin merkezi olan Burdur merkez ve 10 ilçesinde saha çalışması yapıldı. Teke Yöresi kültürü geleneksel el sanatlarının hayat bulduğu ve gerçekliğe büründüğü giysi malzemeleri, düz dokuma ve halı dokumacılığı ürünleri araştırıldı ve kayıt altına alındı. Bu eserlerin morfolojik çalışmaları gerçekleştirildi. Bu çalışmada amaç, Teke Yöresi kültür envanteri çıkarılarak markalaşmasını sağlamak olacaktır.
BÖLGE İSTİHDAMINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK
Bu projeyle Teke Yöresi kültürel zenginliklerinin yerel varlık olarak tescil ettirilerek markalaşması sağlanacak; Teke Yöresi markasını taşıyacak bu eserlerin gene bölgede kurulacak atölyelerde düz dokuma, mekikli dokuma ve halı dokumacılığı yapılacak; böylece bölgenin Sosyo-ekonomik yapısına önemli katkı sağlayacak. Bu süreçte emek yoğun bir, işletmecilik öngörüldüğünden yöre insanı ve özellikle kadın istihdamında etkin bir rol oynayacak.