Temsilde adalet ve ekmek derdi

Çoklu Baro sisteminde etnikçi ve mezhepçi baroların türeyeceği endişesi

Meclis’e seslenen Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu, “çoklu baro” projesinin zorlanmamasını, temsilde adaleti ve ekmek derdindeki meslektaşlarımızın sorunlarını çözmeye odaklanılmasını talep etti.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Ulusal Kanal’daki programa katıldı. Avukatlık Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliğe ilişkin Meclis’e seslendi: “Çoklu baroyu zorlamayın. Hepimiz zor durumda kalıyoruz. Çoklu baro sisteminde, mezhepçi baroların, etnikçi baroların türeyeceğinden endişe ediyorum.”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ile Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Merkez Hukuk Bürosu Başkanı Av. Nusret Senem, Ulusal Kanal’da yayımlanan programda Sinem Fıstıkoğlu’nun sorularını cevapladılar.

ÇOKLU BARO PROJESİ, BİRLİĞİ BOZAR

Avukatlık Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliğe ilişkin konuşan Feyzioğlu, “çoklu baro”ya ilk günden beri karşı olduklarının, yanlış bulduklarının altını çizerek, “çoklu baronun birliği bozacağını düşünüyoruz. Türkiye Barolar Birliği’nin tekliğini korumak dahi bize yetmiyor çünkü baroların bölünmemesi lazım. Biz iki sene önce nasıl karşı çıktıysak bugün de çoklu baronun yanlış olduğunu en kuvvetli şekilde dile getiriyoruz. Kıymetli başkanlarımızın bir kısmı eylemlerle bunu anlatmaya çalışıyor. Bunlar demokrasinin güzellikleridir” diye konuştu.

MECLİS’E GELMEDİLER

Katılmak isteyen tüm Baro başkanlarını davet ederek Ankara’da Adalet Bakanı ile görüştüklerini hatırlatan Feyzioğlu, “47 baro başkanımız katılacağını bildirdi ancak pandemi şartları nedeniyle 31 baro başkanı geldi. İstanbul Barosu Yönetim Kurulu, ‘Ne bakan ile ne de Meclis’teki görüşmelere katılırım’ diye karar aldı. Ankara Barosu da katılmadı. İzmir Barosu Başkanı Meclis’teki görüşmelere katılmadı. Bakanlıkta, ‘Bizi dışlamayın birlikte yapalım çalışmayı’ dedik ve mutabık kaldık. Meclis’te Ak Parti Meclis Grup Başkanvekilleri ile görüşüldü. 17 baro başkanımız bu görüşmede vardı. Ardından CHP, HDP ile ertesi gün de İyi Parti ile görüşüldü. MHP’den o sıkışıklıkta randevu alınamadı” ifadelerini kullandı.

YARGI REFORMU AÇIKLANINCA DA GELMEDİLER

Geçtiğimiz dönemde Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin açıklandığını hatırlatan Feyzioğlu, “Yargı Reformu Strateji Belgesi açıklanırken, devletin başı bir senet gibi bu belgeyi açıkladı. Tüm baroların katılımıyla açıklanmış bir belge. Buraya Sayın Cumhurbaşkanı bizi ve tüm Baro Başkanlarını davet etti. Bunu tabi bazıları küçümsedi yeşil pasaport üzerinden. 30 yıldır her seçimde hemen her baro başkanı buna ilişkin taahhütte bulunur. Ben bunu sağlayan Birlik Başkanı olarak meslektaşlarım için çocuk gibi sevindim. Bir tek buna indirdiler. Adli yıl açılışının Külliye’de yapılmasını eleştirebilirsiniz. Ama ‘Yargı Reformu neden Külliye’de açıklanıyor? Oranın ruhsatı yok’ derseniz olmaz. Güzel bir günde davet edilince ‘gitmem’ deyip posta koyuyorsunuz. Oraya gitmediler şimdi aynı kişiler ‘Cumhurbaşkanı’ndan neden randevu istemiyorsun?’ diyorlar. Baro Başkanları geldiğinde özel kalemden randevu istedim. Yoğunluk nedeniyle olmadı” şeklinden değerlendirmelerde bulundu.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.