
Burdur Veteriner Hekimler Odası’nca Belediye Serenler Otel’de dün akşam (5 Mayıs 2018) düzenlenen baloda ve tarımın çökertildiği şartlarda kutlanan Veteriner Hekimler Günü’ne, Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı’nın yaptığı konuşma damga vurdu. Sandıkçı, “dışardan et ithal etmek, tarım ürünü ithal etmek bu ülkeye yakışmıyor. Bunun gereğini hep beraber düşünüp yerine getirmemiz lazım” dedi.
Veteriner hekimleri, destek akçelerinin dibe vurdurularak, saman dâhil üretebildiğimiz her ürün ithal edilerek ve buna benzer bir dizi gayrimilli politikalarla tarımın çökertildiği, tekmil milleti temsil eden şeker fabrikalarının satıldığı şartlarda BVHO’nca kutlanan Dünya Veteriner Hekimler Günü’nde kendisi de bir yıl Veteriner Fakültesi’nde okumuş olan Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı, AKP Hükümeti ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tarım politikalarına eleştiri yağdırdı; büyük ve sürekli alkış aldı. Plaket verdiği beraberindeki Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı ve AKP Burdur Milletvekili aday adayı Kamil Özcan’ın da onaylarcasına başını sallaması dikkatlerden kaçmadı.
İNSANLIK İÇİN EN ÖNEMLİ SEKTÖR TARIM
Oda’nın Kamil Özcan’a takdim ettiği plaketi vermek üzere sahneye çıkan Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı, insanlık tarihinin neolitik dönemlerinde avcılık ve toplayıcılık ekonomisinden ürünlerin yetiştirildiği tarım dönemine geçişin ifade ettiği büyük devrimin önemine işaret ederek, “insanlık için en önemli sektör”ün tarım olduğunu vurguladı.
İNSANLIĞIN HAYATI, AVCILIK-TOPLAYICILIKTAN TARIMA GEÇİNCE TÜMDEN DEĞİŞTİ
“İnsanoğlu”nun “avcılık ve toplayıcılık döneminden sonra tarıma geçince hayatı”nın tümden değiştiğinin altını çizen Sandıkçı, “bu nedenle tarım toplumlar için birinci sektördür. Hem insan kaynağını hem de toplumun kendi kaynaklarını değerlendirerek dışa bağımlı olmayan sektördür tarım. Bu nedenle tarıma çok önem vermemiz gerekiyor. Nitekim büyük Atatürk milletin efendisi köylüdür derken aynı zamanda üreticiyi ve tarımı kastetmiştir” diye konuştu.
DIŞARIDAN ET VE TARIM ÜRÜNÜ İTHAL
ETMEK, VETERİNER FAKÜLTESİ SAYISINI 32’YE ÇIKARARAK
DÜNYA SIRALAMASINDA ÜÇÜNCÜLÜĞE TIRMANAN TÜRKİYE’YE YAKIŞMIYOR
Sandıkçı, “şimdi başkanım söyledi. Türkiye, Veteriner Fakültesi sayısı bakımından dünyada dördüncüyken şimdi yeni açılanlarla üçüncü konuma gelmiş” diyerek, “çok güzel, iftihar edelim; ama şunu da sorgulayalım; böylesine veteriner fakültesine ve veterinerlere sahip olan bir ülke olarak eti dışardan ithal etmemiz mümkün değildir. Yani dışardan et ithal etmek, tarım ürünü ithal etmek bu ülkeye yakışmıyor. Bunun gereğini hep beraber düşünüp yerine getirmemiz lazım” değerlendirmesinde bulundu.
Öğreniminin bir yılını Veteriner Fakültesi’nde geçirmiş olmakla veterinerliğe yabancı olmadığını, sevdiğini ifade eden Vali Sandıkçı sözlerine, “aslında veterinerlik güzel siyasetçi de yetiştirir. Türkiye’nin sorunlarını da iyi bilir. Gününüzü kutluyorum. Kendimize yeter hale geleceğimizi düşündüğüm güzel günler diliyorum” diye son verdi.
SAYIN VALİMİN DÜŞÜNCELERİNE SONUNA KADAR KATILIYORUM;
İTHALATLA, BU ÜLKENİN NE ET SORUNU NE DE DAMIZLIK SORUNU ÇÖZÜLÜR
DSYB Genel Başkanı ve AKP Milletvekili aday adayı Kamil Özcan da yaptığı konuşmada, Vali Yardımcısı Sandıkçı’nın söylediği sözlerinin tümüne sonuna kadar katıldığı ifade ederek, “ben bu ödülü almaktan son derece memnunum, son derece gururluyum. Özellikle kendimi sizlerden birisi gibi hissediyorum. Onun için bu ödül benim için çok anlamlı” diye konuştu. AKP Milletvekili aday adayı ve Genel Başkan Özcan, “Sayın Valimin biraz önceki dediklerine sonuna kadar katılıyorum. Kendi kendine yeten ülke haline gelmemiz gerekir. İthalatla bu ülkenin ne et sorunu ne de damızlık sorunu çözülür. Üretmemiz gerekiyor. Ve sizlerle beraber ıslah ederek hem et sorununu hem de damızlık sığır sorununu çözeceğimize inanıyorum. Bu vesileyle gününüzü kutluyorum” diyerek Vali Yardımcısı Sandıkçı’ya destek verdi.