Yanlış ilaçlama, yaban hayatına zarar veriyor

Lisinia, Çardak’ta hastalanan peçeli baykuşu tedavi ediyor

Denizli/ Çardak’ta Gemiş kasabası kırsalında ihbar üzerine hasta ve halsiz olarak bulunan peçeli baykuş, Burdur/ Karakent köyü sınırları içinde faaliyet gösteren Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi edildiği bildirildi.

Denizli/ Çardak’ta Gemiş kasabası kırsalında otluk bir alanda buldukları peçeli baykuşun “çok halsiz ve hasta” bir durumda olduğunu belirten Burdur/ Karakent köyü sınırları içinde faaliyet gösteren Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu Öztürk Sarıca, kuşun tedavisine başladıklarını belirtti.

Tedavisi yapıldıktan sonra tekrar tabiata doğal ortamına bırakılacağını ifade eden Sarıca, “şu an bir kırığı yok. Zehirlenme ya da geçirdiği bir enfeksiyon nedeniyle halsizlik durumu var. Halsizliğe bağlı kas hareketlerinde zayıflık var. Onu çözmeye çalışıyoruz. Gerekli vitamin ve mineral destekleriyle birlikte çok yakında doğaya kazandıracağız” dedi.

AA’na dayandırılan Aydınlık gazetesi haberinde, son zamanlarda tarımda kullanılan zehirli ilaçlamaların, zirai ilaçların ve fareler için zehirlerin hayvanlar üzerinde ölümcül sonuçlar doğurduğunun altını çizen Sarıca, peçeli baykuşların çiftçi dostu bir hayvan olduğunu, geceleri avlanarak fare ve benzeri zararlıları temizlediğini vurguladı. “Zannediyorum ki bu peçeli baykuş da benzer bir zehirlenmeyle halsizlik yaşıyor. Özellikle çiftçilerin bu konuya çok dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü kullandıkları fare zehirleri tarlalarda fareleri zehirledikten sonra geceleri bu kuşlar tarafından tüketiliyor ve kuşlar zehirlenerek ölüyor” diye konuştu.

Sarıca, “bir peçeli baykuş günde 4-5 tane fare yer. Tarla sahibi zehirlemeyle bir sezonda öldürebileceği kadar fareyi peçeli baykuşun bir gecede toplar” diyerek, “çiftçiler fareyle mücadelede zehir kullanmak yerine yaban hayatını koruyarak çözüme ulaşabilirler” diye değerlendirmede bulundu.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.