

Artık yöneticiler bildiklerini okudukları ve uyguladıkları bir dönemden geçiyoruz.
Ne bir bilene soruyorlar ne de bilimsel inceleme yapıyorlar.
“Ben yaptım oldu” anlayışının hâkim olduğu dayanılmaz hafifliğinde coğrafyamız, tarihi ve tabii varlıklarımız geri döndürülemez zararlara uğramaktadır.

Bu kapsamda Burdur Valiliği’nin düzenlediği Ağlasun Sagalassos Antik Kenti’nde M.Ö. 2’nci yüzyıla ait dört kahramanlık anıtının ortasına inşa edilmiş tarihi Yukarı Agora Antoninler Çeşmesi’nin önünde gerçekleştirilen 5.000 kişinin katıldığı etkinlikte ‘Anadolu Ateşi’ dans grubu sahneye çıktı. KıvılcımHaber yazarı, tabiatın, coğrafyanın ve tarihi varlıklarımızın koruyucu duayeni Yusuf Yavuz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “fırçayla, malayla kazı yapılan arkeolojik alanda günlerdir traktörlerin, kamyonların gezindiği”ni, 2007 yılında yüksek volümlü müziğin ve kalabalık izleyici hareketinin tarihi dokuya zarar vereceğine karar vermiş olan Koruma Kurulu’nun icazetiyle, “Dev sahne, müzik sistemleri, jeneratörlerin kurulduğu”nu belirtti.


İşte Yusuf Yavuz’un paylaşımı!
1- Kültür mirasının turizme payanda yapılması bir kültür politikası haline geldi. Burdur Ağlasun’daki Sagalassos antik kentinde Antoninler Çeşmesinin önünde Anadolu Ateşi Dans Grubunun gösterisi yapıldı. 5 bine yakın izleyicisi olan etkinlik, Burdur Valiliği’nce düzenlenmiş. 2- Sagalassos’taki bu anıtsal çeşme, yıllar süren bir kazı ve restorasyon projesiyle ayağa kaldırıldı. Fırçayla, malayla kazı yapılan arkeolojik alanda günlerdir traktörler, kamyonlar gezindi. Dev sahne, müzik sistemleri, jeneratörler kuruldu. Koruma Kurulu’nun izniyle yapılmış. 3- Koruma Bölge Kurulu, 2007’de Anadolu Ateşi’nin gösterisinde kullanılan yüksek volümlü müziğin ve kalabalık izleyici deviniminin tarihi dokuya zarar verdiği yönünde karar almış, Aspendos antik tiyatrodaki gösteriler sona ermişti. Aynı Kurul Sagalassos için nasıl onay verdi? 3- Mustafa Erdoğan’ın Yönetmenliğindeki Anadolu Ateşi’nin gösterileri, 2008’den itibaren Aspendos’ta yapılan bu mekânda yapılıyor. Tarım arazisi olan 3. derece sit alanında inşa edilen bu merkez de davalık olmuş, Kurul’dan da yıkım kararı çıkmıştı. 4- Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu Başkanlığındaki Antalya Koruma Kurulu, 2007/1506 sayılı kararında, tarihi dokuya zarar verdiği gerekçesiyle Aspendos’taki gösterilerin sonlandırılmasını istedi. İlgili arşiv haberimizden bir bölümü buraya ekledim. 5- Burdur Valiliği’nin halkı tarihle buluşturan bu etkinliği turizm adına kuşkusuz çok yararlı. Ancak kültürel miras açısından büyük bir hata. Koruma Kurulu’nun da Bakanlıktan ya da Valiliklerden gelen talepler karşısında hatalı uygulamalara onay vermesi ayrı bir sorun. 6- Sagalassos’taki etkinliği paylaşan Burdur Valiliği’nin, DJ performansları, yüksek enerji ve ritimlere de vurgu yapması geldiğimiz yerin özeti. Bir köylü sit alanındaki tarlasına buğday ekse sorun çıkaran idare, turizm-tanıtım uğruna kültür mirasını ateşe vermekten çekinmiyor! |