’65 yaş üstünün Kovid19’a yakalanma oranı yüzde 50 düştü’

Maske, temizlik ve fiziki mesafeden oluşan 3 kurallı kontrollü toplumsal hayat 1 Haziran’da başlaması ve 65 yaş üstü ile 18 yaş altı gruplarının yasaklarının kalkması sonrasında en önemli açıklamaları dün yapan Sağlık Bakanı Dr. Fahreddin koca,  “65 yaş üstüne sokağa çıkma kısıtlaması sonrası bu yaş grubunda hastalığa yakalanma oranı”nın yarı yarıya düştüğünü belirtti.

‘MASKE, MESAFE, TEMİZLİK’

En önemli şartın, Kovid19 “musibetinin kökü tamamen kazınana kadar hayatımızı maske, mesafe, temizlik olarak düzenlemek” olduğunun altını çizen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “büyüklerimiz sabah 10 ile akşam 8 arası dışarı çıkabilecektir. Tedbir tam ise korkuya mahal yoktur. 18 yaş altı ile ilgili kısıtlamaların tümü kaldırıldı. Kısıtlar yayılıma ve kayıplara engel oldu. Umarım gençlerimiz ve büyüklerimiz bunu hak edilmiş bir teşekkür olarak görürler” dedi.

‘EVDE GEÇEN GÜNLERİ RİSKE ATMAYIN’

“Bugünlerin örnek genci bence maskesini takan, mesafesini koruyan gençtir. Bir ağabeyiniz olarak aklım sizde olacak. Büyüklerimiz sizlere serbestlik gelmiş olması riskin olmadığı anlamına gelmiyor. Sizden istirhamım evde geçen günleri riske atmamanız. Lütfen büyüklüğünüzü göstermeye devam edin” diyen Bakan Koca, “salgınla mücadelede adeta pasif mücadele günlerinden, kontrollü sosyal günlerine uyarak aktif mücadele günlerine geçtik. Aktif mücadelede iki silahımız var. Biri maske diğeri ise 1.5 metre mesafedir. Elzem olan bir üçüncü husus var. El temizliğine normalden fazla önem gösterilmelidir. Etkili bir ilaç ya da aşı bulunmadı. İlaç gibi etkili tedbirler elimizde hazır bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

‘SALGIN TÜM HAYATA DARBE VURDU’

5 bine yakın insanımızın salgınla birlikte hayatını kaybettiğini hatırlatan Koca, “10 gün önce başlayan normalleşme süreci büyük önem arz eden bir süreçtir. Salgın ölüm kalım endişesiyle insanların evlerine kapanmasına yol açmakla kalmadı, tüm hayata darbe vurdu. Türkiye bu süreci en az hasarla yaşayan ülkeler arasında. Kısmet olursa önümüzdeki hafta salgının dünyadaki seyrini anlatmaya çalışacağım” değerlendirmesinde bulundu.

ÖLÜM ORANLARI ÖNLEMLERE RAĞMEN NEDEN 65 YAŞ ÜSTÜNDE YÜKSEK ÇIKIYOR?

Dün 17 kişinin daha aramızdan ebediyen ayrıldığını, böylece ölüm oranının 4 bin 746’ya çıktığını, 36 bin 541 teste karşılık 922 vakanın saptandığını, 2 bin 241 kişinin de Kovid19’ız sırtını yere getirdiğini vurgulayan Bakan Koca, “bizi yanıltan oranın yüksekliği… 1 Nisan öncesi toplam vakanın içindeki 65 yaş sütü oranı yüzde 15,7 idi. Kısıtlama sonrası bu oran yüzde 7.5’a düştü. Yani yarı yarıya düştü. 1 Nisan öncesi gibi olsaydı, bu sayı iki katına kadar çıkmış olacaktı, sayı belki 10 binlere yakın olurdu” dedi.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.