“Oğuzhan’dan Doğan Şehir Bucak” kitabını ben Bucaklıyım diyen herkesin okuduğunu, en azından kendinden bir şeyler bulabilmek adına incelediğini düşünüyorum. Benim çocukluk yıllarımın amentüsü bu kitap Hasan Konu Hocamın muazzam bir inceleme araştırma eseridir. Bana kitap okuma sevgisini aşılayan aynı zamanda amcam olan Osman Oktay’la hazırladıkları bu kent ansiklopedisini 16 yıllık mazisine rağmen dönüp dönüp okuma ihtiyacı hissederim.
Bahse konu kitaba eş değer Yitik Dünün Tanıkları (Hasan Konu-Osman Oktay), Futbolun Kasabalı Yılları (Osman Oktay) ve son olarak yayınlanan Yüreğim Yaz Dedi (Hasan Konu) adlı eserleri de okuyunca artık bir kentin kazandığı böylesine yapıtlara mı sevinsem yoksa zabıt altına alınmış olsa da gözümüzün önünde kaybolan değerlere mi üzülsem demeye başladım.
Bu konu çevremdeki dostlara, ziyalılarımıza ve aksakallarımıza açılınca da benzer tedirginliklerin hatta öğrenilmiş çaresizliğin belirtilerini müşahede ettim.
İşte bu yüzden genç arkadaşlarımızla bir dernek kurduk. Bucak’ta aydınlanmacı, ilerici niteliğe sahip bir felsefeyle değerler hareketi oluşturalım dedik ve bu sebeple derneğin adını Toplumsal Kalkınma ve İlerleme koyduk.
Değerler Hareketimizin önceliği çeşitli sivil toplum çalışmaları içinde yer almış olsak da Bucak Evi’ni kurmaktı. Bir yılı aşkın süre geleneksel niteliğe sahip bir ev aradık. Toplumsal hafızayı diri tutacak, anıların ayakta kalacağı bu evde atalarımızın, ecelerimizin, babalarımızın, analarımızın gündelik hayatını nasıl geçirdiğini ve toplumsal dönüşümün ne kadar hızlı bir biçimde olduğunu göstermek istedik. En nihayetinde sona geldik diyebiliriz. Çok eski olmasa da geleneksel yapıya sahip diyebileceğimiz bir ev bulduk.
Sıra aksakallarımıza, aksaçlılarımıza geldi. Hatıralardan kopmak zordur ama hatıraları daha büyük kitlelerle paylaşmak gibi bir erdemi de ıskalamamak gerekir inancını taşıyoruz.
Hatta fikir vermek için hatıratımızda ucundan yakaladığımız geleneksel eşyaları buraya yazalım dedik. Belki adının ve anılarının Bucak Evi’nde yaşamasını isteyen sağduyulu büyüklerimiz çıkar ve bizlere saydığımız bu eşyaları ulaştırır.
Geyikli Duvar Kilimi, Sarı Süpürge, Gaz Lambası, Kur’an Çantası, Dantel Örtü, Bakır İbrik, Güğüm, Kuzine, Sini, Çeyiz Sandığı, Paspas, Hurç, Divan, Haranı, Yaba, Dirgen, Küp, Testi, Kirman, Tahta Halı Tezgâhı, Tel Dolap, Isgıran, Sütlük, Çömlek, Kazan, Ekmek Sacı, Tokuç, Çul, Halı, Kilim…
Kim bilir daha neler neler var ama bunu bizlere hatırlatacak ve diğer nesillere de aktarılmasını sağlayacak ziyalı, erdemli, kültür sahibi insanlarımıza çağrımızdır. Gelin el ele verelim ve bu Bucak Evini, hülasa geçmişimizi yeniden anılarla dolu eşyalarınızla inşa edelim. Esenlikle…
Av. Ahmet Sedat OKTAY
İletişim:
Dernek Başkanı Mustafa Kart: 0 554 894 50 80
Serenler Yapı Denetim Cumhuriyet Caddesi Bucak/ Burdur
Ahmet Sedat Oktay: 0 541 224 37 27
Maraton İş Merkezi Kat 3 No: 304 Bucak/ Burdur
Mustafa Bütün: 0 507 814 52 10
Reisin Yeri, Cumhuriyet Caddesi Bucak/ Burdur