Corona virüsü karşısında birçok Çinlinin yaşadığı Burdur ne durumda?

Kendisi küçük ama tahribatı büyük yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını vatandaşları tedirgin ediyor

Pek çok ülkeyi etkisi altına alan ilk defa Çin’in Vuhan Eyaletinde 12 Aralık 2019 tarihinde saptanan Coronavirüs için risk devam ediyor. Ciddi boyutta akut üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını karşısında birçok Çinlinin yaşadığı Burdur’da yetkililer ve sağlık kuruluşlarının hangi tedbirleri aldığı merak konusu oldu.

Dünya Sağlık Örgütü’nce soğuk algınlığı semptomlarıyla başlayan ve çok tehlikeli sağlık problemlerine neden olan geniş kitlelere yayılamamış,  ancak daha ölümcül olan ve enfekte olanların üçtü berini öldürdüğü belirtilen MERS ile 2002-2003 yılları arasında yine Çin’den dünyaya yayılmış ve 800’e yakın insanın hayatını kaybetmesine neden olan SARS virüsleriyle aynı aileden tanımlanılan Coronavirüsü, tüm dünyaya yayılma eğilimi gösteriyor. Bu kapsamda çok sayıda Çinlinin yaşadığı Burdur’da durum ne? Tedbir alınıyor mu? Neler yapılıyor? Yaptığımız soruşturmada Burdurlu vatandaşların bu konularda tedirgin ve kaygılı olduğu görüldü.

CORONA ADI NEREDEN GELİYOR?

Mikroskobik şekli, ışık huzmesi şeklinde bir taca benzetilen, bu nedenle Latince taç anlamına gelen Corona olarak adlandırılan, Çinli yetkililerin 7 Ocak’ta tanımladığı ve 2019-nCoV olarak adlandırdığı, daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir tür olan, insandan insana bulaşan Coronavirüsü, ilk ortaya çıktığı yer olan Vuhan kentinin Çin Hükümetince adeta kilitlenmesine sebep oldu.

Belirtileri, öksürük, nefes darlığı, ateş, nefes almada zorlanma olarak belirlenen, birçok vakada zatürreye, şiddetli akut solunum sendromuna, böbrek yetmezliğine ve ölümlere neden olduğu ifade edilen Coronavirüsü karşısında Dünya Sağlık Örgütü, salgının, 2009 domuz gribi salgını, 2014 polio salgını, 2014 Ebola salgını, 2016 Zika salgını ve 2019’da yeniden hortlayan Ebola salgını olmak üzere 2005 yılından bu yana 5 kez küresel acil durum ilan edilen dünyada şu an için küresel acil durum yaratmadığını açıkladı.

NASIL BULAŞIYOR?

Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virüs içeren damlacıklar, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olduğu belirtilen yeni coronavirüsün bulaşması hakkında ntv.com.tr’ye konuşan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için 2 metreden yakın temasın gerektiğini söyleyerek, “bugüne kadarki bulgular yeni koronavirüsün insandan insana bulaşabildiğini göstermektedir. Ancak halen bulaştırıcılığın ne ölçüde olduğu bilinmemektedir. Salgının nasıl seyredeceğini belirleyen en önemli faktör virüsün insandan insana ne kadar kolay bulaşabildiği ve gerekli önlemlerin ne kadar başarıyla alınacağıdır. Bugünkü bilgiler ışığında yeni koronavirüsün et, süt, yumurta vb. ürünlerin yenmesiyle bulaşmadığı söylenebilir” değerlendirmesinde bulundu.

AKSARAY’DA TEDBİR AMAÇLI ÇİNLİLER HASTANEYE ALINDI

Fotoğraf: DHA

Türkiye’ye de yayılma tehlikesi bulunan Coronavirüs salgını vatandaşlarda paniğe neden oluyor.

Bu kapsamda Aksaray’da ölümcül virüs şüphesiyle 10’u Çinli 12 kişi tedavi altına alındı.

Aksaray’da korona virüsüne karşı tedbir amacıyla hastaneye kaldırılan 10’u Çinli 12 kişinin tedavisi devam ediyor.

Kapadokya turu kapsamında Sultanhanı ilçesine gelen Çinli 10 kişilik turist kafilesi ve 2 Türk vatandaşının korona virüsüne karşı tedbiren kaldırıldığı Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki tedavileri yataklı serviste sürüyor.

Öte yandan hastane personeli, turistlerin çantalarını tur şirketinin minibüsünden alarak hastaneye taşıdı.

BİRÇOK ÇİNLİNİN YAŞADIĞI VE ÇİNE

GİDİP GELDİĞİ BURDUR’DA HANGİ TEDBİRLER ALINIYOR?

Ciddi boyutta akut üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını karşısında birçok Çinlinin yaşadığı ve Çin’e gidip geldiği Burdur’da yetkililer ve sağlık kuruluşlarının hangi tedbirleri aldığı kamuoyunda merak ve endişe konusu oldu.

KORUNMA TEDBİRLERİ

Birleşmiş Milletler virüsten korunmak için insanlara, ellerini sık sık alkol bazlı bezle silmelerini veya ılık su ve sabunla yıkamalarını, hapşırırken veya öksürürken ağızlarını ve burunlarını kapatmalarını, ateşi olan veya öksüren kişilerle yakın temastan kaçınmalarını, ateşlenme, öksürük ve nefes almakta zorluk çekilmesi durumunda hemen bir sağlık merkezine görünülmesini, çiğ ve az pişmiş hayvansal besinlerden kaçınılmasını tavsiye ediyor.

Coronavirüsü kapmış hastaların ölüm anı görenleri dehşete düşürüyor

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.