Türkiye’nin, ABD hâkimiyet alanına dalmasının (Fırat Kalkanı’nın) dördüncü yılı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 24 Ağustos 2016’da Fırat Kalkanı Harekâtı’nı başlattı. Ondan sonraki harekâtlara da ortam hazırlayan harekâtla kahraman Mehmetçik, yedi ay gibi bir sürede canice gösterilerinden dünyanın tir tir titrediği 3 binden fazla IŞİD’liyi etkisiz hale getirdi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK’nin) Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü IŞİD’e karşı Türkiye’nin Suriye’de terör örgütlerine yönelik ilk sınır ötesi operasyonu olan ve ondan sonraki harekâtlara da ortam hazırlayan Fırat Kalkanı Harekâtı’nı başlatmasının üzerinden dört yıl geçti.

Suriye’de Türkiye sınırındaki yerleşim alanlarını kontrol altına alan, buralarda sivilleri göçe zorlayan ve uyguladıkları canice baskı ve zorbalıklarla binlerce sivilin evlerini korkuyla terketmelerine neden olan, daha sonra ellerindeki silahlarla sınır hattındaki Gaziantep ve Kilis’e yönelik saldırılar düzenleyen, ilerleyen süre içinde başta Türkiye olmak üzere çevre ülkelerde kolların bacakların havalarda uçuştuğu ve yüzlerce insanın öldüğü bombalı eylemler düzenleyerek dehşet ortamı yaratan IŞİD ve PKK/YPG başta olmak üzere terör örgütlerinin son olarak roket ve havanlarla Kilis’i tehdit etmeleri, Gaziantep’te bir düğünü hedef almaları ve onlarca kişinin ölmesine neden olmaları bardağı taşıran damla oldu. Türkiye Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51’inci maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı kapsamında, güvenliğini tehdit eden IŞİD başta olmak üzere Suriye’nin kuzeyinde mevcut teröristleri etkisiz hale getirmek ve sınır güvenliğini sağlamak için 24 Ağustos 2016’da Fırat Kalkanı Harekâtı’nı başlatma kararı aldı.  

Operasyonun ilk gününde, Gaziantep’in Karkamış ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Cerablus ilçe merkezi, 23 Şubat 2017’de ise Bab ilçe merkezi IŞİD’den kurtarıldı. Harekâtla, 2 bin 55 kilometrekare alana yayılmış yerleşimler 217 gün içinde terörden arındırıldı.

Kahraman Mehmetçik Fırat Kalkanı Harekâtı ile yedi ay gibi bir sürede 3 binden fazla IŞİD’liyi etkisiz hale getirdi. Harekâtta 72 Türk askeri de şehit oldu. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, 29 Mart 2017’de harekâtın bittiğini duyurdu. İki gün sonra da Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, harekâtın başarıyla tamamlandığı ifade edildi.

Harekâtın tamamlanmasının ardından TSK, bölgenin güvenliğini sağlamaya ve terör nedeniyle yerinden edilen sivillerin geri dönmesi için gerekli koşulları oluşturmaya odaklandı. Türkiye’de eğitilen yerel polis güçleri, bölgede göreve başladı. Yoğun çatışmaların ardından harabeye dönen kentlerde, Türkiye tarafından altyapı çalışmalarına da başlandı. Söz konusu kentler, Türkiye’nin çabasıyla restore edildi ve birçok noktada savaşın izleri silindi.

Türkiye’nin Suriye’de terör örgütlerine yönelik ilk sınır ötesi operasyonu olma özelliğini taşıyan Fırat Kalkanı Harekâtı, hem terör örgütü IŞİD’in bölgedeki faaliyetlerine son verdi hem de yerlerinden edilmiş sivillerin geri dönmesine yardımcı oldu. Hayatın normale dönmesi için sağlık, eğitim ve hizmet alanlarında da Türkiye’nin yoğun katkıları sayesinde bölgenin nüfusu 2 milyonu buldu.

Fırat Kalkanı Harekâtı ile terör örgütlerinden temizlenen bölgelerde hayat normalleşirken, sözde kantonlarının birleştirilmesi engellenen terör örgütü PKK/YPG unsurları, işgal ettikleri Afrin bölgesinden Türkiye’ye saldırılarını sürdürdü. Afrin ve çevresinden saldırılar düzenleyen teröristlerin de etkisiz hale getirilmesi için Türkiye, 20 Ocak 2018 tarihinde Fırat Kalkanı Harekâtı’nda şehit olan 72 askerin anısına, 72 savaş uçağı ile terör hedeflerini bombalayarak, Zeytin Dalı Harekâtı’nı başlattı. 57 gün süren harekâtın ardından Afrin de teröristlerden temizlendi, güvenli hale getirildi. Burada da yapılan inşa çalışmalarının ardından sivillerin geri dönüşü desteklendi. (AYDINLIK)

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.