
Zaman zaman sokak hayvanları üzerinden hedef alınan Burdur Belediyesi’nden Hayvan Hakları Günü’nde anlamlı bir teşebbüs: Barınağa mama makinesi kuruldu
Burdur Belediyesi Başkanı Ali Orkun Ercengiz sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla, Hayvan Hakları Günü’nde sokak ve barınaktaki canlar için mama makinesi kurulduğunu açıkladı.
Hayvanlarla ilgili derneklerin birleşerek Hollanda’nın başkenti Lahey’de kurdukları Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nun, 1931 yılında Floransa’da toplanarak dünyada yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere ilan edilen 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde Burdur Belediyesi’nden can dostlarına anlamlı bir jest geldi.
Yeni barınma bölümleriyle göz dolduran Burdur Belediyesi Hayvan Barınağı’nda kullanılmak üzere mama makinesi kuruldu. Mama makinesinde yemek atıkları değerlendirilecek. İthal mamalara bağımlılıktan ortadan kalkacak ve öz kaynaklar kullanılacak Ayrıca ihtiyaç fazlası hayvanseverlere servis edilecek.
Kimilerinin burun kıvırdığı, kimileri tarafından da toplumsal-siyasal mücadeleden kaçmanın aracı haline getirildiği hayvan hakları nelerdir?

15 Ekim 1978’de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirisine göre 15 maddede hayvan hakları
1. Bütün hayvanlar eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler. 2. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir canlı türü olan insan, öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır. 3. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır. 4. Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır. 5. Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir. 6. İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır. 7. Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir. 8. Hayvanlara fiziki ya da psikolojik acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir. 9. Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır. 10. Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır. 11. Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur. 12. Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur. 13. Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır. 14. Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır |
Hiçbir canlı şiddeti ve kötü muameleyi hak etmez. Hayvanlar bizim en yakın dostlarımızdır.
Hayvanlar kendi yaşam alanlarını koruyamaz ama biz koruyabiliriz. Hayvan dostlarımız için kapımıza bir kap su koymayı unutmayalım.
#4EkimHayvanlarıKorumaGünükutluolsun!