AKP, eğitimi yamalı bohçaya dönüştürdü

2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı sonlandı.

Eğitim, “ben yaptım oldu”cu anlayışa teslim oldu.

Yapılan değişiklikler, tamamen ideolojik bakış açısıyla kâğıt üstünde cereyan etti.

Çağdaş, bilimsel ve laik eğitimin yokedilmeye çalışıldığı bir süreç yaşandı.

17 yıllık AKP iktidarları boyunca 15 kez Bakan değişikliği oldu; her gelen Bakan’la birlikte 7 kez sistem değişikliğine gidildi; yapılan her değişiklik beraberinde çözümsüzlüğü getirdi.

Yılsonu eğitim değerlendirmesini aldığımız Eğitim İş Burdur Şubesi Başkanı Erkan Putgül’ün eğitim sorunlarıyla ilgili olarak ağzından tane tane çıkan sözcükler birer alev dalgası gibi…

“Dernek ve vakıflarla imzalanan protokoller, eğitimin özelleştirilmesi, karma eğitim karşıtı uygulamalar, ikili öğretim, taşımalı eğitim, derslik açıkları, kalabalık sınıflar, altyapısı yetersiz okullar, öğrencilerin tarikat ve cemaatlerin yurtlarına mahkûm edilmesi, çocukların örgün eğitim dışına itilmesi, sınav sistemlerinde ve müfredattaki değişiklikler, mülakata dayalı sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik, öğretmene yönelik şiddetin sürmesi, ataması yapılmayan öğretmenler sorunu gibi çok sayıda sorun maalesef bu öğretim yılına damgasını vurmuştur.”

Putgül’ün açıklamalarının satırbaşları şöyle:

  • Eğitimde dinselleşme çabaları sürüyor.
  • Okullaşma oranı düştü.
  • Orta öğretimde öğrenciler açık liseye yönlendiriliyor.
  • Bütçeden yine eğitime pay yok
  • 2023 eğitim vizyonu beklentileri karşılamadı.
  • İkili eğitim ve taşımalı eğitim sorunu devam ediyor.
  • Daha fazla ara tatil içeren yeni takvim, başlı başına bir oyalama hamlesi
  • Yeni ortaöğretim modeli, eğitimde eşitsizliği derinleştirecek.
  • Öğretmenler geçim sıkıntısı ve mesleğe olan saygınlığın azalmasından şikâyetçi
  • Sözleşmeli ve ücretli öğretmen uygulaması ısrarı
  • Ataması yapılmayan öğretmenler sorununa ısrarla çözüm üretilmedi.

Son olarak Putgül şunları söyledi.

“Eğitim sisteminde yıllardır yaşanan sorunların, bakan değişikliğine, büyük reformlar gerçekleştirileceği vaadiyle açıklanan vizyon belgelerine rağmen, 2018-2019 eğitim öğretim yılında da artarak devam ettiği görülmektedir. Eğitimde yaşanan yapısal sorunlar karşısında MEB’in somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir amacının olmadığı, eğitimde yaşanan ticarileşme, özelleştirme ve dinselleştirme uygulamalarının hız kesmeden devam edeceği görülmüştür.

“Daha önce defalarca söylediğimiz gibi eğitim sisteminde yıllardır yaşanan sorunların aşılmasının, çocukların nitelikli bir eğitime ulaşabilmesini sağlamak için bugüne kadar izlenen bilimsel olmayan eğitim politikalarını tamamen değiştirmekten geçmektedir. Yaşanan karanlık tablodan çıkışın tek yolu ise eğitimin eşit, parasız, bilimsel, laik ve kamusal niteliğinin arttırılmasıdır.

“Eğitim-İş olarak, parasız, bilimsel, demokratik, laik, ulusal ve karma eğitim mücadelemize, Atatürk’ü ve devrimlerini anlatmaya, haksızlığa, hukuksuzluğa maruz kalmış tüm eğitim emekçilerinin yanında olmaya devam edeceğiz. Yolumuz çağdaş uygarlık yoludur, yolumuz Cumhuriyet yoludur ve bu yoldan asla dönmeyiz.”

Değerlendirmenin tamamını okumak için tıklayınız

[3d-flip-book mode=”thumbnail-lightbox” urlparam=”fb3d-page”
id=”12654″ title=”false” lightbox=”dark”]

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.