Ankara’daki toplu hayvan katliamına Veteriner Hekimler Odası’ndan tepki

“10 milyon sokak hayvanı ölüm korkusuyla yaşıyor!”

Ankara’daki toplu hayvan katliamına tepkiler sürüyor. Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, “TBMM’de bekleyen hayvan hakları kanunu acilen yasalaştırılsın’ dedi.

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, dün gece ajanslara düşen ve tüm Türkiye’yi ayağa kaldıran ve vicdanları sızlatan hayvan ölümleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Meclis’te bekleyen hayvan hakları kanununa atıfta bulunarak, “acilen yasalaştırılsın” dedi.

“Çok vahim bir durum ile karşı karşıyayız. Sahipsiz, sokaklarda yaşamak zorunda kalan 7 tane köpek katledilmiş. Sayısı tespit edilemeyen birçok hayvanda Veteriner kliniklerimizde tedavi altındadır. Yaşanan katliamı şiddetle kınıyoruz. Olayın faillerinin bir an önce yakalanıp adalet önünde hesap vermesini istiyoruz” diyen Tanrıverdi, “hayvan öldürmekle insan öldürmenin arasında fark yoktur. Tüm siyasi partilere ortak çağrımızdır. TBMM’de bekleyen hayvan hakları kanununu acilen yasalaştırın. Hayvana şiddet uygulayan istisnasız herkes en ağır şekilde cezalandırılsın. İnsan öldüren bir kişi hangi şekilde yargılanıyorsa, hayvan katleden insanlarda o şekilde yargılansınlar” şeklinde talep de bulundu.

Aydınlık haberine göre, Başkan Tanrıverdi şunları söyledi:

“Türkiye genelinde 10 milyon civarında sokak hayvanı bulunmaktadır. Üzülerek söylüyorum ki; tüm sokak hayvanları katledilme ile karşı karşıyadır. 10 Milyon hayvan her an ölüm korkusu ile yaşamaktadır. Batıkent’te yaşanan olayın aynısını tüm ülkemizde farklı il ve ilçelerde her an duyabiliriz.

“Maalesef Belediyelerin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sahipsiz sokak hayvanlarının yaşamları için ayırdıkları bütçe yetersizdir. Veteriner Hekimler olarak Devletin bütçesinin yetersizliğinden kaynaklı sorunlar nedeni ile sürekli vatandaş ile tartışma halindeyiz. Size soruyorum, yeterli sayıda barınak yok ise, yeterli sayıda Veteriner Hekim istihdam edilmiyor ise, hayvanların sağlığı, bakımı, beslenmesi için yeterli ilaç, aşı, yiyecek alınmıyorsa bu mesele nasıl çözülecek?

“Vatandaş gönüllülük esasına dayalı olarak sokak hayvanlarına bakmaya, beslemeye çalışmaktadır. Fakat bu sürdürülebilir bir politika değildir. Devlet acilen bu sorunu milli mesele haline getirmeli ve geniş kapsamlı bir toplantı yapmalıdır.”

Başkan Tanrıverdi Odalarının taleplerini şöyle sıraladı:

– Tüm ülke genelinde sokaklarda yaşayan hayvan sayısı tespit edilsin

– Belirlenen sayı üzerinden gerekli maddi bütçe acilen ayrılsın

– Veteriner Hekim istihdamı artırılsın,

– Veteriner Hekim Odalarının kontrolünde özel veteriner klinikleri ile yapılacak anlaşmalar sonucunda sokak hayvanlarının sağlığı, bakımı için ayrılan bütçeden kliniklere pay ayrılsın

– Hayvansever derneklerinin faaliyetleri, çalışmaları İçişleri Bakanlığı tarafından yeniden incelensin. Sıkıntı, sorun, usulsüz harcama tespit edilen dernekler acilen kapatılsın

– Hayvan hakları yasası TBMM’de bekletilmesin. Bir an önce yürürlüğe girsin

– Hayvana şiddet yasası ayrıca hazırlansın. İnsan öldüren kişi ile hayvan öldüren insan aynı cezayı alsın. Hayvana şiddet uygulayan, hayvanı darp eden, hayvanı yaralayan insanlar kalıcı ve caydırıcı hapis ve para cezası alsınlar

– Hayvan sevgisi, temel hayvan sağlığı, bakımı, hayvana karşı davranış gibi dersler tüm okullarda ders olarak okutulsun. Çocuklarımıza küçük yaşta hayvan sevgisi ve onların yaşam haklarına saygılı olmayı öğretelim ki büyüdüklerinde şiddet uygulamasınlar.

– Hayvana şiddetin durdurulması, hayvan sevgisinin artırılması, vatandaşa hayvan haklarının öğretilmesi için kamu spotları, tanıtım kampanyaları, eğitim seminerleri düzenlensin.

– Hayvanı önce sahiplenip, bir süre sonrada sokağa bırakan kişilere hapis cezası verilsin.

KİTABIM: “ATA ETİ, İTE OTU!”

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.