Burdur Gölü’nün yüzeyinde sarı renkli adacıklar oluştu

Burdur Gölü’nün yüzeyinde iki gündür varlığını sürdüren sarı renkli adacıklar görenleri hem şaşırttı hem de tedirgin etti.

Burdur Gölü iki gündür sarı renkli adacıklarla kaplandı. Kıyıya yakın kesimlerde daha yoğun olan oluşum görenleri şaşkınlığa sürükledi. Bir yandan da kaygıya sebep oldu.

Yaptığımız araştırma ve soruşturma sonucu öğrendik ki, yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte göl suyunun derinliklerinde sıcaklığın eşitlenmeye başlamasıyla birlikte su altüst olmakta, su katmanları birbiriyle karışmaktadır. Yani üst katmanlardaki soğuk sular alt katmanlara inerken alt bölümlerdeki sular üst kısımlara hareket etmektedir.

Bu hareket sürecinde üst kısımlara yönelen suyun bileşiminde suda çözünmüş mangan bileşikleri de bulunmaktadır. Rüzgâr ve dalga hareketlerinin havadaki oksijeni suya karıştırması sonucu, aşama aşama mangan oksidasyonu vuku bulur. Oksitlenen elementler çökelir. Alt tabakalara ulaşan oksitlenmiş elementler oksijen yokluğundan tekrar çözünebilir forma dönüşür. Bazı demir ve mangan bileşikleri, bakterilerin de yardımıyla tedricen oksitlenir. Gölün alt tabakalarında yer alan (algler, yapraklar, bitki türleri ve benzerlerinden oluşan) organik maddelerin ayrışmaları, anaerobik (havasız) koşulların oluşumuna neden olur. Suda yükselen demir ve mangan bileşikleri suyun renginin bozulmasına, örneğimizde olduğu gibi sarı renk almasına sebep olmaktadır.

[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page" 
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.