Burdur halkının teveccühünü aldık; milletvekili çıkaracak sayıya ulaştık

Uzun ve hengâmeli, sancılı bir olağanüstü kurultay sürecinin ardından Meral Akşener tarafından kurulan İyi Parti’de 24 Haziran seçimlerinin ardından sönen umutlar ve beklentilerle başarısızlık yoğun bir tartışma ortamı yarattı; birçok istifaya sebep oldu. Partinin ülkücü hareketten gelen kurucuları Hediye Akdere’nin “Ülkücüler tasfiye ediliyor” şeklinde istifa çıkışı ve Akşener’in sınıf arkadaşı da olan Hayrettin Barut’un istifası bu tartışma ortamını alevlendirdi. Bu arada MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın da “İyi Parti’ye gidenler tekrar kendi yuvaları MHP’ye gelecektir” açıklaması kafa karışıklığına neden oldu. Bütün bu gelişmeleri Burdur yerelindeki somut durumu İyi Parti Milletvekili adayı, kamuoyunda “Burdur’da kazandı; yurt dışı oylarla kaybetti” şeklinde algılanan Osman Kurt ile konuştuk.

7-8 aylık bir parti yüzde 10 alarak Meclis’e girmeyi başarmasının başarılı olduğunun kanıtı olduğunu vurgulayan İyi Parti Burdur Milletvekili adayı Osman Kurt KıvılcımHaber’e konuştu.

İşte KıvılcımHaber’in soruları ve Osman Kurt’un cevapları!

  • Burdur’da kazandınız, yurt dışında kaybettiniz. Ne düşünüyorsunuz? Duygu ve düşüncelerinizi anlatır mısınız?

BURDUR’DA MİLLETVEKİLİ ÇIKARACAK SAYIYA ULAŞTIK

Yurt dışı oylar malumunuz 3 seçimdir uygulanıyor. Bizler Burdur halkının teveccühünü aldık. Ben herkese teşekkür ediyorum. Biz Burdur’da milletvekili çıkaracak sayıya ulaştık. Amacımız bu değildi ama –biz 1+1+1 olması noktasında çaba sarfettik- halkımız böyle takdir etti. Yurt dışı oyların başkanlık noktasında kullanılmasında bir tereddütümüz yok, olmasında bir sakınca da yok ama yerel yöneticileri seçme noktasında doğru bulmuyoruz. Mesela görevli polis arkadaşlar, Cumhurbaşkanlığı için oy kullandılar; milletvekilliği için seçim bölgeleri olmadığı için oy kullanamadılar. Biz yurt dışı oyların da aynı mantıkla düşünülme4si ve değerlendirilmesi gerektiğini düşündük; düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili itirazlar yapılacaktır ama bir şey çıkacağını da düşünmüyorum işin açığı.

-Siz seçim sonuçlarına itiraz yaptınız değil mi?

-Geçersiz oylar açısından yaptık ama hepsini reddettiler.

-Yani sayım falan yapmadılar mı?

-Hayır, yapmadılar.

  • Başarısızlığın sebeplerini saptadınız mı ülke çapında; nelerdir bunlar?

6 AYLIK BİR PARTİYİZ; YÜZDE 10 OY ALARAK MECLİS’E GİRMEK BAŞARIDIR

Önce şunu belirleyelim. Biz 6 aylık bir partiyken seçimlere girdik. Ama beklentilerimiz daha yüksekti. Ancak olmadı. Gelinen noktada çok mu kötüyüz; hayır değiliz. Burdur’u ayrı tutarsak, bölgeyi; Burdur, Isparta, Antalya’yı- parti olarak yüzde 10’lara yaklaşmış bir oy oranı…  Genel Başkanımızın yüzde 7’lerde bir oyu var. Özellikle son zamanda karartma, bunun topluma ulaşmaması, bilinçli olarak bizi terör örgütleriyle bağdaşlaştırma toplumda karşılık gördü. Bundan dolayı bir miktar zarar çektiğimiz doğru. Başarısızlık değil ama aldığımız oyun biraz düşük olmasının sebebi bana göre bu. Hakkımızda yapılan kara propagandanın savunmasını yapamamak.

-Reis adayınızın ana dilde eğitimle ilgili söylemleri var. Bunun zararlı olduğunu düşünmüyor musunuz?

-Tabii ki olmuştur. Ana dilde eğitim veya bu tür şeyleri veren biz değiliz. Memlekette açılımları yapan da biz değiliz. Bunların zararı varsa şu ki iktidarın çoktan değişmesi lazımdı. Zararı vardır mutla ki ama biz kalkıp da kimseyle açılım pazarlığına oturmuş değiliz. Pazarlığa oturmayı da kabul etmedik. Ama gene söylüyorum; İttifak içindeki bazı söylemleri bize de malettiler. Bunların zararı da oldu.

  • Bu kapsamda 3. Soru; ülkücü oylar son anda yuvaya döndü, nedenlerini düşündünüz mü?

ÜLKÜCÜ OYLARIN YÜZDE 80’İ BİZDE

Burdur yerelinden gidersek ülkücü oyların yüzde 80’inin bizde kaldığını düşünüyorum. Gelmeyenler var elbette. Onların da kendilerince bahaneleri oldu. Deminki sorduğunuz sorular gibi, HDP’yle yakınlaştınız gibi… Kara propagandanın etkisinde kaldılar.

-Biliyorsunuz bununla ilgili broşürlerde dağıtıldı Burdur’da.

Broşürler de dağıtıldı. Sayın Genel Başkanımızın ağzından bu tür laflar hiçbir zaman çıkmadı. Ama çıkmış gibi lanse ettiler. Biliyorsunuz bizim toplumumuz sadece televizyondan bilgi alır. Araştırma yapmaz. Ülkücü oyların bir kısmı gitti. Bir de AK Parti küskünlerinin MHP’ye oy verecek, dolayısıyla MHP milletvekili çıkaracak propagandasının etkisi oldu. Bu propaganda biraz karşılık buldu. Hakikaten AK Parti’nin küskünleri oraya gitti ama milliyetçi taban bizde olduğu için aldıkları oylar sadece onlarla sınırlı kaldı. Birçok arkadaşımızla konuşuyoruz, kendileri de sonradan pişman oldular ama iş işten geçmiş oldu.

  • Soldan iyi oy aldığınız gözüküyor. Yerel seçimlerde bun a sadakat gösterir misiniz?

BURDUR YERELİNDE SOLDAN OY ALDIK

Şimdi, yerel seçimler çok farklı. İttifaklar nasıl olacağı belli değil.

-İttifakların bittiği açıklandı.

Genel seçimlerle ilgili olarak evet.

Burdur yerelinde soldan oy aldık. Milliyetçi kesimden de oy aldık. Bir kısım AK Partiliden de oy aldık. Bu biraz çalışmayla alakalı. Biraz ekibimizin gayretleriyle oldu bu. Burada hazır fırsat düşmüşken özellikle kadınlarımıza çok teşekkür ediyorum. Onların çok çabaları oldu.

Yerel seçimler zamanı geldiğinde partimizin aldığı kararlara uyarız.

-Erkene alınacağını düşünüyor musunuz?

Kanun çıkması lazım biliyorsunuz. Bunu da çıkarabilirler şu an. Öyle bir sıkıntıları yok. Ben şahsen erkene alınacağını düşünüyorum ama Sayın Cumhurbaşkanı dün yerel seçimlerin erkene alınmayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı’nın dediğine itibar etmek zorundayız.

-Eylül’deki kurultaylarını Ağustos’a alıyorlar.

Bir hazırlıkları var. Genel seçimlerde de aynısını yaptılar.

-Erken seçimin özelliği de o Osman Bey.

Baskın seçim yapmaya çalıştılar ama bizim için çok farketmiyor. Yönetimimiz bu konuda hazırlıklı.

  • AKP’nin şahsınıza yönelik bir teveccühü olduğu kamuoyuna yansıdı. Bu konudaki tavrınız ne olur?

AK PARTİ’NİN ŞAHSIMLA İLGİLİ BİR TEVECCÜHÜ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

AK Parti’den mi varmış?

-Evet.

AK Parti’den bize bir teveccüh olacağını ben düşünmüyorum.

-Yani gel adayımız ol deseler ne yaparsınız?

-Sanmıyorum öyle bir şey olacağın ı. Her siyasi partinin bir aday çıkarabilecek kapasitesi var. Kaldı ki bu ülkeyi 16 senedir yöneten bir partinin olmayacak. Bizde de birkaç arkadaşımızın düşünceleri var. Zaman… Bekleyip göreceğiz.

  • Burdur halkına son bir mesajınızı alalım.

SÜREÇ BOYUNCA OLUMSUZ BİR DURUMLA KARŞILAŞMADIK; HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM

Kendilerine sandığa gittikleri için çok teşekkür ediyoruz. Bizlere verdikleri destek için ayriyeten teşekkür ediyorum. Süreç içinde gittiğimiz hiçbir yerde olumsuz hiçbir tepkiyle karşılaşmadık. Yani oy veren vermeyen için. Hepsi de bizi bağrına bastı. Özellikle merkezde vatandaşlarımızın bizlere destek olduğu açıklıkla ortada. Çok güçlü bir oyla seçimi bitirdik. Ama nasip değilmiş, yurt dışı oylarla seçimi kaybettik. Yeni seçilen milletvekillerine de çalışmalarında başarılar diliyorum.

-Teşekkür ederim.

-Rica ederim. Ben de teşekkür ederim.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.