
Burdur Gazeteciler Cemiyeti ve Burdur İnternet Gazeteciler Derneği eşgüdümünde Antalya Manavgat Sunis Otel’de Burdur Belediyesi’nin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle düzenlediği Burdur Yerel Basın Çalıştayı’nda gazeteciler bir yandan mesleki sorunlarının çözümünde bilgilendiler diğer yandan 3 gün 2 gece stres atarak moral ve motivasyon kazandılar; enerji biriktirdiler.
Türkiye’miz gibi basın dünyası da zor bir süreçten geçiyor.
Ekonomik kriz bütün toplum kesimlerini kasıp kavuruyor.
2018 Ağustos’unda başlayan ve bir anda ekonomiyi cenderesine alan döviz depreminin etkileri hala sürüyor.
Özellikle yazılı basın soluk alamaz duruma girdi.
Kâğıt ve döviz krizi ülke çapında basını yaktı kavurdu.
Ne yazık ki, basın döviz ejderhasının ağzından çıkan alevlere yem edildi.
Birçok yerel gazete kapıya kilidi vurdu.
Binlerce basın emekçisi işsiz kaldı.
Bu gerçeği, Eylül ayında 25 kentte 25 yerel gazetenin ortak deklare ettiği bildiride daha somut olarak, basın çığlığı, basın feryadı olarak gördük.
Dün de Burdur’da 3 yazılı basın organı aynı çığlıkla yayın yaptı.
“Yerel basına sahip çık Burdur!”
“Gazeteler yaşayabilsin, gazeteciler çalışabilsin!”
Bu bir çığlık, bir feryattır.
Bu esnada bir gerçeği daha gördük.
Bu olaylardaki gelişmeler, BİGAD olarak bizim 6 yıl önce Gülçin İlci Gazetecilik Yarışması’nın ilkinde ilan ettiğimiz “kâğıt ölüyor” sürecini, siyasi iktidarın krizi de kullanarak ivmelendirdiğini gösterdi.
Bu şartlarda, gazetecilerin bunaldığı bugünkü ortamda Burdur Belediyesi’nin düzenlediği, Burdurlu gazetecilere stres atma imkanı verecek olan 2 gece konaklamalı 3 günlük çalıştay etkinliği Cuma öğleden sonra başladı.

Cuma akşamüzerine kadar Sunis Otel’e gelen Burdurlu gazeteciler geceleyecekleri odalara yerleştirildiler. Akşam animasyon ve müzik eşliğinde gönüllerince eğlendiler.
Cumartesi çalıştay için otelin konferans salonunda biraraya geldiler.
Yerel basının sorunları ve çözüm önerileri konusunda, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Genel sekreteri 45 yıllık gazeteci, Antalya basın dünyasının duayen habercisi Haşmet Öyken konuşmacı olarak katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel yaptı.
Bu zamana kadar birçok kez 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinliği düzenlendiğini, ancak bu kez farklı ve güzel bir etkinlikle karşılaştıklarının altını çizen BGC Başkanı Kürşat Tuncel, “ilk defa turizm başkenti Antalya’da, Manavgat’ta Burdur Belediyesi’nin hazırladığı farklı bir konseptte birlikteyiz. Ailelerimizle de birlikte olma fırsatı yakaladık. Biliyorsunuz biz gazetecikler bu işi yapıyorken, ailelerimizi, yakınlarımızı ihmal ediyoruz. Dün akşam ki ortam da şunu gösterdi ki, aslında bizim daha çok bir araya gelmeye, bu tür ortamlı çoğalmaya ihtiyacımız var” dedi.
Mesleki ve ekonomik sorunlara değinen Başkan Tuncel şunları kaydetti:

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, sorunlarımızı dile getirmek için bir fırsat. Böyle günler öyle anlam kazanıyor. Meslek açısından çok zorlu bir süreçteyiz. Yazılı basın başta olmak üzere, ilan gelirlerimizi azaldığı, mesleki sorunlarımızın hat safhada olduğu bir süreçteyiz. Bir yanda n da teknolojik gelişmelerle baş başayız. Dünyada ve Türkiye’de gazetecilik kabuk değiştiriyor. Yeni medya düzeni pek çok yeniliği beraberinde getiriyor. Pek çok tehdidi de beraberinde getiriyor. Umuyoruz ki bu tür çalıştaylarda mesleğimizle ilgili çözüm yollarında mutabık kalıp o göre kendimizi yenileriz diyorum.
Burdur Belediyesi’ne bu etkinliği düzenlediği için bir kez daha teşekkür ederim. Komşu ilimiz Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekteri Haşmet Beye de bizi yalnız bırakmadığı için teşekkür ederim.”
Başkan Ercengiz yaptığı konuşmada, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle biraradayız. Gazeteci kardeşlerimizin her türlü sorunu, problemi, her geçen gün artan ve maalesef Türkiye’nin içinde bulunduğu Ortadoğu bataklığının yansımalarıyla gelen huzursuzluğu da üstüne koyduğumuz zaman en çok gazetecilerin bu durumdan memnun olmadığını görüyorum. Açıkçası değişen dünya içerisinde yerel medyanın, yerel gazetecilerin işi her geçen gün daha da zora gidiyor. İnternet gazeteciliğinin yaygın hale geldikten sonra görsel basının, yazılı basının kıymetini yitirmeye başladığını, ertesi güne çıkacak gazetenin haberinin çoktan eskidiğini, ertesi gün vatandaş o haberi gördüğünde bir hafta öncenin haberi mi diye kendi içinde sorgulandığı bir dönemi yaşıyoruz. Ancak birçok yapı içinde ben cemiyeti önemsiyorum” ifadelerini kullandı.
İkinci konuşmayı Burdur belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz yaptı.
Başkan Ercengiz, içinden geçtiğimiz süreçte siyasi kamplaşmadan gazetecilerin de nasibini aldığını ifade ederek, “son zamanlarda siyaset kurumunun kutuplaştırdığı ortamda maalesef gazetecileri fikri yazılarının ötesinde taraf olmaya zorlayan bir anlayışa götürdü. Günümüzde geldiğimiz noktada iş sadece reklam gelirlerinden öte birilerinin tarafı olarak ayakta kalmaya döndürdüğü bir dönemi yaşıyor gazetecilik. Çok zorlandığınız bir süreç. Bunun da farkındayız” diye kon uştu.
Başkan Ercengiz şunları söyledi:

“Seçim dönemlerinde sizlerin ya da medya üzerinden yaptığımız tanıtım çalışmalarında sizlerin meslek haklarını sizlere teslim etmek için bizler elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ama seçim süreçleri bittikten sonra üzülerek ifade etmek istiyorum ki, bu benim tarafın olsun olmasın doğrudan uzaklaştırılan yanlı yapılan haberlerin de toplum haber alma özgürlüğünü elinden alan bir anlayışın doğru olmadığını düşünüyorum. Bizler sizlerin mesleğinize saygı göstermek zorundayız. Eleştirilerinize katlanmak zorundayız. Eleştirilerinizin yanında hele bir de örnek getirilirse buna daha çok kulak kabartmak zorundayız. Bizler b unu yapabildiğimiz ölçüde ancak başarıya ulaşabiliriz. Bizim her söylediğimizin doğru olmadığını, ya da her uygulamamızın doğruyu temsil etmediğini de kabul etmek zorundayız. Ama diğer yandan baktığımızda da salt eleştiri olsun salt yıpratmak olsun salt tarafımız belli olsun mantığı yapılan gazeteciliği de inanın kabul etmek çok mümkün değil. İlgiyi azaltıyor. Birbirimizden uzaklaştırıyor. Biz çalışan gazetecilerin meslek icrası sonunda mutlaka bir ekonomik beklenti olacak. Ama bence en önemlisi şu olmalı. Bunun bir meslek olarak yapılabildiği alaylı da olsa mektepli de olsa ciddiyetinin ve sınırlarının farkında olarak yapılan ya da yapıldığı durumlarda yapan insanların ayrılması gerektiğine inanıyorum. Sarı basın kartı olan her gazetecinin de bu mesleği doğru yapmadığına inanıyorum.”
Konuşmalardan sonra panelde konuşmacı olan AGC Genel sekreteri Haşmet Öyken kürsüde yerini aldı. Öyken, gazeteciliğin karşı karşıya olduğu sorunlara değinen zaman zaman karşılıklı diyalog ve zaman zaman soru-cevap şeklinde konuşmasını yaptı.
Panelin sonunda etkinliğin anısına toplu fotoğraf çektirildi.
Başkan Ercengiz, Haşmet Öyken’e plaket takdim etti.

Haşmet Öyken de Başkan Ercengiz ve BGC’ne cemiyetinin bayrağını tekdim etti.

Ardından etkinliğe katılan gazetecilere Katılım Belgeleri verildi.
Cumartesi akşamı da gönüllerince eğlenen gazeteciler Pazar öğleye doğru otelden ayrıldılar.
[3d-flip-book mode="thumbnail-lightbox" urlparam="fb3d-page"
id="12654" title="false" lightbox="dark"]
- Kifayetsiz muhteris yöneticinin ülkesine ve halkına verdiği zarar
- Jandarma yangına yönelik devriye atıyor
- Erdoğan’dan çiftçiye yeni kredi paketi müjdesi
- Cuma’da ders gibi hutbe: “Kamu hakkı dokunulmazdır”
- Yazarımız, Sagalassos’ta tarihi dokudaki tahribatı altı maddede gösterdi
- Hükümet krizin yükünü emekçinin sırtına yükleme kararından vazgeçmiyor
- GÜNAH HARİTAMIZ
- Antalya Valiliği Mermerli Plajı Restorasyon İhalesinde skandallar bitmek bilmiyor