
Her yılın kendine özgü şartlarında, her ilin kendi peşrevine göre kutlanan, basın emeğinin bayramı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlamaları, Burdur’da Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’in önderliğinde Burdur Belediyesi Susamlık tesislerinde düzenlenen akşam yemeği ve eğlence programıyla başladı.
4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmî gazetede yayımlanışı, bu yasaya itiraz eden ve 3 günlük boykot ilan ederek gazetelerini yayınlamayan 9 gazete sahibine karşı çalışan gazetecilerin 3 günlük boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayınlamaları üzerine çalışan gazetecileri onurlandırmak amacıyla her yıl 10 Ocak günü kutlanan ve Türkiye’ye özgü bir özel günü olan Çalışan Gazeteciler Günü 81 ilde olduğu gibi ilimizde de çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı.

Bu kapsamda ilimizde ön alan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Susamlık tesislerinde il ve ilçe gazetecileriyle akşam yemeği ve akabinde eğlence programıyla bir araya geldi.
Programa Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, İYİ Parti İl Başkanı Faruk Erkan, CHP İl Başkanı İzzet Akbulut, CHP Merkez İlçe Başkanı Serkan Şimşek, Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel ve ildeki ve ilçelerdeki gazeteciler katıldı.

Etkinliğin başlangıcında CHP İl Başkanı, İYİP İl Başkanı ve belediye Başkanı birer konuşma yaptılar.
Daha sonra yemek ve eğlence programına geçildi.
Salgının da etkisiyle bir yıldır bunalan gazeteciler, müzik eşliğinde doyasıya eğlendiler, oyun havalarıyla coşup oynadılar.
CHP İl Başkanı İzzet Akbulut konuşmasında ülkemizde gazetecilerin hapishanelere atıldığını, basın hürriyetinin bulunmadığını, basın çalışanlarının özgürce çalışma ortamından yoksun bulunduğun u ileri sürdü.
Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yenigün Gazetesi İmtiyaz sahibi Kürşat Tuncel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün anlam ve önemi üzerine bir konuşma yaptı.
BAŞKAN ERCENGİZ’DEN GAZETECİLERE MÜJDE
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, yaptığı konuşmada çalışan gazetecilerin hangi zorluklar altında çalıştıklarını, hangi fedakârlıklara katlandıklarını bildiklerini belirterek gazetecilerin günlerini kutladı ve gazetecilere önemli bir müjde verdi.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü anlamı

1961 yılına kadar Türkiye’de kölelik şartlarında, güvencesiz çalışmakta olan gazeteciler, 1960 27 Mayıs ihtilalinin getirdiği hürriyet ve demokrasi ortamında bazı köklü haklara kavuştular.
GAZETECİLERİ KÖLELİK ŞARTLARINDAN, GÜVENCESİZLİKTEN KURTARAN 212 SAYILI KANUN
4 Ocak 1961 yılında kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 Sayılı Kanun” Resmi Gazete’de yayımlandı.
Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Yani basın emekçilerine yasal güvence getiriyor, kölelik şartlarında çalışma ortamını ortadan kaldırıyordu.

DOKUZ PATRON OLAYI
Bu yasayla kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmeyen, emekçileri köle gibi çalıştırmaya alışmış (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) adlı 9 gazete patronu, 212 Sayılı Kanununun ve Basın İlan Kurumu (BİK’in)
oluşmasına ilişkin 195 Sayılı Yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden ortak bir bildiri yayınlayarak, gazetelerini 3 gün kapattıklarını duyurdular.
“Dokuz Patron Olayı” olarak basın tarihine kara harflerle geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, harekete geçerek karşı hamleyle patronların çıkışını boşa çıkardı. Boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımladılar. Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı. 3 günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü bu olayın üzerine gazetecileri onurlandırmak için ortaya çıktı. 10 Ocak günü, 1961-1971 arasında 10 yıl Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlanmaya başlandı.

BAYRAMI GAZETECİLER ÇOK GÖREN 12 MART FAŞİTLERİ, GÜNDEN MEDET UMDU
Ardından 1971 yılında 12 Mart faşist darbesiyle gazetecilerin bazı haklarının budanması sonucu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak değiştirildi. Yani önce gazeteciler için bayram günüydü. Faşist darbecilerin himmetiyle gazetecilere “bayram” çok görüldü, “gün” e dönüştürüldü.
50 yıldır da “gün” olarak kutlanmaktadır.
- Ukrayna’da oyuncu değişikliği mi?
- ‘Kadına yönelik şiddet üretim seferberliğiyle çözülür’
- Bu kez gazetecilerin kendisi haber konusu oldu
- MAKÜ’lü Gastronomi Öğrencilerinden 2 Ayrı Madalya
- Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Öğrenciye yazarından 100 Kitap
- Emekli olan 41 yıllık başöğretmenin şahane uğurlanışı
- Türkiye 85 yıl sonra da Atatürk’ün aydınlattığı yolda…
- Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu MAKÜ Lavanta Tepesi’nde yapıldı