Burdur’daki 400 yıllık tarihi konakta yine usulsüz uygulama!

Üniversite yönetimi de bunu yaparsa bu ülkede ne kültür mirasını koruyabiliriz ne de bir kültür mirası bırakabiliriz.

Burdur’da 17. yüzyıldan kalma tarihi Taş Oda konağının avlusunda MAKÜ yönetimi tarafından yeniden demir doğrama ile sundurma inşaatına başladı.

Burdur’daki özgün sivil mimari yapı örneklerinden biri olan ve dönem özelliklerini yansıtan 400 yıllık tarihi konak, 2013 yılında yapılan protokolle Mehmet Akif Ersoy Üniversitesine devredilmişti. MAKÜ yönetimi, Mart 2021’de de benzer şekilde inşaata başlamış, uygulamalar izinsiz olduğu için suç duyurusunda bulunulmuştu.

Üniversite yönetiminin kahvaltı salonu ve kafe olarak işlettiği tarihi konakta 2021’de yapılan usulsüz uygulamaları gündeme getiren haberimizi okumak için tıklayınız.

Söz konusu haberimizin ardından MAKÜ Yönetiminin Mart 2021’de izinsiz başlattığı inşaat durdurulmuş, yapılan uygulamalar sökülmüş, sorumlular hakkında ise Kurul tarafından suç duyurusu yapılmıştı. Okumak için tıklayınız.

Ancak MAKÜ yönetimi tarihi konağın dokusunu bozacak uygulamalardan vazgeçmiyor. Koruma Bölge Kurulu’ndan “çatı ve oluk onarımı” için alınan izinle Taş Oda’nın avlusunda demir aksamlı sundurma inşasına başlandı. Kurul izni, sundurma inşasını kapsamıyor. Kurul kararında ayrıca çatı yalıtımı ile oluk uygulamasının detayının belgelenerek iletilmesi isteniyor.

MAKÜ’nün sorumluluğunda olan Taş Oda Konağı’nın dokusunu bozmadan ilgili yasa ve yönetmelikler kapsamında onarımlarla geleceğe taşınması önemli. Ancak yapılan bu tür usulsüz uygulamalar hem kültür mirasını yok ediyor, hem de toplumun koruma anlayışına bakışını olumsuz yönde etkilemeyi sürdürüyor.

Taş Oda’da yürütülen demir aksamlı sundurma inşaatı hakkında ilgili kurumların bir an önce harekete geçerek gerekli incelemeyi yapmasını, Kurul kararına aykırı işlemler varsa bununla ilgili de yasal ve idari işlemlerin başlatılması gerekiyor.

Güncelleme: Elimize ulaşan yeni bilgilere göre, Taş Oda’nın avlusuna bitişik binanın altındaki işyerini BURYÖV (Burdur Yüksek Okul Vakfı) satın almış. Ardından da o işyerini üniversite kiralamış. Bu işyerinden tarihi yapıya bir kapı açılmak istendiği belirtiliyor. Ancak kapı açılması için kat maliklerinin izninin alınmadığı öne sürülüyor. Tarihi dokuya gölge düşüren alüminyum bacalar da cabası…

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.