
Marmaris’te türbe sanıldı, adaklar adandı ama antik bir Yunan savaşçısını mezarı çıktı
Milli Eğitim’in bilimsel, laik ve Kemalist ilkeler ışığını söndürüp dini ağırlıklı metafizik ilkeler zeminine kaydırılmasının acı ve dramatik sonucu olarak, Marmaris’te yıllar boyunca türbe sanılarak adaklar adanan ve dualar edilen yapının, MÖ 3. (bazı kaynaklarda 5.) yüzyıla ait antik savaşçı Diagoras ve eşi Aristomakha’ya ait olduğu ortaya çıktı. Mezarda çıkan tüyler ürpertici binlerce yıllık not ise modern Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim ve kültür bakımından geldiği dramatik noktaya işaret etti.
Marmaris’te halk yıllarca bir türbe, yatır sandı. Adaklar adadı. Çaputlar bağladı. Dualar etti. Kapı eşiğine yüz sürdü. Ama iki yıl önce arkeologların yaptığı hafriyat ve araştırma dramatik bir sonuç ortaya çıkardı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kültür ve eğitim bakımından geldiği utanç verici yere işaret etti. Meğerse MÖ 3. -bazı kaynaklarda 5. yüzyıla ait antik bir savaşçının, Yunan Diagoras ve eşi Aristomakha’ya ait mezarmış!

Marmaris’te turistik Turgut Mahallesi’nde bulunan ve halkın ‘Çağ Baba’ türbesi olarak adlandırdığı, dualar edip adaklar adadığı piramit yapı, arkeologların 2 yıl önce bölgede yaptığı araştırma sonucu, M.Ö. 3. Ya da 5. yüzyılda, savaşçı Diagoras ve eşi Aristomakha’ya ait piramit mezar olduğu ortaya çıktı.
Türkiye’de ayakta kalabilen tek piramit mezar olan tarihi eser, kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki bir tepede yer alıyor. Mahalleye hâkim bir noktada kayalıkların üzerinde bulunan ve geniş bir alanı yüksekten gören mezara, yaklaşık 10 dakikalık bir tırmanışla ulaşılabiliyor.
Yüksekliği yaklaşık 6 metre, içi ise 3 metrekare olan, tavanı kubbe şeklindeki mezar, Mousoleum (mozole’ye) benzerliğiyle dikkat çekiyor. Farklı mimari tarzıyla bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken yapı, turizme kazandırılmayı bekliyor.

Piramit mezarın yazıtında eski Yunanca şu ifadeler yer alıyor:
“Siz beyaz dişli hayvanlar, her zaman size öngörülen yerde kalın. Çünkü ben en yukarıda her şeyi gözetleyeceğim ki hiçbir korkak adam gelip de mezara zarar vermesin. Çünkü bu, savaşta ölen ‘Diagoras’ isimli bir adamın ve örnek çocuklar yetiştirmesiyle kocasına sadakat anlayışıyla herkesten üstün, babasının Aristomakha olarak isimlendirdiği tanrılarla kıyaslanası karısının mezarıdır.”