Faizlerin yeniden yükselişinde sanayici etkisi

Döviz kurlarının şimşek gibi yükselerek finansal istikrarı tehdit etmeye başlayınca faizlerin son 2 ayda 675 baz puan artırılmasını, yüksek faizden en fazla şikayet eden kesim olan sanayicilerin talep ettiği ortaya çıktı. Sanayiciler bu faiz artış talebini, kur artışının yaratacağı tahribata karşı bir zorunluluk olarak düşündüklerini ifade ettiler.

2018 yaz sonundaki döviz depremini faiz silahı durdurmuştu.

Faizler bir anda yüzde25’lere tırmandı.

Uçan dövizin kanatları kırıldı.

2019 yılında gittikçe gerileyen faizler sonunda çakıldı.

Ancak 2020’de dövizin ateşi yeniden yükseldi.

Euro, bir ara 10 lira sınırına aştı;

Dolar da 9 lira sınırını…

Bir yandan da Kovid19 salgını dövizin ateşine benzin taşıdı.

İşte bu şartlarda maliye Bakanı’yla MB Başkanı değiştirildi.

Dövizin taarruzuna faiz silahı çekildi.

İki artırımda yüzde 17’leri buldu.

Bu çalkantıda küpünü dolduran doldurana…

Bu süreci en iyi özetleyen Aydınlık Ankara temsilcisi İsmet Özçelik oldu.

“Merkez Bankası Başkanı görevden alınıp; yerine yeni atanma yapılması sonrası; İstanbul’da bazı bankalarla; tek tek görüşmeler yapılmış. İstekleri not edilmiş. Bu görüşmeleri iyi analiz edenler(!) Hemen harekete geçmişler. Krizi fırsata çevirmişler.

REKOR YABANCI GİRİŞİ

“Görüşme sonrası Türkiye’ye; rekor düzeyde yabancı para girişi oldu. Resmi verilere göre; Kasımın ikinci haftasında; hisse senetlerine 614, DİBS’e 294 milyon; toplam 908 milyon dolar. Bu giriş farklı yollarla sürdü. Kısa sürede 9 milyar doları aştı. “Sıcak para” değil, “kaynar para”.

10 GÜNDE YÜZDE 13 KAR

“O günlerde 8,55 TL’den dolar bozduranlar; faizlerin artırılması sonrası; 7,55’ten geri alınca; yüzde 13 kar elde etmişler. ABD’de 10 yılda kazanacaklarını; Türkiye’de 10 günde kazanmışlar. Bu arada; bozdurdukları dövizlerle; borsada banka hisselerine yatıranlar… 10-15 günde yüzde 20-40 arasında kar etmiş. Dünyanın hiçbir yerinde; böylesine yüksek bir kâr yok.

KİM BUNLAR?

“Sadece yabancılar değil; gelişmeleri bilenler; ya da iyi tahmin eden (!) yerliler de; büyük paralar kazanmışlar. Küpünü dolduranların ağzı kulaklarında. İstanbul iş dünyası kulisleri çalkalanıyor. Bıyıksızlar üç aşağı beş yukarı belli. “Akbabalar” diye tanınıyorlar. Ama ya bıyıklılar… “Kim bunlar?” sorusuna yanıt aranıyor.”

İşte Maliye Bakanı ile MB Başkanının görevden alınarak yerlerine yenilerinin atanmasını müteakiben yükselen faiz ortamının cennet-cehennemi böyle!

Bu şartlarda o ara herkes faizler konusunda değişik düşünceleriyle tanınan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dikmişti gözleri. Tek karar vericinin o olduğuna, onun isteği ile faizlerin artırıldığına inanılıyordu.

Ancak hakikat öyle değildi.

Hakikat, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD’nin) Anadolu’daki sanayi ve ticaret odası başkanlarıyla Koronavirüs sürecine dair bir süre ZOOM üzerinden online olarak sürdükleri sohbetler esnasında ortaya çıktı.

FAİZİ YÜKSELTMEYİ SANAYİCİLER DE TALEP ETTİ

Bu görüşmelere katılarak izlenimlerini Aydınlık’ta yazan Recep Erçin’in belirttiğine göre, Adana Sanayi Odası Başkanı aynı zamanda TOBB ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi de olan Zeki Kıvanç’ın, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş’ın katılımıyla yapılan ikinci toplantıda, gazetecilerin, faizlere ilişkin bir sorusunu cevaplandıran Zeki Kıvanç, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan toplantılarda konunun sanayicilere de sorulduğunu belirterek, “biz dövizde istikrarın sağlanmasını istedik. Faizden kredi ihtiyacı olan etkilenir. Faizden çok döviz istikrarına ihtiyaç olduğunu düşündük. En azından faiz artışını yapıp bir istikrar sağlamak lazımdı. Faizi ihtiyacı olan kullanıyor ama dövizin artması ülke ekonomisine zarar veriyordu” dedi.

Yani yüksek faiz uygulamalarına en fazla karşı çıkan sanayiciler de talep etmiş faiz yükseltilmesini; kur artışının yaratacağı tahribata karşı faiz artırmanın gerektiğini Beştepe’ye iletmişler.

Bu Haberi Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.