
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, 9 maddelik bildiri yayımladı
En büyük emekçi mitingi 20 Ekim’de Maliye Bakanlığı önünde
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, önceki gün Ankara’da çalışma hayatının gündeminde yer alan konuları görüşmek üzere toplandı. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, 9 maddelik bildiri yayımladı. Burada alınan karar sonucu dün Maliye Bakanlığı önünde kitlesel bir basın açıklaması yaptı. Burada konuşan Atalay, 20 Eylül’de Türkiye’nin en büyük mitingini yapacaklarını açıkladı
Türkiye tarihinin en ağır ekonomik buhranların birini yaşamaktadır.
İşçisinden, köylüsünden, memurundan sanayicisine, tüccarına kadar bir avuç vurguncu, tefeci, rantiye, tarikat rantçısı dışında kimse memnun değil.
Türkiye’nin dört bir yanı eylem alanına döndü.
İnsanlar “geçinemiyoruz, zordayız” diyor.
HABER MERKEZİMİZİN derlediği haberlere göre, TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, önceki gün Ankara’da kamu iş yerlerinde ücret dengesizliği, vergi adaletsizliği, taşeron işçiliği ve çalışma hayatının gündeminde yer alan diğer konuları görüşmek üzere toplandı.
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, 9 maddelik bildiri yayımladı.
Burada alınan karar sonucu dün Maliye Bakanlığı önünde kitlesel bir basın açıklaması yaptı.
Önceki günkü toplantının ardından TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu Bildirisi de yayınlandı. 9 maddelik bildiride şunlar yer aldı:

‘TASARRUFU GÜCÜ OLAN YAPSIN’ 1- Ülkemizde ücretli çalışanların geçim şartları dayanılmaz noktadadır. Hayat pahalılığı kırk yıldır görülmemiş seviyeye gelmiştir. Başta işçiler olmak üzere, memurlar, emekliler, esnaf, köylü, işsiz gibi toplumun çoğunluğunu oluşturan dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama şartlarını düzeltecek tedbirler öncelikle uygulanmalıdır. Tasarrufu, gücü olanlar yerine getirmelidir. Fedakarlığı yapacak olanlar, geçmiş dönemde refahını artıranlardır. ‘IMF POLİTİKALARININ BEDELİ AĞIR OLACAK’ 2- Ekonomik krizin nedeni çalışanlar ve aldığı ücretler değildir. Emeğiyle geçimini sürdürmeye çalışanlar enflasyonun nedeni değil mağdurudur. 3- Uygulanacak ekonomik ve sosyal politikalar emek ağırlıklı olmalıdır. İhtiyaç duyulan ekonomik kaynak, ülke tasarruflarının sınırlı bir kesime aktarılmasıyla sağlanamaz. Geleneksel IMF politikalarının temelini oluşturan düşük işgücü maliyeti arayışlarının bedeli ülkemiz için daha ağır olacaktır. ‘EMEĞİ BASKILAMAYA SON VERİN’ 4- Türkiye’nin kalkınma politikaları yapısal sorunlara çözüm getirecek biçimde yeniden ele alınmalıdır. Emek kesimini baskılayan, çalışma şartlarını daha da ağırlaştıran yaklaşımlara son verilmelidir. 5- TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, son toplantısını yaptığı 6 Ağustos 2024’den bu yana; çeşitli platformlarda, toplantılarda, mitinglerde, kitlesel basın açıklamalarında seslendirilen taleplerinin yeterince karşılık bulmadığı tespitini yapmıştır. 6- Tüm iş yerlerinde mesai başlangıcıyla birlikte 24 Eylül 2024 günü uygulanan “bir saat oturma eylemi” başarıyla sonuçlanmıştır. Konfederasyonumuz tarafından alınan karar tam bir dayanışma içinde kararlılıkla yerine getirilmiştir. ANKARA’DA ‘EMEK MİTİNGİ’ 7- TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, çalışma hayatında yaşanan sıkıntıların ağırlaşarak devam ettiği tespitini yapmış; hayat pahalılığı, satın alma gücündeki gerileme, adaletsiz vergi sistemi, kamu iş yerlerindeki ücret dengesizliği, güvencesiz çalıştırma, işsizlik, kayıt dışı istihdam ve mülteci sorunu, emeklilik şartları gibi birçok alandaki gelişmeleri değerlendirmiştir. 8- TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, devam etmekte olan eylem programı çerçevesinde; * 02 Ekim 2024 Çarşamba Günü (bugün) Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde, uygulanan iktisat politikası ve özellikle vergideki adaletsizliğe yönelik kitlesel bir basın toplantısı yapılmasını, * Yönetim Kurulu tarafından tarihi belirlenmek üzere, ağırlaşan geçim ve çalışma şartlarını protesto etmek için Ankara’da “Emek Buluşması Mitingi” düzenlenmesini kararlaştırmıştır. 9- TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, üye sendikalarımızda örgütlü işçilerin başta örgütlenme ve işten çıkarmalara karşı olmak üzere sürdürdükleri bütün meşru ve haklı mücadelesini, grev uygulamalarını desteklemektedir. |
20 EYLÜLDE ANKARA’DA TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK MİTİNGİ
Maliye Bakanlığı önündeki eylemde konuşan Atalay, 20 Eylül’de Türkiye’nin en büyük mitingini yapacaklarını açıkladı.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Maliye Bakanlığı’nın önünden seslendi: “20 Ekim’de ülkeyi yönetenlere ‘Haklı taleplerimize kulak verin’ diyeceğiz.”
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanlar Kurulu, Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde ‘Zordayız, geçinemiyoruz’ kitlesel basın açıklaması yaptı. Bakanlık önünde sendika üyeleri yöneticileri ve işçiler toplandı. İşçiler Eylemde sık sık, “Hükümet istifa, Mehmet Şimşek istifa”, “Hükümet istifa”, “Vergide adalet istiyoruz”, “Şimşek şaşırma sabrımızı taşırma”, “Vur vur inlesin hükümet dinlesin” ve “İşçi memur el ele genel greve” sloganları attı.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, kamu işyerlerinde ücret dengesizliği, vergi adaletsizliği, taşeron işçiliği ve çalışma hayatının gündeminde yer alan bütün konulara tek tek değindi. Atalay, vergideki adaletsizlik nedeniyle çalışanların her ay aldıkları maaşın eridiğini dile getirerek, dünyanın hiçbir ülkesinde böyle adil olmayan bir vergi sistemi bulunmadığını vurguladı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK MİTİNGİ YAPILACAK
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, “Enflasyonu düşüreceğinize bizi düşürüyorsunuz. İşçinin, emeklinin, asgari ücretlinin dayanma gücü kalmadı.” diyerek Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ı uyararak Türkiye’nin en büyük mitinginin yapılacağını açıkladı.
TÜRK-İŞ’in 20 Ekim 2024 tarihinde Ankara’da büyük Emek Mitingi yapacağını açıklayan Ergün Atalay sıkıntısı olduğunu söyleyen tüm kesimleri Ankara’da Büyük Emek Buluşması olacak Mitinge davet etti.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın açıklamalarının satır başları:
“Bugüne kadar işçi, emekli, taşeron, asgari ücretli… kimin ne problemi varsa alanlarda, meydanlarda anlatıyoruz. Maalesef duyması gerekenler duymakta zorluk çekiyor. Bugün, işçilerin enflasyondan dolayı ücretlerinin eridiğini, asgari ücretlinin geçinemediğini, emeklinin zor durumda olduğunu konuşacağız. Geçen salı günü işi 2 saat durdurduk. Bugün Maliye Bakanlığı’nın önündeyiz.

’12 AY ÇALIŞIP, 1,5 AYINI VERGİYE VERİYORUZ’
Öyle bir vergi sistemi var ki bizim ülkemizde, ocak ayında aldığını nisan ayında almıyor, nisanda aldığını temmuzda almıyor. 12 ay çalışıyor, 1,5 ayını vergiye veriyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle kötü, adil olmayan bir vergi sistemi yok… Sayın Mehmet Şimşek, bunları ne kadar biliyor, ne kadar anlıyor, ne kadar görüyor bilmiyorum. Bu yüzden bugün ‘Zordayız, geçinemiyoruz’ sloganı ile buradayız. Bizi görsünler anlasınlar diye buradayız.

DEVLET BUNU DÜZELTMEK ZORUNDA
TÜİK’in rakamlarına kamuoyu da, işçiler de inanmıyor. TÜİK’in açıkladığı rakamlar pazara, markete uyum sağlamıyor. Onların açıkladığı rakamlarla pazardaki, marketteki fiyatlar arasında dağlar kadar fark var. Bu yüzden uzun yıllardır görmediğimiz bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıyayız. İşçilerin büyük bölümü akşamları işten sonra ek iş yapmaya başladılar. İşçilerin dikkatleri dağılmaya başladı. Uzun yıllardır böyle bir tablo görmedik. Devlet, bu çarpık tabloyu düzeltmek mecburiyetinde.
Ayın 20’sinde Ankara’da TÜRK-İŞ’in Büyük Ankara Mitingini yapacağız. Buradan tüm kamuoyuna sesleniyorum; emekçiler, asgari ücretliler, kamu işçileri, taşeronlar, özel sektör emekçileri, staj mağdurları orada olacak. Türkiye’ye, ülkeyi yönetenlere diyeceğiz ki; bu taleplerimize kulak verin, bizi dikkatle dinleyin.

‘AKLINIZDAN GEÇİRMEYİN’
Dün Meclis açıldı. Vergi ile ilgili acil düzenlemeye ihtiyacımız var. Maliye Bakanlığı çalışma hayatı ile ilgili çalışma yapıyor. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı, çalışma hayatıyla ilgili bir çalışma yapıyor. Kıdemle ilgili sakın aklınızdan geçirmeyin. Kısa çalışma, esnek çalışmayla ilgili sakın ha sakın aklınızdan geçirmeyin.
‘YÜZDE 35’LİK FARK OLMASIN’
Bir emeklilik sistemi var ki, dünyanın hiçbir yerinde yok. Deniyor ki, Ocak ayında emekli olursan yüzde 35 daha fazla alacaksın, ocaktan sonra olursan yüzde 35 kaybın olacak. Böyle ucube bir sistem kabul edilemez. Bir an evvel bu yasama döneminde bu yasayı değiştirin. Yüzde 35’lik fark iki işçi arasında olmasın. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yok.

‘YANGIN HER YERDE’
Hazine ve Maliye Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na sesleniyoruz; bu meseleleri bir an evvel çözün. Enflasyonu düşüreceğinize bizi düşürüyorsunuz. İşçinin, emeklinin, asgari ücretlinin, kimsenin dayanma gücü kalmadı. Bu ücret dengesizliğini çözün. Evde, iş yerinde huzurumuz yok. Duyması gereken hükümet, duyması gereken Hazine ve Maliye Bakanı. Şimdi Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın duvarına bir yazı asacağız. Diyeceğiz ki, ‘zordayız, geçinemiyoruz’. Onun için Sayın Bakan evde, mutfakta, iş yerinde ne oluyor duysun. Mutfakta da yangın var, iş yerlerinde de yangın var. Yangın her yerde…”
Fotoğraf ve video: AYDINLIK